Toiminimi on kätevä yrittäjyyden muoto

Toiminimi on kätevä yrittäjyyden muoto

Toiminimiyrittäjyys on Suomen suosituin ja tunnetuin yrittäjyyden muoto. Varaa Talenom One -palvelun maksuton demo jo tänään ja tutustu Y-tunnukselliseen yrittämiseen.

Varaa maksuton demo
Antti LJ Pääkkönen
"Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
Antti LJ Pääkkönen
Weizel
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa."
Weizel
Tuukka Turtia
"Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa."
Tuukka Turtia
Valery Ashu
"Nyt kun olen FREE.fi:n asiakas, ei ole väliä mikä on taustani."
Valery Ashu
Antti LJ Pääkkönen
"Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
Antti LJ Pääkkönen
Weizel
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa."
Weizel
Tuukka Turtia
"Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa."
Tuukka Turtia
Valery Ashu
"Nyt kun olen FREE.fi:n asiakas, ei ole väliä mikä on taustani."
Valery Ashu
SUOMEN SUOSITUIN TAPA YRITTÄÄ

Työllistä itsesi toiminimiyrittäjänä

PalveluvertailuToiminimi (Talenom One)Kevytyrittäjä (FREE.fi)
Onko rekisteröityminen ilmaista?
Voinko toimia luvanalaisilla toimialoilla?
Hoituuko kirjanpito puolestani?
Saanko ALV-vähennyksiä?
Saanko Y-tunnuksen?
Palvelun hinta
alk. 49€/kk
4% + 2.5% per lasku
Voinko hakea starttirahaa
Saanko yrittäjän vähennyksiä verotuksessa?
0€

Laskuttaminen

230 000+

Toiminimiyrittäjiä Suomessa

Toiminimiyrittäjyys soveltuu lähes kaikille toimialoille

Kirjanpitoa sekä taloudenhallintaa

Toiminimellesi suunnatut palvelut
edullisella palvelumaksulla

Toiminimellesi suunnatut palvelut edullisella palvelumaksulla

Suomen suosituin yritysmuoto

alk. 49€/kk

Palvelun käyttö

0€

Rekisteröityminen

Me autamme sinua kehittymään

Toiminimiyrittäjä
- Huomioi nämä asiat!

Toiminimen kirjanpito
Toiminimen verotus

Usein kysytyt kysymykset toiminimiyrittäjyydestä

Toiminimi

  • image/svg+xml image/svg+xml
    Kenelle toiminimiyrittäjyys sopii?

    Toiminimiyrittäjyys sopii kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen ja keskittyä sen toiminnassa esimerkiksi omaan ydinosaamiseensa tai eritysosaamiseensa. Toiminimen perustaminen on sinulle kannattavaa etenkin silloin, kun liiketoimintasi on jatkuvaa ja tiedossasi on riittävän laaja asiakaspohja toimintasi turvaamiseksi. Toiminimiyrittäjyyttä suunnitellessasi on tärkeää pohtia, mitä omat palvelusi tai tuotteesi ovat, miksi niitä ostettaisiin juuri sinulta ja ketkä niitä ostaisivat. Kun nämä suuntaviivat ovat selvillä, itse toiminimen perustamisessa kaikki käy kohtuullisen helposti – etenkin Talenom One kaltaista kätevää kirjanpitopalvelua hyödyntämällä.

  • image/svg+xml image/svg+xml
    Kannattaako toiminimiyrittäjyys?

    Toiminimen perustaminen ja toiminimiyrittäjänä toimimisen kokeileminen on hyvin riskitöntä, sillä se ei vaadi alkupääomaa ja myös toiminimiyrittäjänä saat alv-vähennyksen jos olet liittynyt alv-rekisteriin. Lisäksi toiminimen perustamalla voi rauhassa kokeilla omien siipien kantavuutta liikeidean suhteen. Toiminimen ja y-tunnuksen voi myös lakkauttaa heti, mikäli töitä ei olekaan näköpiirissä. Näin ollen voidaan sanoa, että jos sinulla on liikeidea, toiminimiyrittäjyyttä kannattaa lähteä kokeilemaan rohkeasti.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme

Kappale 1

Mitä on toiminimiyrittäjyys?

