Toiminimi on kätevä yrittäjyyden muoto

Toiminimiyrittäjyys on Suomen suosituin ja tunnetuin yrittäjyyden muoto. Rekisteröidy laskutuspalvelumme käyttäjäksi ilmaiseksi ja aloita Y-tunnuksellinen yrittäminen jo tänään.

Rekisteröidy toiminimiyrittäjäksi

Etunimi
Sukunimi
Sähköposti
Puhelinnumero
Salasana
Antti LJ Pääkkönen
"Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
5/5 Antti
Tuukka Turtia
"Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa."
5/5 Tuukka
Weizel
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa."
5/5 Weizel
Antti LJ Pääkkönen
"Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
5/5 Antti
Tuukka Turtia
"Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa."
5/5 Tuukka
Weizel
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa."
5/5 Weizel
Antti LJ Pääkkönen
"Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
5/5 Antti
Tuukka Turtia
"Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa."
5/5 Tuukka
Weizel
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa."
5/5 Weizel
SUOMEN SUOSITUIN TAPA YRITTÄÄ

Työllistä itsesi toiminimiyrittäjänä

Toiminimiyrittäjyys sopii ihanteellisesti sinulle, jos toimit yksin, eikä suunnitelmiin kuulu muun henkilökunnan palkkaaminen.

Toiminimen merkittävänä etuna on vapaus valita ja kyky tehdä juuri sitä mitä haluat ilman muiden mielipiteitä. Toiminimellä yrittäminen on hallinnollisesti kevyempää yrittämistä, johon ei välttämättä tarvita alkupääomaa.

Toiminimen perustanut yksityinen elinkeinonharjoittaja työskentelee pienyrittäjänä joko kokopäiväisesti tai sivutoimisesti omaamaansa ammattitaitoaan hyödyntäen. Toiminimellä yrittävän on asuttava Euroopan talousalueella ja oltava vähintään 18-vuotias. Tosin alaikäinenkin voi toimia toiminimiyrittäjänä huoltajiensa suostumuksella.

› Lue lisää toiminimestä

PalveluvertailuToiminimiKevytyrittäjä
Maksaako rekisteröityminen?
Voinko toimia luvanalaisilla toimialoilla?
Hoidatteko kirjanpidon puolestani?
Saanko ALV-vähennyksiä?
Saanko Y-tunnuksen?
Hoidatteko ALV-ilmoitukset puolestani?Ei tarvita
Saanko haettua YEL palvelustanne?
Voinko hakea starttirahaa
Saanko yrittäjän vähennyksiä verotuksessa?
0€ Liittyminen &
laskuttaminen
230 000+ Toiminimiyrittäjiä
Suomessa
Toimiala-riippumaton Toiminimiyrittäjyys soveltuu lähes kaikille toimialoille
Kirjanpitoa sekä taloudenhallintaa

Toiminimellesi suunnatut palvelut edullisella palvelumaksulla

Toiminimellesi suunnatut palvelut edullisella palvelumaksulla

FREE:n kanssa voit keskittyä olennaiseen ja unohtaa byrokratian.

FREE.fi tarjoaa edullisesti palvelumaksun, kattavat vakuutukset kaikkiin toimeksiantoihin sekä muita rahanarvoisia etuja. Me hoidamme yrittäjyyden paperityöt ja sinä voit keskittyä unelmaasi.

FREE.fi toiminimen laskuttamisen hinta on 5%, mikä sisältää palvelumaksun. Palvelumaksu on minimissään 20€/kk (max. 1500€/vuosi). Palvelumaksu kattaa toiminimiyrittäjyyteen kuuluvan hallinnon, johon kuuluu kirjanpito, veroilmoitukset (alv + tulovero) sekä asiakasvaratili.

› Tutustu hinnastoon ja etuihin tarkemmin

5% Palvelumaksu maksetusta laskusta
0€ Laskun lähettäminen
1500€ Palvelumaksukatto vuodessa
Me autamme sinua kehittymään

Toiminimiyrittäjä
- Huomioi nämä asiat!

