Freelancer ja keikkatyö - kasvava trendi

Freelancer ja keikkatyö - kasvava trendi

Alustataloudet, konsulttitoimistot sekä sadat tuhannet yksityishenkilöt hyödyntävät freelancauksen tuomaa vapautta Suomessa työn suorittamiseen – liity sinäkin megatrendiin nimeltä itsensä työllistäminen!

Käy kurkkaamassa avoimet keikat keikkapaikalta
Antti LJ Pääkkönen
"Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
Antti LJ Pääkkönen
Weizel
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa."
Weizel
Tuukka Turtia
"Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa."
Tuukka Turtia
Valery Ashu
"Nyt kun olen FREE.fi:n asiakas, ei ole väliä mikä on taustani."
Valery Ashu
Antti LJ Pääkkönen
"Asiakaspalvelusta voi kysyä mitä vain ja vastaus tulee nopeasti."
Antti LJ Pääkkönen
Weizel
"Valitsin FREE.fi:n pinkin värin vuoksi. Minulla kävi tuuri valintani kanssa."
Weizel
Tuukka Turtia
"Valitsin FREE.fi:n, koska yrityksen toiminta on ammattitaitoista, osaavaa ja sujuvaa."
Tuukka Turtia
Valery Ashu
"Nyt kun olen FREE.fi:n asiakas, ei ole väliä mikä on taustani."
Valery Ashu
Tienaa enemmän

Keikkatyö on mainio tapa saada lisätuloja

Keikkatyö on mainio tapa saada lisätuloja
500 000+

Itsensä työllistäjää Suomessa

Vapaus

Hinnoitella työ & tapa suorittaa työkeikka

0€

Freelancerina aloittaminen

Löydä työkeikkoja helposti

Esittelyssä:
FREE.fi:n Keikkapaikka

Esittelyssä: FREE.fi:n Keikkapaikka
10+

Eri toimialaa

Ilmaista

Työkeikkoihin ilmoittautuminen

100+

Yhteistyökumppanin verkosto

Tienaa

Vain taivas on rajana – sinä päätät!

Vertaile itsensä työllistäjän vaihtoehtoja hinnastossamme.

Kokemukset & luvut puhuvat puolestaan

Kokemuksia FREE.fi:n palveluista

Usein kysytyt kysymykset keikkatyöstä

Keikkatyö

  • image/svg+xml image/svg+xml
    Miksi alkaisin tekemään keikkatöitä?

    Keikkatöiden tekeminen on synonyymi vapaudelle päättää omista työajoista ja työskentelypaikoista. Velvoitteita keikkatöissä on ainoastaan sovittujen työvuorojen osalta, joten jos jokin työkohde ei tunnu itselle sopivalta, voi jatkossa valita muita kohteita. Keikkatyön pariin kannattaa suunnata, jos elämäntilanne vaatii työskentelyaikojen suhteen erityistä joustavuutta, tai jos oman kalenterin itsenäinen suunnittelu on muusta syystä itselle mieluisin tapa työskennellä.

  • image/svg+xml image/svg+xml
    Kannattaako freelancer-työt?

    Moni pohtii joskus elämän varrella, kannattaisiko alkaa freelanceriksi. Lyhyt vastaus tähän on kyllä. Viime vuosina freelancerina toimiminen on nostanut huomattavasti suosiotaan useilla eri toimialoilla, mikä ei ole ihme, sillä tämä työskentelymuoto tuo mukanaan huiman määrän joustavuutta ja valinnanvapautta. Työskentelymuodon valitsevan tulee vain päättää, tekeekö töitä työsuhteessa, yrittäjänä vai työkorvauksia saavana. Näiden vaihtoehtojen lisäksi freelancerina töitä tekevien keskuudessa suositaan nykyisin kevytyrittäjyyttä yhä enenevissä määrin.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme

Kappale 1

Mitä on keikkatyö?

Keikkatyö, josta käytetään myös nimitystä pätkätyö, on monelle mieluisa työskentelymuoto, sillä se tarjoaa työntekijälle valinnanvapautta sekä työaikojen että työkohteiden suhteen.

