Kevytyrittäjyys YEL

Lukuaika: n. 1 minuutti
Yrittäjyyskoulu  »  Yrittäjän sosiaaliturva   »   Kevytyrittäjyys YEL

Tehdessä työtä yrittäjänä, sosiaaliturvan muoto muuttuu – mutta ei lopu. Mikäli töitä tehdään toiminimen alla, tai jos kevytyrittäjän vuosituloraja nousee 9010,28 euroon (v. 2024), tulee ottaa yrittäjän eläkevakuutus (YEL). Se on pakollinen vakuutus, sillä se on merkittävä osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa.

Työttömyyskorvaus, samoin kuin sairauspäivärahan määrä, lasketaan YEL-työtulon perusteella. Sen takia YEL-tulon taso on tärkeää määritellä alusta saakka oikealle tasolle. Jokainen maksettu YEL-vakuutusmaksu kasvattaa eläkettä ja parantaa yrittäjän sosiaaliturvaa. YEL-vakuutusmaksu on verovähennyskelpoinen.

YEL-vakuutusmaksu asetetaan oman tuloarvion mukaiseksi. Yrittäjä on YEL-velvollisuuden piirissä, jos hän on 18-69 -vuotias, asuu Suomessa, työskentelee yrittäjämäisesti – eli kevytyrittäjänä tai yrittäjänä -, yritystoiminta on kestänyt yli neljä (4) kuukautta, sekä työtulo ylittää 9010,28€ vuodessa (v. 2024).

Mikäli yrittäjä on ottanut tuloja vastaavan YEL-vakuutuksen, ei työttömyysturva, sairauspäiväraha, tai muut etuudet ole sen huonompia, kuin tavallisella palkansaajalla.
Lisää YEL-vakuutuksesta löydät Varman sivuilta.

Testi: Kuulutko YEL-velvollisuuden piiriin?

Kestääkö työskentely kevytyrittäjänä yli neljä (4) kuukautta?
  • Jos vastaus on kyllä, olet YEL-velvollinen.
  • Jos vastaus ei, YEL-vakuutusta ei ole pakko hankkia.
Onko työtulo yli 9010,28 euroa, kahdentoista (12) kuukauden aikana?
  • Jos vastaus kyllä, olet YEL-velvollinen.
  • Jos vastaus ei, YEL-vakuutusta ei ole pakko hankkia.
FREE.fi Whatsapp