Toiminimen kirjanpito

Toiminimellä yrittävää sitoo sama kirjanpitovelvollisuus kuin muitakin yrityksiä. Koska toiminimiyrittäjän varat ovat käytännössä katsoen yhteisiä yrityksen varojen kanssa, kirjanpidon avulla yrityksen kustannukset pystytään erittelemään yrittäjän henkilökohtaisista menoista.

Toiminimiyrittäjyydessä riittää yleensä yhdenkertainen kirjanpito, mutta joissakin tapauksissa yrittäjältä voidaan vaatia kaksinkertaista kirjanpitoa. Kirjanpidon tekeminen voi tuntua huomattavan työläältä, minkä vuoksi on yleistä, että toiminimiyrittäjä teettää sen muualla. Kirjapito hoituu kaikkein kätevimmin FREE:n kautta – ilman erillisen kirjanpitäjän palkkaamista.

Toiminimen kirjanpito
Toiminimen verotus

Toiminimen verotus

Toiminimiyrittäjyydessä koko yritystoiminnan tulo lasketaan verotuksessa elinkeinonharjoittajan tuloksi vähentämällä siitä ensiksi yritystoiminnan menot. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on muiden yritysmuotojen tapaan arvonlisäverovelvollinen, kun hän harjoittaa tuotteiden ja/tai palveluiden myyntiä ja kun tilikauden liikevaihto on vähintään 15 000€. Mikäli olet epävarma, suosittelemme aina hakeutumaan ALV-velvolliseksi, varsinkin jos asiakaskuntasi koostuu yrityksistä jotka voivat vähentää alv:n osuuden laskustasi.

Free.fi huolehtii puolestasi arvonlisäveron maksamisen, kuten myös arvonlisäveroilmoituksen tekemisen Verohallinnolle. Sama pätee myös kausiveroilmoituksen kohdalla, joka annetaan useimmiten kuukausittain.

Kokemukset & luvut puhuvat puolestaan

Kokemuksia FREE.fi:n
toiminimipalveluista

Weizel
5/5
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa, sillä freeläiset osoittautuivat tehokkaiksi ja kannustaviksi ihmisiksi."
Weizel
Valery Ashu
5/5
"Alussa ei ollut helppoa, koska oli niin paljon uutta, paljon selvitettävää verotukseen ja vakuutuksiin liittyvien asioiden kanssa. En ollut varma mikä tieto on relevantti ja koskee juuri minua. Nyt kun olen FREE.fi:n asiakas, ei ole väliä mikä on taustani. Selvitettäviä asioita on nykyään paljon vähemmän."
Valery Ashu
270 miljoonaa
laskutettua euroa
Tuukka Turtia
5/5
"Olen käyttänyt kevytyrittäjäpalveluita useita vuosia. Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa. Aina saa apua, kun sitä tarvitsee."
Tuukka Turtia
380 000
lähetettyä laskua
Antti LJ Pääkkönen
5/5
"Kuullessani FREE.fi:stä, tajusin tässä olevan minun juttuni. Mitä enemmän olen Freen kanssa asioinut, sitä paremmaksi asiakaspalvelu muuttuu joka kerta. Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
Antti LJ Pääkkönen
31 000
rekisteröitynyttä käyttäjää

Usein kysytyt kysymykset
toiminimiyrittäjyydestä

  • image/svg+xml image/svg+xml
    Kenelle toiminimiyrittäjyys sopii?

    Toiminimiyrittäjyys sopii kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen ja keskittyä sen toiminnassa esimerkiksi omaan ydinosaamiseensa tai eritysosaamiseensa. Toiminimen perustaminen on sinulle kannattavaa etenkin silloin, kun liiketoimintasi on jatkuvaa ja tiedossasi on riittävän laaja asiakaspohja toimintasi turvaamiseksi. Toiminimiyrittäjyyttä suunnitellessasi on tärkeää pohtia, mitä omat palvelusi tai tuotteesi ovat, miksi niitä ostettaisiin juuri sinulta ja ketkä niitä ostaisivat. Kun nämä suuntaviivat ovat selvillä, itse toiminimen perustamisessa kaikki käy kohtuullisen helposti – etenkin FREE.fi:n kaltaista kätevää laskutuspalvelua hyödyntämällä.

  • image/svg+xml image/svg+xml
    Kannattaako toiminimiyrittäjyys?