Pätkätyöllä on siis tarjottavanaan monia etuja erilaisiin elämäntilanteisiin, etenkin niissä tapauksissa, kun töitä halutaan tehdä tiettyinä ajankohtina tai tietyissä sijainneissa. Satunnainen keikkatyö voi olla paras työskentelymuoto esimerkiksi opiskelijalle, pienten lasten vanhemmalle, eläkkelle, tai mihin tahansa elämäntilanteeseen, joka ei mahdollista kokoaikaista työskentelyä.

Joustava keikkatyö – satunnaista, jatkuvaa tai yhdistelmä näistä

Satunnaisten keikkatöiden tekemisen sijaan keikkatöillä voi halutessaan täyttää myös koko kalenterin. Tämä tekee keikkatöistä erittäin joustavan työskentelytavan, kun keikkatyöläinen itse voi päättää, tekeekö töitä vain satunnaisesti, välillä päivittäin ja välillä satunnaisesti tai täyttäen niillä kalenterinsa viikosta toiseen. Joskus tehtävien keikkatöiden määrä voi tietysti riippua siitä, mikä ala ja paikkakunta on kyseessä ja minkä verran töitä on milloinkin tarjolla.

Ahkeruus on avain keikkatöiden saamiseen

Uusien työkeikkojen saaminen on usein pitkällä aikavälillä kiinni siitä, miten työt tulee tehdyksi. Tästä johtuen jokainen työtarjous ja siitä seuraava työkeikka kannattaa hoitaa parhaan mukaan. Jos esimerkiksi tähtäimessä on vakituinen työllistyminen jossakin vaiheessa, hyvin hoidetut työt avaavat mahdollisuuksia pysyvään työsuhteeseen. Sama pätee tietysti myös niille keikkatyöläisille, jotka haluavat jatkaa joko satunnaista tai jatkuvaa keikkaluonteista työskentelyä – sana hyvin tehdystä työstä kiirii eteenpäin nopeasti. FREE.fi tarjoaa sinulle Keikkapaikan mistä löydät asiakkaidemme toimeksiantoja joihin voit hakea helposti.

Työkokemuksen kartuttaminen keikkatöiden avulla

Keikkatyön mukanaan tuoman valinnanvapauden lisäksi työskentelymuoto on myös loistava tapa kartuttaa työkokemusta mahdollisimman monipuolisesti. Kun työkokemusta hankkii monista työkohteista ja vaihtelevien työtehtävien parista, tämä katsotaan monesti eduksi tulevissa työkohteissa, olipa aikeissa sitten jatkaa keikkaluonteista työskentelyä tai hakea jossakin vaiheessa vakituista työtä.

Erinomainen työskentelymuoto opiskelijalle tai eläkeläiselle

Keikkatyöskentely on erinomainen työskentelymuoto opiskelijalle, sillä sen parissa pääsee kokeilemaan, mikä ala tai mitkä työtehtävät tuntuvat itselle mieluisimmilta. Tämä mahdollistaa kouluttautumisen tai hakeutumisen alalle tulevaisuudessa. Lisäksi erilaisissa töissä ja työpaikoissa pääsee myös tapaamaan ihmisiä ja muodostamaan kontakteja, joista voi olla hyötyä tulevassa työnhaussa. Keikkatöitä tekevälle opiskelijalle voi hyvin avautua myös valmistumisen jälkeen mahdollisuus vakituiseen työsuhteeseen työpaikassa, jossa hän on päässyt näyttämään osaamistaan.

Myös keikkatyö eläkeläiselle on toimiva työskentelymuoto, kun eläkeikä työelämästä on jo saavutettu, mutta töitä halutaan tehdä satunnaisesti. Keikkaluonteiset työt avaavat eläkeläiselle mahdollisuuden työskennellä ja ansaita lisätuloja omilla ehdoilla ja omien aikataulujen mukaisesti siten, että myös eläkkeellä olosta pääsee nauttimaan halutussa määrin.

Kappale 2

Mitä on freelance-työ?

Kuten edellä mainittiin, freelancer-työ muistuttaa luonteeltaan keikkatöitä. Freelancer voi kuitenkin keikkatöitä tekevästä poiketen olla joko yrittäjä, työsuhteessa toimiva tai työkorvauksia saava.

