Sinnikäs tradenomi työllistää itsensä ruokalähettinä

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Sinnikäs tradenomi työllistää itsensä ruokalähettinä

Ulkomaalaisen henkilön ei ole helppoa saada töitä Suomesta, vaikka olisi opiskellut korkeakoulututkinnon. Jeet Kunwar ei lannistunut kieltävistä vastauksista työhakemuksiin, vaan ryhtyi kevytyrittäjäksi. Nyt hän kuljettaa tilausruokaa ihmisille ympäri Helsinkiä, Espoota ja Vantaata.

Nepalilainen Jeet Kunwar aloitti ruokalähettinä syyskuussa 2021. Hän tuli Suomeen vuonna 2015 saatuaan liiketalouden opiskelupaikan Lahden ammattikorkeakoulusta. Tradenomin koulutusta vastaavia töitä ei ole kuitenkaan aktiivisesta hakemisesta huolimatta löytynyt valmistumisen jälkeen, joten kevytyrittäjyys on tarjonnut hyvän vaihtoehdon nykyiseen elämäntilanteeseen.

– Ei yrittäjyys ole Suomessa sinänsä erityisen hankalaa ja apua on kyllä saatavilla. Mutta ulkomaalaisena kohtaa kuitenkin haasteita ja ennakkoluuloja.

Kunwar otti avukseen laskutuspalvelun, koska kokee sen helpoksi ja luotettavaksi tavaksi hoitaa verot ja muut pakolliset maksut. Lisäksi aikaa säästyy kun laskutusta ei tarvitse hoitaa alusta alkaen itse. Toistaiseksi ruokalähetin töitä on riittänyt osa-aikaisesti, mutta hän suhtautuu toiveikkaasti myös ajatukseen siitä, että voisi työllistyä kokoaikaisesti ja laajentaa palveluitaan.

Yrittäjyyden tukemisessa sekä kehuja että kehitettävää

Suomalainen yhteiskunta saa häneltä sekä kiitosta että kritiikkiä yrittäjyyden tukemisessa. Mahdollisuus esimerkiksi aloittelevan yrittäjän starttirahan saamiseen on hyvä asia, koska se auttaa perustamiskustannuksissa. Kevytyrittäjät eivät voi saada starttirahaa, sillä se edellyttää Y-tunnusta. Kevytyrittäjyys voidaan kuitenkin katsoa ansioksi myöhemmin, jos aloittaa työskentelyn Y-tunnuksella ja hakee starttirahaa.

Toisaalta välillä voi käydä niin, että yrittäjänä ansaittu palkka hupenee työstä syntyviin kuluihin. Silloin työnteko ei tunnu välttämättä kovin motivoivalta. Kunwarilla onkin kuntien päättäjille toive.

– Eräs hyvin konkreettinen keino tukea esimerkiksi ruokalähettejä olisi mahdollistaa edes kahdenkymmenen minuutin ilmainen pysäköinti työtehtäviä hoitaessa. Esimerkiksi itse olen joutunut maksamaan jopa kuusikymmentä euroa parkkeeraamisesta työvuoroni aikana.

Kunwar kokee, että yhteiskunta arvostaa yleisesti kevytyrittäjien työtä, vaikka negatiivisiakin kommentteja kuulee.

– Uusien yrittäjien olisi suotavaa saada verohelpotuksia alkuun ja myös sosiaaliturvassa olisi parannettavaa. Yrittäjien tulevaisuus on epävarmaa ja nämä toimet kannustaisivat yhä useampaa ryhtymään itsensätyöllistäjiksi.

FREE.fi Whatsapp