    Toiminimen perustaminen ja toiminimiyrittäjänä toimimisen kokeileminen on hyvin riskitöntä, sillä se ei vaadi alkupääomaa ja myös toiminimiyrittäjänä saat alv-vähennyksen. Lisäksi toiminimen perustamalla voi rauhassa kokeilla omien siipien kantavuutta liikeidean suhteen. Toiminimen ja y-tunnuksen voi myös lakkauttaa heti, mikäli töitä ei olekaan näköpiirissä. Näin ollen voidaan sanoa, että jos sinulla on liikeidea, toiminimiyrittäjyyttä kannattaa lähteä kokeilemaan rohkeasti.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme

Kappale 1

Mitä on toiminimiyrittäjyys?

Moni yrittäjyydestä haaveileva tai sitä suunnitteleva pohtii, mitä toiminimiyrittäjyys tarkemmin ottaen tarkoittaa. Toiminimi on yksi nimitys elinkeinoharjoittajista, kuten ammatinharjoittaja tai toiminimiyrittäjä.

Toiminimellä toteutettava yrittäjyys merkitsee ensinnäkin nopeaa päätöksentekoa ilman muuta organisaatiota ja muiden ihmisten huomioon otettavia mielipiteitä. Toisekseen toiminimiyrittäjällä on vapaus valita sekä omat työaikansa että työskentelypaikkansa. Lisäksi toiminimeä perustaessa maksettava rekisteröintimaksu on kohtuullinen, toiminimi on helppo perustaa ja toiminimiyrittäjyys ei vaadi alkupääomaa. Toiminimellä yrittävä voi myös tehdä pankkitililtään vapaita yksityisnostoja, mikä tekee tästä yrittäjyyden muodosta entistä joustavamman.

Edellä mainitut toiminimiyrittäjyyden piirteet viestivät toiminimen helppoudesta ja yksinkertaisuudesta verrattuna osakeyhtiöön, joka on byrokratialtaan toiminimiyrittäjyyttä raskaampi yritysmuoto. Toiminimeä perustavan on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että yrittäjä itse on henkilökohtaisessa vastuussa kaikista lainoista ja velvoitteista, kun taas osakeyhtiössä yrittäjä ja yritys katsotaan toisistaan erillisiksi, itsenäisiksi oikeushenkilöiksi.

Kappale 2

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen omatoimisesti ei ole kovinkaan monimutkaista, joskin siinä on otettava huomioon muutamat vaadittavat toimenpiteet. Ensinnäkin toiminimeä perustavan on tehtävä perusilmoitus sekä kaupparekisteriin että Verohallintoon, maksettava kaupparekisterin käsittelymaksu ja toiminnan käynnistyttyä huolehdittava verojen maksamisesta. Lisäksi toiminimeä käyttävän yrittäjän on huolehdittava toiminnan alusta alkaen kirjanpidosta ja veroilmoitusten teosta joko omatoimisesti tai kirjanpitäjän palkkaamalla. FREE.fi:n avulla, sinun ei tarvitse huolehtia muusta kun laskuttamisesta – me hoidamme loput.

Perusta toiminimesi laskutuspalvelun kautta

Mikäli haluat päästä toiminimen perustamisessa mahdollisimman vähällä vaivalla ja varmistua siitä, että kaikki vaadittava tulee tehdyksi asianmukaisesti, on laskutuspalveluun rekisteröityminen erittäin kannattavaa. Palvelu nimittäin huolehtii puolestasi kaikesta työläästä byrokratiasta, kuten veroilmoituksista ja kirjanpidosta. Varmistut myös siitä, että kaikki verotukseen liittyvä on kunnossa. Näin ollen voit keskittyä kaikessa rauhassa siihen kaikkein tärkeimpään eli omaan liiketoimintaasi.

Minustako toiminimiyrittäjä?

Itsensä työllistämisen suosio on kasvanut selkeästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Tänä päivänä yhä useampi ryhtyy yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi perustamalla toiminimen. Toiminimiyrittäjyyden käynnistämisen kulmakivenä on sen toteaminen, että omalle osaamiselle on olemassa kysyntää. Tätä seuraa liikeidea, joka on jokaisen yritystoiminnan lähtökohta. Liikeidean tarkoituksena on ohjata sekä yrityksen suunnittelua, toimintaa että kehittämistä. Suomessa jo noin 250 000 toiminimiyrittäjää.