Yhteistä freelancer-työn eri muodoille on työtehtävientilapäisyys sekä freelancerin mahdollisuus tehdä töitä vapaasti useammille eri toimeksiantajille haluaminaan ajankohtina. Freelancer tekee toimeksiantajan kanssa toimeksiantosopimuksen, joka määrittää tehtävän työn luonteen eli tapahtuuko se työsuhteessa vai ei.

Työsuhteessa tapahtuva freelancer-työ

Työsuhteen alaisuudessa tehtävä freelancetyö tarkoittaa sitä, että työnantaja noudattaa työlainsäädäntöä ja on velvoitettu maksamaan työntekijän eläketurvan. Freelancerin toimiessa työsuhteessa työnantaja valvoo tämän työsuorituksia, eikä pelkästään hyväksy tai hylkää tehtyä työtä. Mikäli työn suorittajan työtä ei valvota tai hänellä on oikeus käyttää apulaista, ottaa vastaan kilpailevia työtehtäviä, valita itse työskentelyaikansa ja -paikkansa tai jos hän on perustanut yrityksen toimintaansa varten, kyseessä on työsuhteessa toimivan sijaan joko yrittäjänä toimiva tai työkorvauksia saava freelancer. Emme kuitenkaan suosittele työsuhteessa tapahtuvaa freelancer-työtä, koska se on hankalaa hallinnoida ja huonosti laadittuna jopa kiellettyä nollatuntityösopimuksen tuomien haasteiden takia. Näiden lukuisten haasteiden vuoksi tämä työmuoto on katoamassa.

Yrittäjänä toimiva freelancer

Freelancer-yrittäjällä tarkoitetaan työn suorittajaa, joka toimii yrittäjänä joko kevytyrittäjä, toiminimellä, henkilöyhtiössä tai osakeyhtiössä. Freelancer-yrittäjä huolehtii itse kaikista toimintansa aiheuttamista kuluista sekä eläkevakuutuksesta ja hänet merkitään ennakkoperintärekisteriin mikäli yrittäjyyden muoto on joku muu kuin kevytyrittäjyys. Mikäli freelancer toimii yrittäjänä, hänen on laskettava huolellisesti työhönsä sisältyvät kulut ja lisättävä ne toimeksiantajalta vaatimaansa palkkioon, jotta ei tule alihinnoitelleeksi työpanostaan.

Työkorvauksia saava freelancer

Mikäli freelancer ei toimi työsuhteen alaisena eikä yrittäjänä, puhutaan työntekemisen haasteellisimmasta muodosta, työkorvauksia saavasta freelancerista. Tässä tapauksessa toimeksiantaja maksaa työkorvauksen suoritetusta työstä. Työkorvauksella tarkoitetaan korvausta, joka maksetaan muuna kuin rahapalkkana ja tämä pitää tarkasti sopia ennakkoon. Työnantaja tekee työkorvauksen arvosta ennakonpidätyksen kuten palkasta, mutta ei ole velvoitettu maksamaan korvauksesta TyEL- tai sotumaksuja. Työkorvauksia saava työn suorittaja voi käyttää tavallista palkansaajan verokorttia. Lisäksi, työn suorittaja on velvoitettu hankkimaan itselleen YEL-vakuutuksen, jos vuosittaiset työtulot ylittävät vuosittain määritettävän alarajan, sekä ilmoittautumaan arvonlisäverolliseksi, jos siihen liittyvät edellytykset täyttyvät. Emme suosittele kenellekään tätä työntekemisen tapaa.