Moni yrittäjyydestä haaveileva tai sitä suunnitteleva pohtii, mitä toiminimiyrittäjyys tarkemmin ottaen tarkoittaa. Toiminimi on yksi nimitys elinkeinoharjoittajista, kuten ammatinharjoittaja tai toiminimiyrittäjä.

Toiminimellä toteutettava yrittäjyys merkitsee ensinnäkin nopeaa päätöksentekoa ilman muuta organisaatiota ja muiden ihmisten huomioon otettavia mielipiteitä. Toisekseen toiminimiyrittäjällä on vapaus valita sekä omat työaikansa että työskentelypaikkansa. Lisäksi toiminimeä perustaessa maksettava rekisteröintimaksu on kohtuullinen, toiminimi on helppo perustaa ja toiminimiyrittäjyys ei vaadi alkupääomaa. Toiminimen perustaminen on ilmaista, mikäli ei liity kaupparekisteriin.  Toiminimellä yrittävä voi myös tehdä pankkitililtään vapaita yksityisnostoja, mikä tekee tästä yrittäjyyden muodosta entistä joustavamman.

Edellä mainitut toiminimiyrittäjyyden piirteet viestivät toiminimen helppoudesta ja yksinkertaisuudesta verrattuna osakeyhtiöön, joka on byrokratialtaan toiminimiyrittäjyyttä raskaampi yritysmuoto. Toiminimeä perustavan on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että yrittäjä itse on henkilökohtaisessa vastuussa kaikista lainoista ja velvoitteista, kun taas osakeyhtiössä yrittäjä ja yritys katsotaan toisistaan erillisiksi, itsenäisiksi oikeushenkilöiksi.

Kappale 2

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen omatoimisesti ei ole kovinkaan monimutkaista, joskin siinä on otettava huomioon muutamat vaadittavat toimenpiteet. Ensinnäkin toiminimeä perustavan on tehtävä perusilmoitus sekä kaupparekisteriin tai verohallintoon, maksettava mahdollinen kaupparekisterin käsittelymaksu ja toiminnan käynnistyttyä huolehdittava verojen maksamisesta. Lisäksi toiminimeä käyttävän yrittäjän on huolehdittava toiminnan alusta alkaen kirjanpidosta ja veroilmoitusten teosta joko omatoimisesti tai kirjanpitäjän palkkaamalla. Talenom One:n avulla, sinun ei tarvitse huolehtia muusta kun laskuttamisesta.

Perusta toiminimesi laskutuspalvelun kautta

Mikäli haluat päästä toiminimen perustamisessa mahdollisimman vähällä vaivalla ja varmistua siitä, että kaikki vaadittava tulee tehdyksi asianmukaisesti, on kirjapitopalveluun kuten Talenom One rekisteröityminen erittäin kannattavaa. Palvelu nimittäin huolehtii puolestasi kaikesta työläästä byrokratiasta, kuten veroilmoituksista ja kirjanpidosta. Varmistut myös siitä, että kaikki verotukseen liittyvä on kunnossa. Näin ollen voit keskittyä kaikessa rauhassa siihen kaikkein tärkeimpään eli omaan liiketoimintaasi.

Minustako toiminimiyrittäjä?

Itsensä työllistämisen suosio on kasvanut selkeästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Tänä päivänä yhä useampi ryhtyy yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi perustamalla toiminimen. Toiminimiyrittäjyyden käynnistämisen kulmakivenä on sen toteaminen, että omalle osaamiselle on olemassa kysyntää. Tätä seuraa liikeidea, joka on jokaisen yritystoiminnan lähtökohta. Liikeidean tarkoituksena on ohjata sekä yrityksen suunnittelua, toimintaa että kehittämistä. Suomessa jo noin 250 000 toiminimiyrittäjää.

