Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on työntekemisen muoto, jossa laskutat asiakkaitasi tehdystä työstä ilman, että sinun tarvitsee perustaa omaa yritystä tai lähetellä verokorttiasi lukuisille työnantajille.

Kevytyrittäjäpalvelumme avulla sinä voit keskittyä olennaiseen, meidän hoitaessa kaiken tylsän byrokratian. Kevytyrittäjä pääsee FREE.fi:llä vähemmällä, ja näin on tarkoituskin!

Kysy kevytyrittäjyydestä chatissamme

Aloita tästä

Aloita itsesi työllistäminen kevytyrittäjänä veloituksetta ja ilman sitoumuksia.

Yli 13 000 tyytyväistä asiakasta!

Laskurissa on huomioitu palvelumaksu (4%) ja lisämaksu (2,5%). Huomioithan, että olet YEL velvollinen, mikäli tulosi kevytyrittäjänä ylittävät 8063,57€ vuodessa. YEL:stä voit lukea lisää täältä.

Usein kysyttyä

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Mitä on kevytyrittäjyys?

  Kevytyrittäjyys on yrittäjyyttä ilman omaa y-tunnusta. Kun olet kevytyrittäjä et tarvitse kirjanpitäjää, perintäpalveluita tai muitakaan byrokratiaa elämääsi vaan hoidamme nämä asiat puolestasi. Lähetät tehdystä työstä laskun sovelluksestamme ja saat palkkaa FREE.fi:n kautta.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Mille aloille kevytyrittäjyys soveltuu?

  Kevytyrittäjyys soveltuu lähestulkoon kaikille aloille. Suosittuja aloja kevytyrittäjyydessä ovat:

  • Rakennusala
  • Graafinen suunnittelu
  • Valokuvaus
  • Viihdeala
  • IT ja teknologia
  • Konsultointi
  • Myynti- ja markkinointi

  Kevytyrittäjyys ei sovellu aloille, jotka vaativat erityistä toimilupaa kuten:

  • Taksiala
  • Hoiva-ala
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Sopiiko minulle kevytyrittäjyys vai oma yritys?

  Mikäli toimintasi ei vaadi väline- tai materiaalihankintoja on kevytyrittäjyys todennäköisesti sinulle edullisempi ja helpompi vaihtoehto. Mikäli toimintasi on laajempaa, sinulla on tarvetta työllistää muita ja toimintasi vaatii säännöllisesti materiaalien tai koneiden ostamista suosittelemme kurkkaamaan toiminimiyrittäjille suunnatun palvelumme.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Voinko toimia kevytyrittäjänä lomautettuna?

  Lomautettuna voit toimia kevytyrittäjänä. Työsuhteesi on kuitenkin vielä voimassa, joten et saa tehdä työnantajallesi vahinkoa tuottavia töitä tai perustaa kilpailevaa yritystä. Sinun tulee myös noudattaa salassapitovelvollisuutta. Kevytyrittäjät ovat oikeutettuja työttömyysetuuteen, jos toiminta tulkitaan sivutoimiseksi. Työttömyysturvassa kevytyrittäjät tulkitaan yrittäjiksi.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Mitä jos sairastun?

  Kevytyrittäjä, joka on YEL-vakuutettu saa Kelalta sairauspäivärahaa. Mikäli sinut on määrätty karanteeniin tai sairastut koronaan, olet oikeutettu tartuntapäivärahaan. Sairauspäivärahan ja tartuntapäivärahan rahamäärä riippuu eläkemaksujen tasosta, jotka määräytyvät ilmoitetun YEL-työtulon mukaan. Yrittäjän eläkevakuutuksesta voit lukea lisää täältä. Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään yrittäjän eläkevakuutukseen liittyvissä kysymyksissä!

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Miten aloitan?

  Kevytyrittäjyyden aloittaminen FREE.fi:n kautta on ilmaista eikä sido sinua mihinkään. Voit liittyä palveluumme joko facebook -tunnuksillasi tai sähköpostilla. Kun olet luonut tilin, sovelluksemme ohjaa sinua omien tietojen täyttämisessä, asiakkaan luomisessa ja laskutustietojen täyttämisessä.

Mietityttääkö?

Anna asiantuntijamme auttaa sinua joko
chatissa, puhelimitse tai sähköpostitse.

0203 323 45 (ma-pe 9-17)
asiakaspalvelu@free.fi

free kevytyrittäjyys

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

Kannattaako kevytyrittäjyys?
No todellakin!

Vaikka terminä kyseinen konsepti on vielä verrattain nuori, on FREE!:n käyttäjiä keskuudessamme jo yli 10 000!