Monta syytä tehdä freelancer-töitä kevytyrittäjänä

Freelancer-töitä pääsee tekemään hyvin pienellä vaivannäöllä ja täysin riskittömästi laskutuspalvelua hyödyntämällä. Alla luettelemme muutamia kevytyrittäjyyden tarjoamia hyötyjä freelancerina toimimiseen:

  • Vältyt y-tunnuksen ja toiminimen perustamiselta
  • Säästyt verotuksen kiemuroilta – kevytyrittäjyyspalvelu hoitaa veroasiat puolestasi
  • Saat palkkasi yhtä helposti kuin työntekijänä – laskutuspalvelu laskuttaa asiakkaitasi
  • Voit halutessasi tehdä töitä satunnaisesti ja täysin oman aikataulusi mukaisesti

Edellä mainittujen etujen lisäksi kevytyrittämisellä on tarjottavanaan muitakin etuja freelancereille. Esimerkiksi FREE.fi-sivuston tarjoamaan kevytyrittäjyyspalveluun rekisteröityminen ja liittyminen on täysin ilmaista, ja maksat palvelumaksua ainoastaan yrityksen puolestasi suorittamista laskutuspalveluista. Palveluun rekisteröityminen on kaiken lisäksi täysin riskitöntä, sillä et sitoudu käyttämään sitä lainkaan. Saat myös tuntuvia etuja eri yrityksiin kun olet FREE.fi laskutuspalvelun piirissä toimiva itsensä työllistäjä. Kun palvelun piiriin kuulumisesta ei veloiteta, voit riskittömästi ja turvallisin mielin ryhtyä kokeilemaan freelancerina toimimista. Jos sattuisikin niin, ettet onnistukaan saamaan työkeikkoja suunnitellussa määrin, voit lopettaa palvelun käytön milloin tahansa – täysin kuluitta.

Kappale 3

Tietoa keikkatyöhön ja freelanceeraukseen

Keikkatyön ja freelanseerauksen verotus onnistuu näppärästi laskutuspalvelun kautta, sillä useammista toimeksiantajista huolimatta yksi verokortti riittää kaikille työnantajille. Keikkatöitä tekevä freelancer on ALV- eli arvonlisäverovelvollinen, mikäli hänen harjoittamansa toiminta on arvonlisäverolain mukaisesti liiketoiminnan muodossa eikä myyntiä ole erikseen säädetty arvonlisäverottomaksi. FREE:n kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse tästä huolehtia.

Freelancer ja keikkatyön työttömyysturva ei ole poissuljettu yhdistelmä. Soviteltua työttömyysetuutta freelancerille maksaa Kela keikkatyön ollessa osa-aikaista, jolloin työttömyysetuus voidaan sovitellaan yhteen tulojen kanssa. On tärkeää selvittää tarvittavat vakuutukset keikkatyöhön ja freelanceeraukseen. Yleensä freelancerina työskentelevälle riittää YEL-vakuutus, jota on maksettava työskentelyn kestäessä yli neljä kuukautta ja työtulon ylittäessä vuosittain määritettävän alarajan. Vuonna 2023 YEL-verovelvollisuuden alarajana on 8 575,45 euron vuositulo.

Keikkatyötä tai freelancer-töitä tekevä voi työskennellä yhdellä verokortilla, jonka voi esittää useammalle työnantajalle. Omatoimisesti verokortilla työskentelevän keikkatyöläisen tai freelancerin on kuitenkin arvioitava itse vuoden aikana kertyvä työtulo ja huolehdittava tarvittaessa tulomäärän muutoksen ilmoittamisesta Verohallinnolle. Huomattavasti huolettomampi vaihtoehto keikkatöihin tai freelance-työhön on hyödyntää FREE:n laskutuspalvelua joka hoitaa kevytyrittäjille byrokratian heidän puolestaan. Tutustu myös Talenom One palveluun varaamalla ilmaisen demon täältä.

Kappale 4

Keikkatyöt ja freelance-työt toimialakohtaisesti

Keikkatöitä ja freelance-töitä on mahdollista tehdä Suomessa lukuisilla eri toimialoilla. Freelancerina työskentely on meillä yleistä muun muassa seuraavilla aloilla:

  • ICT-ala
  • Rakennusala
  • Siivousala
  • Logistiikka-ala
  • Sesonkityöskentely
  • Konsultointi
  • Kaupan ala
  • Hotelli- ja ravintola-ala
  • Hoitoala
  • Luovat alat, esim. kääntäjät, toimittajat, muusikot, valokuvaajat, graafikot

Syvennä tietoasi freelancauksesta ja inspiroidu

FREE.fi Whatsapp