Kevytyrittäjyys rahoittaa yliopisto-opinnot

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Kevytyrittäjyys rahoittaa yliopisto-opinnot

Suomi on kallis maa etenkin kansainvälisille opiskelijoille. Kamerunilainen Valery Ashu elättää itsensä ruokalähettinä. Kevytyrittäjyys mahdollistaa hänelle opiskelun Suomessa.

Valery Ashu on 29-vuotias kamerunilainen yliopisto-opiskelija, joka rahoittaa opintojaan ja elämäänsä Suomessa ruokalähettinä. ”Suomi on kallis maa etenkin kansainvälisille opiskelijoille. Hintataso on Euroopan korkeimpia ja opinnot yliopistossa maksavat yli 10 000 euroa vuodessa ilman stipendiä.

Haluaisinkin rohkaista, että ruokalähettinä on mahdollisuus hyviin tuloihin ja kevytyrittäjälle laskutus on helppoa laskutuspalvelun kautta. Työn kautta tapaa uusia ihmisiä ja saan perspektiiviä opintoihin”, rohkaisee Valery.

Valery ei saa opintotukea, koska tulot ylittävät opintotuelle määritetyt tulorajat. ”Työn haastavia puolia on, etten aina tiedä paljonko tulen kuukaudessa tienaamaan.

Huonoille kuukausille minulla ei ole mitään varasuunnitelmaa. Enkä ole varautunut tilanteisiin, kuten bensan hinnannousuun, joka ei osu ruokatilausten ruuhkaisimpiin ajanjaksoihin.

Mutta enimmäkseen tässä työssä kuitenkin on hyvää. Parasta on mahdollisuus päättää omista aikatauluista, yhdistellä opintoja ja töitä”, kannustaa Valery.

Millaista on olla yrittäjänä vieraassa maassa?

Ennen kuin Valery löysi laskutuspalveluiden käyttäjäksi, hänellä oli haasteita saada selkoa yrittäjyyteen liittyvistä asioista. ”Alussa ei ollut helppoa, koska oli niin paljon uutta, paljon selvitettävää verotukseen ja vakuutuksiin liittyvien asioiden kanssa. En ollut varma mikä tieto on relevantti ja koskee juuri minua. Nyt kun olen FREE.fi:n asiakas, ei ole väliä mikä on taustani. Selvitettäviä asioita on nykyään paljon vähemmän”, Valery sanoo.

Haaveissa tohtoriopinnot ja kevytyrittäjyys

Valery pyrkii hoitamaan koulun hyvin, vaikka tekeekin paljon töitä. Hän kertoo olevansa ‘old school’ ja vaatekaapin oveen kiinnitetty lappu muistuttaa viikon aikatauluista. Hän toivoo tulevaisuudessa voivansa jatkaa tohtoriopintoihin ja työskennellä yhä kevytyrittäjänä aikataulujen niin salliessa.

FREE.fi Whatsapp