FREE! tarjoaa liike-elämän edelläkävijöille, raskaan työn raatajille, sekä omasta elämästään tukevaa otetta hamuaville ihmisille vaihtoehtoisen tavan laskuttaa henkilökohtaista osaamistaan (työtä).Yrittäjän byrokratiasta ei tarvitse enää stressaantua, eikä sinun tarvitse juosta eri virastoissa repullinen erilaisia papereita mukanasi. Työn laskuttaminen kevytyrittäjänä sopii erinomaisesti esimerkiksi opiskeluiden ohella lisätuloja hankkivalle nuorelle.

Jos et vielä tiedä kannattaako kevytyrittäjyys, suosittelemme jatkamaan lukemista!

Mitä on kevytyrittäjyys?

FREE! mahdollistaa palveluiden, tai töiden laskutuksen, ilman varsinaisen yrityksen perustamista. Yrityksen perustaminen voi olla monimutkainen prosessi, mutta kevyt yrittäjä selviää huomattavasti helpommalla.

Voit laskuttaa yrityksiä (sekä yksityisiä tahoja) kevytyrittäjänä, ilman varsinaista y-tunnuksen omaavaa toiminimeä/osakeyhtiötä. Kevytyrittäjänä työskentely ei siis varsinaisesti ole sama asia, kuin yksityisenä elinkeinoharjoittajana toimiminen. Tällaisia laskutuspalveluiden asiakkaita kutsutaan useimmiten siis kevytyrittäjäksi.

FREE!:n tarjoaman palvelualustan kautta sinun ei tarvitse huolehtia käytännössä mistään ylimääräisestä, on kuitenkin hyvä mainita muutama tärkeä fakta kevytyrittäjyydestä.

Tulemme käsittelemään mm. seuraavia aihealueita:

 • Kevytyrittäjyys verotus
 • Free kevytyrittäjä kokemuksia
 • Miksi FREE! on paras kevytyrittäjyys palvelu

Kevytyrittäjä stressaa
vähemmän kuin muut

Kevyt yrittäjyys ja sen harjoittaminen kasvattaa tutkitusti vähemmän harmaita hiuksia (okei, ei tästä virallista tutkimusta ole, mutta onhan se päivänselvä asia!), sillä FREE!:n käyttäjät eivät tuhlaa aikaansa tylsien paperitöiden parissa – kaikki tehdään automaattisesti puolestasi.

Kevytyrittäjyys kokemuksia kun vertailee, äänensävy on kaikkialla hyvin yhteneväinen. FREE! on jo yli 10 000 tyytyväisen käyttäjän valinta, syystä että:

 1. Palvelun aloitus 0 € (ei minkäänlaisia kuluja, ennen kuin laskutat)
 2. Edullisin kevytyrittäjyys -vertailussa FREE! on Suomen eliittiä – palvelun käyttö kustantaa 4% (ei piilokuluja!)
 3. FREE! hoitaa puolestasi kirjanpidolliset toimenpiteet, verot, vakuutusmaksut – käytännössä kaikki tylsät ja aikaa vievät paperityöt.
 4. Toisin kuin toiminimen tai osakeyhtiön perustamalla, FREE! ei peri kuukausittaisia maksuja vaikka pitäisit taukoa palvelustamme. Nämäkin kulut ovat siis 0 €.
 5. Olemalla kevytyrittäjä, et oikeastaan voi joutua taloudellisiin vaikeuksiin sillä juoksevia kuluja ei ole.

PS. Kannattaa myös tutustua kevytyrittäjän työttömyysturvaan.

Kevytyrittäjän verotus

Jos joku väittää, että Suomen veroasioihin, tai työttömyysturvaan liittyvä lainsäädäntö, tai siitä tiedottaminen on jotenkin ymmärrettävällä tasolla, hän luultavasti ainakin pikkuisen valehtelee asiassa. Kevytyrittäjän verotus on konseptina sen sijaan hyvinkin ymmärrettävä, nimittäin sinulta ei vaadita tässä hommassa kuin henkilökohtainen verokorttisi (jonka voit muuten sähköisesti ladata kätevästi palveluumme), ja voit alkaa laskuttamaan osaamistasi! Lataamalla verokorttisi, sinun ei tarvitse maksaa itse esimerkiksi yrittäjille kuuluvia ennakkoveroja, vaan kaikki (esim. ennakkopidätykset) hoidetaan puolestasi.

Kevytyrittäjän kautta ansaitsemasi tulot ovat ansiotuloja, joita Suomen lainsäädännön mukaisesti verotetaan progressiivisesti. Veroprosenttisi siis nousee sitä mukaan mitä enemmän vuodessa tienaat.

Kun laskutat työstäsi, tilillesi siirtyvästä summasta on tehty jo kaikki lakisääteiset vakuutusmaksut ja verot, eikä sinun tarvitse näistä erikseen enää huolehtia. Nauti ansaitusta rahasta parhaaksi katsomallasi tavalla! Yrittäjän verotus sekä kevytyrittäjä ennakkovero ovat asioita, joista sinun ei tarvitse murehtia.

