Päivisin tiiminvetäjä, iltaisin stunt-näyttelijä – kevytyrittäjyys mahdollistaa erikoisen sivutyön

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Päivisin tiiminvetäjä, iltaisin stunt-näyttelijä – kevytyrittäjyys mahdollistaa erikoisen sivutyön
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Päivisin tiiminvetäjä, iltaisin stunt-näyttelijä – kevytyrittäjyys mahdollistaa erikoisen sivutyön

Vantaalainen Douglas Dapaah-Agyemang vetää päivisin asiakaspalvelutiimiä logistiikka-alalla. Vapaa-ajallaan hän toteuttaa elokuva- ja tv-stuntteja.

Lapsuuden haaveesta aikuisiän sivutyöksi

Actionpätkät ja stunttitemput ovat olleet 30-vuotiaan Douglas Dapaah-Agyemangin intohimo jo aivan nuoresta saakka.

”Olemme treenanneet ja kuvanneet stunt-pätkiä parhaan ystäväni kanssa niin pitkään kuin muistan. Meillä molemmilla oli haave päästä ammattilaisiksi. Ystäväni kohdalla se toteutuikin, ja hän toimii nykyisin stunttikoordinaattorina”, kertoo Douglas.

Douglas itse päätyi opintojen jälkeen aivan muunlaiseen työhön logistiikka-alalle.

”Minulla action jäi harrastukseksi ja sivutyöksi. Sain lapsia ja elämään tuli velvoitteita. Vedän nykyisenä työnäni teknisen asiakaspalvelun tiimiä logistiikka-alan yrityksessä. Stuntit ovat kuitenkin kulkeneet mukana läpi elämän. Laskutan niiden kautta syntyvät sivutulot kevytyrittäjänä. Voisin hyvin kuvitella tekeväni näyttelemistä ja stuntteja vielä joskus myös päätyönäni.”

Onnistunut stuntti vaatii pitkän treenauksen

Stunt-näyttelijän työstä iso osa on harjoittelua. Jokainen temppu on pystyttävä tekemään kuvaustilanteessa tarkalleen suunnitellulla tavalla.

”Jokainen liike kaatumisista hyppyihin on tehtävä täysin hallitusti. Toisto on tärkeää, jotta varsinaisella keikalla ei käy mitään. Asun Vantaalla Hiekkaharjussa, mutta harjoittelemme paljon Malmin Parkourkeskuksella, jossa on hyvät puitteet liikkumiseen. Monella meistä on vähintään jonkin verran kamppailulajitaustaa. Itselläni esimerkiksi karatea ja taekwondoa. Niistä on iso apu.”

Douglas kuvailee alan sceneä Suomessa melko pieneksi. Moni stunt-näyttelijä tekee myös muita töitä.

”Tutustuessani ihmisiin olen kuitenkin ollut yllättynyt, että meitä on silti näinkin paljon. Ammattimaisia tekijöitä on pienessä maassa vähän, mutta harrastajia ja alasta kiinnostuneita löytyy.”

Vauhti ja jännitys vetävät puoleensa, mutta myös luova tekeminen ja kurinalainen harjoittelu kuuluvat action-temppujen vetovoimaan.

”Parasta tässä on jännitys. Kun olen keikalla, unohdan kaiken muun. Kameran tallentaman lopputuloksen näkeminen pitkän harjoittelun jälkeen on tyydyttävää. Siinä tuntee todella luoneensa jotakin”, sanoo Douglas.

”Huonoja puolia ovat pitkiksi venyvät kuvauspäivät ja tietenkin väistämättä läsnä olevat fyysiset riskit. Kolhuja voi aina sattua. Itseltäni meni kerran olkapää. Muuten ei ole toistaiseksi käynyt mitään isompaa, vaikka vahinko-osumia aina välillä tulee.”

Kevytyrittäjyys mahdollistaa helpon laskuttamisen

Douglasin päivätyö ja stunt-keikat sopivat hyvin yhteen. Hän kertoo työnantajan suhtautuvan erikoiseen sivutyöhön positiivisesti, sillä kyseessä ei ole kilpaileva tai arkityöhön vaikuttava toiminta.

”Kollegoistani kovin moni ei edes tiennyt muista projekteistani ennen kuin he sattuivat näkemään minut eräässä projektissa Ylellä. Silloin sain innostuneita viestejä, että mitä ihmettä, oletko se sinä. Roolini tiiminvetäjänä mahdollistaa kuvauspäivien ja arkityön joustavan yhdistämisen.”

Sivutöiden laskuttaminen FREE.fi:n kautta on ollut helppoa ja nopeaa. Rekisteröitymisvaiheessa täytettävien tietojen antamisen jälkeen yksittäisen laskun lähettämiseen menee käytännössä vain minuutteja.

”Kävin aikanaan yrittäjyyskurssin, josta päällimmäisenä jäi mieleen byrokratian suuri määrä. Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia siitä, sillä paperityöt voi huoletta jättää laskutuspalvelun hoidettavaksi. Olin yllättynyt, kuinka yksinkertaista kaikki on ollut”, kuvailee Douglas kokemustaan FREE.fi:n käyttäjänä.

”Näen kevytyrittäjyyden tapana kerätä kokemusta ja rakentaa tietä kohti unelmaani joutumatta riskeeraamaan normaalia toimeentuloani. Ehkä jossain vaiheessa stunt-näyttelijän työ voisi olla päätyöni. Olen nyt 30-vuotias ja tehnyt toimistotöitä pian seitsemän vuotta. Ajattelen, että nyt on juuri oikea aika katsoa näyttelijäkortti, kun olen vielä parhaassa iässä ja iloa ja intoa täynnä.”

FREE.fi Whatsapp