Kevytyrittäjyys YEL

Lukuaika: n. 1 minuutti
Yrittäjyyskoulu  »  Yrittäjän sosiaaliturva   »   Kevytyrittäjyys YEL

Tehdessä työtä yrittäjänä, sosiaaliturvan muoto muuttuu – mutta ei lopu. Mikäli töitä tehdään toiminimen alla, tai jos kevytyrittäjän vuosituloraja nousee 8 575,45 euroon (v. 2023), tulee ottaa yrittäjän eläkevakuutus (YEL). Se on pakollinen vakuutus, sillä se on merkittävä osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa.

Työttömyyskorvaus, samoin kuin sairauspäivärahan määrä, lasketaan YEL-työtulon perusteella. Sen takia YEL-tulon taso on tärkeää määritellä alusta saakka oikealle tasolle. Jokainen maksettu YEL-vakuutusmaksu kasvattaa eläkettä ja parantaa yrittäjän sosiaaliturvaa. YEL-vakuutusmaksu on verovähennyskelpoinen.

YEL-vakuutusmaksu asetetaan oman tuloarvion mukaiseksi. Yrittäjä on YEL-velvollisuuden piirissä, jos hän on 18-69 -vuotias, asuu Suomessa, työskentelee yrittäjämäisesti – eli kevytyrittäjänä tai yrittäjänä -, yritystoiminta on kestänyt yli neljä (4) kuukautta, sekä työtulo ylittää 8 575,45€ vuodessa (v. 2023).

Mikäli yrittäjä on ottanut tuloja vastaavan YEL-vakuutuksen, ei työttömyysturva, sairauspäiväraha, tai muut etuudet ole sen huonompia, kuin tavallisella palkansaajalla.
Lisää YEL-vakuutuksesta löydät Varman sivuilta.

Testi: Kuulutko YEL-velvollisuuden piiriin?

Kestääkö työskentely kevytyrittäjänä yli neljä (4) kuukautta?
  • Jos vastaus on kyllä, olet YEL-velvollinen.
  • Jos vastaus ei, YEL-vakuutusta ei ole pakko hankkia.
Onko työtulo yli 8 575,45 euroa, kahdentoista (12) kuukauden aikana?
  • Jos vastaus kyllä, olet YEL-velvollinen.
  • Jos vastaus ei, YEL-vakuutusta ei ole pakko hankkia.
FREE.fi Whatsapp