Verohallinnon antaman ohjeistuksen sekä klausuulit pääset lukemaan tästä, mikäli haluat viralliseen lakitekstiin paneutua syvemmin.

Lisätietoja verotuksesta löydät myös täältä: Kevytyrittäjän verotus

Kevytyrittäjyys vai toiminimi – miten nämä eroavat toisistaan?

Jos ihan rehellisiä ollaan, yksiselitteistä vastausta asiaan ei ole, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että näiden kahden välillä on huomattavia eroja. Kevytyrittäjyys toiminimellä ei siis ole mahdollista, vaikka näin silloin tällöin luullaan. Kevytyrittäjyyden sekä toiminimellä operoimisen suurimmat erot tulevat esiin automatisoinnissa. Esimerkiksi FREE!:n tarjoama palvelu on käytännössä täysin automatisoitu, joka tarkoittaa sitä, ettei sinun tarvitse:

 1. Palkata kirjanpitäjää
 2. Pitää henkilökohtaista kirjanpitoa kuiteista sekä laskuistasi
 3. Ostaa ajoittain jopa +100 € maksavia lisenssejä laskutusohjelmien käyttöön
 4. Muistaa lähettää kuukausittain toiminimeäsi koskevat laskut ja maksut kirjanpitäjällesi
 5. Maksaa ALV:ia manuaalisesti kuukausittain
 6. Maksaa ennakkoveroa manuaalisesti
 7. Maksaa YEL-maksuja manuaalisesti

…Vaikka on tilanteita jossa toiminimen käyttö on varmasti parempi vaihtoehto, kevytyrittäjyyden aloittaminen on niin yksinkertaista ja vaivatonta, että yhä useampi kallistuu sen puoleen – varsinkin jos laskutettava työ on säännöllisen epäsäännöllistä.

Kevytyrittäjän toimeksiantosopimus

Ensimmäistä kertaa yrittäjyyttä kokeileva kevytyrittäjä saattaa joutua vaikeaan paikkaan, mikäli työtäsi ostaneelta taholta alkaa putoilla vaatimuksia toimeksiantosopimuksen toimittamisesta. Vaikka kaikki on uutta ja erikoista, ei kannata jäädä sormi suussa ihmettelemään asioiden kulkua, sillä toimeksiantosopimuksen laatiminen on onneksi kohtalaisen helppoa.

Kevytyrittäjälle suosittelemme aina kirjallista toimeksiantosopimusta, vaikka suullinenkin katsotaan kaikkia sopimuksen tehneitä osapuolia sitovaksi. Kaikki kuitenkin ymmärtää sen, että suullisen sopimuksen pitävyyttä esimerkiksi oikeusteitse voi olla hyvin hankala lähteä selvittelemään.

Toimeksiantosopimuksessa tulisi ainakin seuraavat asiat käydä ilmi, ennen kuin työ aloitetaan:

 • Osapuolet jonka välille sopimus syntyy
 • Millaisella aikataululla työ toteutetaan
 • Työstä sovittu kompensaatio / korvaus
 • Laskutukseen liittyvät yksityiskohdat, kuten maksuaika, maksutapa, jne

Toimeksiantosopimukseen voi kuitenkin lisätä niin monta klausuulia kuin vain haluaa, pääasia, että molemmat osapuolet ovat selvillä sopimuksen sisällöstä.

Kevytyrittäjyys starttiraha

Starttirahaan, verotukseen sekä työttömyysturvaan liittyvät kysymykset ovat kevytyrittäjien keskuudessa hyvin yleisiä – eikä mikään ihme. Kevytyrittäjyys starttiraha on tällä hetkellä hieman kiistanalaisessa asemassa, sillä esimerkiksi ilman y-tunnusta operoivat kevytyrittäjät EIVÄT ole oikeutettuja starttirahaan, mutta samalla tämä ei kuitenkaan estä starttirahan myöntämistä tulevaisuudessa.

Usein kevytyrittäminen katsotaan jopa eduksi, mikäli haluat myöhemmin siirtyä y-tunnuksellisen yrittämisen piiriin, ja olet hakemassa liiketoiminnallesi starttirahaa.

Mietityttääkö?

Anna asiantuntijamme auttaa sinua joko
chatissa, puhelimitse tai sähköpostitse.

0203 323 45 (ma-pe 9-17)
asiakaspalvelu@free.fi

free kevytyrittäjyys

AVAA TILI

Kokeilemalla asiat selviää. Rekisteröityminen kevytyrittäjyyspalveluumme on ilmaista eikä se sido sinua mihinkään.

free.fi kevytyrittäjyys