Suomessa ei ole helppo luoda ammattiurheilijan uraa – kevytyrittäjyys auttaa matkalla huipulle

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Suomessa ei ole helppo luoda ammattiurheilijan uraa – kevytyrittäjyys auttaa matkalla huipulle
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Suomessa ei ole helppo luoda ammattiurheilijan uraa – kevytyrittäjyys auttaa matkalla huipulle

Hetki ennen huipulle nousua on urheilijan vaikein hetki. Rebecca Ehrnrooth tähtää Suomen maastohiihdon kärkeen ja panostaa täysillä harjoitteluun.

Täysipäiväiseksi urheilijaksi ryhtyminen ei ole itsestäänselvyys

Espoolainen Rebecca Ehrnrooth, 22, tähtää Suomen maastohiihdon huipulle.

”Viimeiset neljä vuotta hiihto on ollut minulle tärkeintä. Kaikessa mitä teen, olen ensi kädessä hiihtäjä. Muu tulee vasta sen jälkeen”, sanoo Rebecca.

Rebecan tavoitteena on nousta kotimaisen maastohiihdon kärkeen. Kunnianhimoinen harjoittelu vie pitkälle, mutta se yksin ei riitä. Ennen kuin itsensä voi elättää urheilulla, on ylitettävä monta kynnystä. Kauppatieteiden opinnot ja sosiaalisen median tuomat tulot tukevat nuoren lupauksen urheilutavoitteita.

”Suomi on tunnettu urheilumaana, mutta valitettavasti raha ei pyöri siinä määrin urheilun parissa, että kaikilla olisi mahdollisuutta heittäytyä täysipäiväisiksi urheilijoiksi”, sanoo Rebecca.

Huipulle kerran päästyään hiihtäjä voi tulla mainiosti toimeen ja urheiluun voi keskittyä ilman taloudellisia vaikeuksia, mutta ennen sen saavuttamista monella uudella tulokkaalla on vaikeaa.

”Vaikka olisit lahjakas, mutta näytöt eivät vielä olympiakomitean tukirahojen tasolla, jää yhteistyökumppanien hankkiminen täysin omalle vastuulle”, kuvailee Rebecca.

Hän itse on ratkaissut tilanteen panostamalla sosiaaliseen mediaan. Urheilun ja opintojen lisäksi hän ansaitsee tuloja TikTokin ja Instagramin kautta.

”Koen, että sosiaalinen media on avannut uudenlaisia mahdollisuuksia. Somenäkyvyys tuo kaupallisia yhteistöitä ja mahdollistaa rahallisen hyödyn. Some on urheilijalle myös siitä hyvä työkalu, että sen voi aikatauluttaa joustavasti urheilun oheen.”

Kevytyrittäjyys mahdollistaa aktiivisen treenauksen

Rebecca on tehnyt näkyvää sometyötä vuodesta 2021 alkaen. Hänen tärkeimmät kanavansa ovat TikTok ja Instagram, joissa seuraajamäärät ovat jo vakuuttavat.

”TikTok-menestyksen myötä myös Instagramin seuraajamäärät alkoivat nousta. En ollut aiemmin nähnyt sosiaalista mediaa lainkaan asiana, jota voisin tehdä työkseni ja ansaita sillä rahaa. Sitten yritykset alkoivatkin ottaa yhteyttä ja eteeni aukesivat aivan uudet mahdollisuudet”, kertoo Rebecca.

Rebecca julkaisee kanavissaan kevyehköä, viihdyttävää sisältöä ja kurkistuksia urheilijan arkeen. Kaupalliset kumppaninsa hän valitsee harkiten.

”Minulle arvot ovat tärkeitä, en lähtisi mukaan mihin tahansa. Tuotan itse hyväntuulen sisältöä ja toivon, että edustamani brändit eivät myöskään ole luonteeltaan liian totisia. Tällä hetkellä hyviä esimerkkejä yhteisestä sävelestä ovat Beely, Team Sportia ja FREE.fi, joiden kanssa teen yhteistyötä.”

Rebecca laskuttaa työnsä kevytyrittäjänä FREE.fi:n kautta. Kaikkein tärkeimmäksi tekijäksi valinnassa hän mainitsee palvelun helppouden.

”FREE.fi:n kautta on vaivatonta laskuttaa kaupalliset yhteistyöt. Kevytyrittäjyyden maailmaan on ollut helppo sujahtaa, vaikka koko ajan on monta rautaa tulessa. Saan somen kautta merkittävää apua urheilu-uralleni. Kevytyrittäjyyden ansiosta en joudu miettimään enää muuta työntekoa opintojen ohelle.”

Työura tulee vasta urheilu-uran jälkeen

Toistaiseksi hiihto määrittää sekä opintojen etenemistä että työnteon tapaa, ja myös jatkossa kaikki riippuu siitä, kuinka ura urheilussa kehittyy. Akateemisella puolella Rebecca työstää parhaillaan kanditutkielmaansa.

”Aivan ensimmäiseksi tähtään kohti sprintin kotimaista kärkeä. Haaveilen myös paikasta olympialaisissa tai MM-kisoissa. Opiskelen koko ajan myös kauppatieteitä, joten minulla on uratavoitteita myös tavallisessa työelämässä. Ajattelen kuitenkin vahvasti niin, että ensin luodaan hiihtoura ja sitten työura. Molemmat tavoitteet tukevat toisiaan – ja kevytyrittäjyys tukee niistä molempia”, sanoo Rebecca.

”Pidemmälle katsoen en halua sulkea ovia oman yrityksen perustamisenkaan suhteen, mutta tämänhetkiseen tilanteeseen kevytyrittäjyys on kuitenkin paras vaihtoehto.”

Rebecca ja monet hänen kaltaisensa nousevat lahjakkuudet tietävät, että Suomessa ei ole helppo luoda ammattiurheilijan uraa.

”Tukijärjestelmä toimii heille, jotka ovat jo päässeet huipuille tai joilla on omasta takaa mahdollisuus rahoittaa urheilu-uraa. Me vasta nousussa olevat väliinputoajat järjestämme kaiken itse: leiritykset, rahoitukset, harjoitteluvälineet. Hetki ennen huipulle nousua on se kaikkein vaikein hetki.”

FREE.fi Whatsapp