Kappale 3

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Toiminimen perustamisen vaihtoehtona on kevytyrittäminen. Monen liiketoiminnan käynnistämistä suunnittelevan mielessä pyörii kysymys siitä, kannattaisiko yrittäjyyden muodoksi valita kevytyrittäjyys vai toiminimi. Molemmissa itsensä työllistäjyyden muodoissa on omat hyvät puolensa. Kevytyrittäjyys on nimensä mukaisesti yritysmuodoista kevein, sillä se mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan ilman toiminimen tai y-tunnuksen perustamista. Kevytyrittäjyys on kannattavin yrittäjyysmuoto silloin, kun toiminta on satunnaista tai sinua ei kiinnosta yhtään pienikään hallinnollinen työ.

Mikäli sinua kiinnostaa yrittäjyys syvemmin ja haluat toimintasi pienimuotoisuuden vuoksi hyödyntää ALV-alarajahuojennusta, toiminimiyrittäjyys saattaa olla juuri sinulle oikea vaihtoehto! Toiminimiyrittäjä voi esimerkiksi hakea starttirahaa ja saada yrittäjävähennystä verotuksesta. Tällaiset vähennykset ovat mm. liiketoimintaan liittyvät kulut, kuten hankinnat sekä kilometrikorvaukset. Kevytyrittäjyyttä voidaan myös hyvin käyttää ponnahduslautana yrittämisen maailmaan tutustumisessa jva siitä voidaan siirtyä myöhemmin huomattavan jouhevasti toiminimiyrittäjyyteen. Päädyitpä sitten kevytyrittäjyyteen tai toiminimiyrittäjyyteen, toiminnan käynnistäminen onnistuu kaikkein kätevimmin ja vaivattomimmin näppärää laskutuspalvelua käyttämällä. Esimerkiksi FREE.fi-palvelussa voit alkaa kevytyrittäjäksi ja välttyä tylsältä liiketoiminnan byrokratialta – palvelu hoitaa kaiken sen puolestasi.

Kappale 4

Ohjeita toiminimiyrittäjälle: Ota myös nämä asiat huomioon!

Ennen toiminimiyrittäjyyden käynnistämistä on hyvä olla perillä muutamasta tärkeästä yritystoimintaan liittyvästä asiasta Kirjanpidon ja verotuksen lisäksi.

Toiminimen laskutus

Toiminimellä yrittävän keskeisimpiin velvollisuuksiin kuuluu verotuksen ohella myös laskutus. On tärkeää, että laskut muistetaan lähettää ajallaan, jotta ne tulevat maksetuiksi oikeassa aikataulussa. Mikäli laskusi ei ole maksettu ajallaan, hoitaa yleensä kirjanpitäjä tai tilitoimisto siihen liittyvän maksumuistutuksen asiakkaallesi ja mahdollisen perinnän. Näin et joudu turhaan odottelemaan laskuttamiesi yritysten maksusuorituksia, mikä voi aiheuttaa liiketoiminnallesi välittömiä haasteita tai jopa ongelmia. Yrityksille lähetettävien laskujen on oltava laskutuspohjiltaan päteviä eli niissä tulee näkyä laskun päiväys ja numero, laskutusosoite, viitenumero, eräpäivä, maksuehdot, arvonlisäveron osuus ja verokantojen erittely sekä erittely myydyistä palveluista ja/tai tuotteista.

Toiminimi ja YEL-vakuutus

Ainoa lain vaatima vakuutus toiminimiyrittäjälle on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Muut yritysvakuutukset ovat vapaaehtoisia. YEL-vakuutus on hankittava, jos yritystoiminta jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta ja työtulot ylittävät vuosittain määritettävän alarajan. Vuonna 2024 YEL-verovelvollisuuden alarajana on 9 010,28 euron vuositulo. FREE.fi suosittelee ottamaan YEL-vakuutuksen toimintasi tueksi suoraan työeläkevakuutusyhtiön kautta, mikäli toimit toiminimiyrittäjänä.

Syvennä tietoasi toiminimiyrittäjyydestä

FREE.fi Whatsapp