”Kirjoittaminen on supervoimani” – kevytyrittäjyys pitää luovan mielen virkeänä ja burn outin kaukana

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Kirjoittaminen on supervoimani” – kevytyrittäjyys pitää luovan mielen virkeänä ja burn outin kaukana
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   ”Kirjoittaminen on supervoimani” – kevytyrittäjyys pitää luovan mielen virkeänä ja burn outin kaukana

Kirjoittajan työssä tarvitaan luovaa vapautta. Kevytyrittäjyys antaa kajaanilaiselle Niko Saarelalle mahdollisuuden toteuttaa kirjoittajan intohimoaan rennolla otteella päivätyön ohessa.

Yrittäjän tie on joskus kivinen

Niko Saarela, 29, paloi opintojensa jälkeen loppuun kahdessa vuodessa.

”Suoritin vuonna 2013 audiovisuaalisen alan tutkinnon ja perustin heti sen jälkeen oman yrityksen. Tein nuoruuden innolla elokuva-, tv- ja mainosalan tuotantoja tiukalla tahdilla. Ajattelin, että silloin on taottava, kun rauta on kuuma”, kertoo Niko.

Vaikka luova työ on intohimo, sen tekeminen yrittäjänä voi olla kuluttavaa. Kerrasta oppineena Niko tekee nykyisin tyytyväisenä rauhallisempaa päivätyötä ja toteuttaa luovan mielen ambitioitaan sivutoimen muodossa.

”Otin niin paljon projekteja, että paloin loppuun. Alussa rakastin yrittäjänä toimimisen ideaa. Todellisuus kuitenkin oli mitä oli, ja lopulta hylkäsin koko ajatuksen. Tuolloin ei ollut vielä laskutuspalveluita. Luovan alan pienyrittäjän tie voi olla kivinen. Sain itse kokea sen pahimman kautta.”

Hankemaailma vei mukanaan

Nyttemmin Niko on löytänyt paikkansa aivan toisenlaisessa työelämässä. Hän tekee päivätyötä alueellisen työllistämisen edistämisen parissa. Burnout ja yrittäjyys ovat mennyttä elämää.

”Jos aikoinaan olisi ollut vastaavaa kuin FREE.fi nykyisin tarjoaa, en kenties olisi rikkonut itseäni samalla tavalla. Olen onneksi löytänyt oman paikkani ja olen tehnyt antoisaa työtä Kajaanin työvoimayhdistyksellä jo monta vuotta. Tällä hetkellä toimin työkoordinaatorina, eli olen tukityöllistettyjen ohjaaja ja kartoitan heidän jatkopolkujaan.”

Niko kertoo tuntevansa koko ajan kuitenkin luovan työn paloa. Erityisesti kirjoittaminen on arjessa vahvasti läsnä.

”Teen jatkuvasti sivuprojekteja, kuten käännöstöitä ja matkailualan sisällöntuotantoa. Myös taiteilijanimellä tuotettua kaunokirjallista tuotantoa minulla on ollut jo 12 vuoden ajan”, kertoo Niko.

Työ voi olla myös intohimo

Tulot tulevat noin 70-prosenttisesti päivätöistä ja 30-prosenttisesti kevytyrittäjyydestä. Ajankäyttö sen sijaan jakaantuu tasaisemmin.

”Pysyn käynnissä parhaiten, kun tekemistä on juuri sopivasti liikaa. Moni tekee töitä vain maksaakseen laskut. Minulle kirjoitustyöt ovat intohimotyöskentelyä, jota teen aivan muista syistä. Siksi teen niitä mieluusti myös ajallisesti enemmän, kuin varsinaisesti olisi tarve.”

”Kirjoittaminen on supervoimani, olipa aihe mikä tahansa. Kirjoitustyö on yksittäisistä asioista se, johon olen käyttänyt elämäni aikana kenties eniten tunteja. Laskutan sivuprojektit FREE.fi:n kautta ja kaikki toimii mainiosti.”

Onneksi supervoimaa voi hyödyntää myös päivätyössä.

”Hankepuolella työhöni kuuluu myös hankehakemusten läpikäyntiä ja niissä konsultointia. Siinä vahva kirjallinen ilmaisu on avuksi.”

Yksi burn out riittää

Kevytyrittäjyys on Nikolle tie kohti unelmaa kaunokirjallisesta urasta. Omaa firmaa pyörittäväksi yrittäjäksi Niko ei enää haikaile. Hän sanoo yhden burnoutin riittävän.

”Yritän olla viisas terveyteni suhteen. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteeni on luoda uraa kaunokirjailijana, mutta toistaiseksi päivätyö ja sivuprojektit sopivat mainiosti. Voin tavoitella unelmaani laittamatta koko taloutta sen varaan. Kirjoitan suomalaista tieteiskirjallisuutta, joka ei ole genreistä suurin.”

Päivätyö ja kevytyrittäjyys kulkevat Nikon arjessa sujuvasti rinnatusten. Omaa taustaa on helppo hyödyntää työllisyysohjaajan roolissa muita auttaessa.

”On luontevaa kertoa kevytyrittäjyydestä eteenpäin, kun on itse kokenut sen helppouden ja mutkattomuuden. Kevytyrittäjyys on Kainuussa vielä kohtalaisen harvinaista ja kenties vähemmän tunnettua kuin eteläisessä Suomessa.”

FREE.fi Whatsapp