Syöpätutkija löysi uuden uran ja muutti perheineen Lapin rauhaan

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Syöpätutkija löysi uuden uran ja muutti perheineen Lapin rauhaan
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Syöpätutkija löysi uuden uran ja muutti perheineen Lapin rauhaan

Filosofian tohtori, syövän geeniterapiasta väitellyt Hanni Uusi-Kerttula löysi uran lääketieteellisen viestinnän asiantuntijana. Uusi polku mahdollisti myös muuton Helsingistä kauas pohjoiseen.

Kirjoitustyö vei tutkijan mukanaan

Hanni Uusi-Kerttula tekee työtä, joka yhdistää kaksi hyvin erilaista kompetenssialuetta. Lääketieteellisenä kirjoittajana menestymiseen tarvitaan viestinnällisen lahjakkuuden lisäksi myös vahvaa substanssiosaamista.

”Minulla on vahva akateeminen tausta. Olen tehnyt virus- ja syöpätutkimusta sekä Suomessa että ulkomailla. Väitöskirjaa työstäessäni huomasin, että kirjoittaminen oli työssäni kiehtovinta. Ymmärsin myös olevani siinä hyvä. Vähitellen kirjoittamisesta tuli päätyöni”, kertoo Hanni.

Hannin asiakkaat ovat lääketeollisuuden ja terveysteknologian alan yrityksiä, jotka hyötyvät lääketieteellisestä asiantuntijaviestinnästä markkinointinsa tukena.

”Laadin esimerkiksi koulutussisältöjä terveydenhuollon ammattilaisille. Vaikka en itse ole lääkäri, pystyn lyhyen perehtymisen jälkeen kirjoittamaan hyvin erilaisista lääketieteellisistä aiheista. Käsittelemieni asioiden biokemiallinen ja molekyylibiologinen ymmärrys on minulla vahvaa.”

Työ on monipuolista ja pitää sisällään moniin eri kanaviin päätyvää sisällöntuotantoa.

”Kirjoitan suomenkielisiä lyhennelmiä tieteellisistä tutkimusartikkeleista ja tutkimuskatsauksia eri lähteitä yhdistellen. Saatan työstää myös uutiskirjeitä, diaesityksiä, esitteitä, sosiaalisen median julkaisuja tai podcasteja.

Vahvuutena erikoistuminen

Vaikka kanavat ja tekemisen muodot vaihtelevat, Hannin erikoistumisala on kapea ja rajaus tiettyyn yleisöön selvä. Populäärit aiheet tai potilasviestintä ovat toistaiseksi kuuluneet hänen toimintakenttäänsä harvemmin.

”Olen keskittynyt asiantuntijoille suunnattuun lääketieteelliseen viestintään. Tein uraa erään alan yrityksen palkkalistoilla, mutta äitiyslomalle jäätyäni aloin miettiä, miksen tekisi samaa itsenäisesti. Samalla aloin opiskella sosiaalialaa, sillä koen sen täydentävän hienosti lääketieteen ja terveydenhuollon alojen ymmärrystäni. Ihmisten hyvinvointiin vaikuttaminen viestinnän keinoin kiehtoo minua.”

Hannin mukaan kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen juuri siihen, mikä itseä kiinnostaa ja missä tietää olevansa hyvä.

Lääketieteellinen viestintä ja markkinointi on Suomessa vahvasti säädeltyä, joten yksi osa ammattitaitoa on toimintakentän konventioiden hallitseminen.

”Työssäni on tunnettava myös lainsäädännön kiemurat ja alan eettinen ohjeisto. Niiden noudattaminen on hyvin tarkkaa.”

Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen olennaiseen

Vaitiolovelvollisuus estää kertomasta asiakkaiden nimiä tai mitään liian yksityiskohtaista asiakasyritysten toiminnasta.

”Olen oppinut valtavasti uutta. Lääketieteellinen substanssi minulla oli hallussa tutkijataustani ansiosta, mutta työskentely alan yrityksessä mahdollisti perehtymisen lääketieteellisen viestinnän ja markkinoinnin maailmaan. Olen onnekas voidessani toteuttaa ammattiani minulle sopivalla tavalla.”

Kevytyrittäjyys tekee työnteosta helppoa. Hanni on alusta saakka käyttänyt FREE.fi:n palvelua.

”Laskuttamalla työni kevytyrittäjänä saan mahdollisuuden keskittyä oleelliseen ilman turhaa paperityötä. YEL:n lisäksi kuukausittaisia kuluja ei ole. FREE.fi:n palvelusta maksan vain, jos laskutan jotakin. Totesin asiaa selvittäessäni myös FREE.fi:n palvelumaksut kilpailijoita hieman edullisemmiksi.”

”Haluan välttää kaikkea vaikeaa. Asuin aiemmin Walesissa ja siellä meillä oli osakeyhtiö yhdessä mieheni kanssa. Se oli hankala kokemus, jollaista en enää halua. Lähdin kevytyrittäjäksi epävarman kokeilevin ajatuksin, mutta nopeasti huomasin tämän olevan todella mutkatonta”, kuvailee Hanni.

”Olen voinut laajentaa asiakaskuntaani, enkä juuri nyt halua tehdä mitään muuta. Yrittäjyyden lainalaisuudet tietenkin vaikuttavat kaikkeen, ja hiljaisempiakin aikoja on. Niiden kanssa toimeen tulemista on täytynyt harjoitella.”

Hanni kokee epävarmuuden selväksi epäkohdaksi kevytyrittäjyydessä. Esimerkiksi eläkeasioissa ja Kelan etuuksissa kohtelu on epätasaista.

”Olen nähnyt sekä aikoja, jolloin toimeksiantoja riittää, että niitä, jolloin on täytynyt opetella säästämään ja kiristämään kukkaron nyörejä. Yhteiskunnan tukiverkot eivät tue yrittäjää samalla tavoin kuin palkansaajaa. Silti en halua luopua tästä vapaudesta.”

Lapin rauha sopii luovaan työhön

Hanni perheineen asuu Ylläksen Äkäslompolossa, Lapissa. Pitkään haaveiltu muutto Helsingistä Lappiin miehen töiden perässä oli mahdollista joustavan ammatin ansiosta. Mutta näkyykö sijainti työnteossa?

”Lapissa on enemmän aikaa kaikelle. Arki on kiireettömämpää. On aikaa ja rauhaa työskennellä. Voin käydä keskellä päivää ulkoilemassa. Omasta pihasta pääsee suoraan metsään. Mieli lepää jo, kun katselee ikkunasta ulos. Tämä on mainio luovan työn ympäristö.”

Muutto takaisin pääkaupunkiseudulle ei ole toistaiseksi ohjelmassa. Käynnit muutaman kerran vuodessa riittävät, ja elämä itsessään on nyt Lapissa.

”En haikaile etelään. Joskus ajattelen, että jos olisin Helsingissä, voisin tavata asiakkaita helpommin. Nyt voin käyttää asiakasviestintään ja oman työni markkinointiin ainoastaan puhelinta ja sähköpostia. Kokonaisuudessaan työn ja vapaa-ajan balanssi on kuitenkin hyvä juuri näin.”

FREE.fi Whatsapp