Kappale 3

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Toiminimen perustamisen vaihtoehtona on kevytyrittäminen. Monen liiketoiminnan käynnistämistä suunnittelevan mielessä pyörii kysymys siitä, kannattaisiko yrittäjyyden muodoksi valita kevytyrittäjyys vai toiminimi. Molemmissa itsensä työllistäjyyden muodoissa on omat hyvät puolensa. Kevytyrittäjyys on nimensä mukaisesti yritysmuodoista kevein, sillä se mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan ilman toiminimen tai y-tunnuksen perustamista. Kevytyrittäjyys on kannattavin yrittäjyysmuoto silloin, kun toiminta on satunnaista tai sinua ei kiinnosta yhtään pienikään hallinnollinen työ.

Mikäli sinua kiinnostaa yrittäjyys syvemmin ja haluat toimintasi pienimuotoisuuden vuoksi hyödyntää ALV-alarajahuojennusta, toiminimiyrittäjyys saattaa olla juuri sinulle oikea vaihtoehto! Toiminimiyrittäjä voi esimerkiksi hakea starttirahaa ja saada yrittäjävähennystä verotuksesta. Tällaiset vähennykset ovat mm. liiketoimintaan liittyvät kulut, kuten hankinnat sekä kilometrikorvaukset. Kevytyrittäjyyttä voidaan myös hyvin käyttää ponnahduslautana yrittämisen maailmaan tutustumisessa jva siitä voidaan siirtyä myöhemmin huomattavan jouhevasti toiminimiyrittäjyyteen. Päädyitpä sitten kevytyrittäjyyteen tai toiminimiyrittäjyyteen, toiminnan käynnistäminen onnistuu kaikkein kätevimmin ja vaivattomimmin näppärää laskutuspalvelua käyttämällä. Esimerkiksi FREE.fi-palvelussa voit alkaa joko kevytyrittäjäksi tai toiminimiyrittäjäksi ja välttyä tylsältä liiketoiminnan byrokratialta – palvelu hoitaa kaiken sen puolestasi.

Kappale 4

Ohjeita toiminimiyrittäjälle: Ota myös nämä asiat huomioon!

Ennen toiminimiyrittäjyyden käynnistämistä on hyvä olla perillä muutamasta tärkeästä yritystoimintaan liittyvästä asiasta Kirjanpidon ja verotuksen lisäksi.

Toiminimen laskutus

Toiminimellä yrittävän keskeisimpiin velvollisuuksiin kuuluu verotuksen ohella myös laskutus. On tärkeää, että laskut muistetaan lähettää ajallaan, jotta ne tulevat maksetuiksi oikeassa aikataulussa. Mikäli laskusi ei ole maksettu ajallaan, hoitaa FREE.fi siihen liittyvän maksumuistutuksen asiakkaallesi ja mahdollisen perinnän. Näin et joudu turhaan odottelemaan laskuttamiesi yritysten maksusuorituksia, mikä voi aiheuttaa liiketoiminnallesi välittömiä haasteita tai jopa ongelmia. Yrityksille lähetettävien laskujen on oltava laskutuspohjiltaan päteviä eli niissä tulee näkyä laskun päiväys ja numero, laskutusosoite, viitenumero, eräpäivä, maksuehdot, arvonlisäveron osuus ja verokantojen erittely sekä erittely myydyistä palveluista ja/tai tuotteista.

Toiminimi ja YEL-vakuutus

Ainoa lain vaatima vakuutus toiminimiyrittäjälle on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Muut yritysvakuutukset ovat vapaaehtoisia. YEL-vakuutus on hankittava, jos yritystoiminta jatkuu yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta ja työtulot ylittävät vuosittain määritettävän alarajan. Vuonna 2023 YEL-verovelvollisuuden alarajana on 8 575,45 euron vuositulo. Myös YEL-maksujen suorittaminen hoituu kätevimmin toiminimiyrittäjyyspalvelua tarjoavan yrityksen kautta.