Toiminimen kirjanpito

Lukuaika: n. 4 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Toiminimiyrittäjyys   »   Toiminimen kirjanpito

Toiminimiyrittäjän kirjanpito | Tee-se-itse vai ulkoistus?

Tässä artikkelissa käsitellään eri vaihtoehtoja yksityisen elinkeinonharjoittajan kirjanpitoon liittyen. Artikkelin luettuasi saat varmuutta toiminimen kirjanpitoon liittyviin seikkoihin ja pystyt vertailemaan vaihtoehtoja, tehdäkö itse kirjanpito vai antaako se jonkun muun hoidettavaksi.

Toiminimiyrittäjänä sinusta tulee automaattisesti kirjanpitovelvollinen, ja voit joko tehdä kirjanpidon itse tai antaa sen ulkoistettavaksi erilliselle kirjanpitopalvelulle tai meidän kaltaiselle laskutuspalvelulle. Kirjanpito tarkoittaa yritystoimintasi tulojen ja menojen kirjaamista, ja sen tekeminen on lakisääteinen velvollisuus. Kirjanpidolla on tarkoitus antaa tietoa tuloistasi Verohallinnolle, jotta maksat oikean määrän veroa.

Milloin toiminimen kirjanpito tehdään?

Huolellisesti tehdyn kirjanpidon perusteella on helppo antaa tietoa Verohallinnolle yrittäjän tuloista. Näin maksat oikean määrän veroa ja pidät verokarhun tyytyväisenä. Yritystoiminnan tulos selvitetään tilikausittain kirjanpidon pohjalta. Normaalisti tilikausi kestää 12 kuukautta, mutta ajanjakso voi olla myös lyhyempi tai pidempi yritystoiminnan alussa tai lopussa. Useimmissa tapauksissa toiminimiyrittäjien tilikausi on 1.1.-31.12. Yrityksen on tehtävä kirjanpito ja tilinpäätös 4 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Muista kirjanpidon säilytysaika

Kirjanpidon säilytysaika toiminimelle vaihtelee aineistolajin mukaan, mutta tositteet kuten kuitit, myynti- ja ostolaskut on säilytettävä vähintään 6 vuotta tilikauden päättymisestä. Toiminimen kirjanpido säilytysaika voi siis vaihdella 6 vuodesta 10 vuoteen.

Tilikauden päättymisestä on säilytettävä tilinpäätös, toimintakertomus, kirjanpidot, tililuettelo ja luettelo kirjanpidoista ja aineistoista 6-10 vuotta, mikä pitää sisällään myös kirjanpidon säilytysajan. Liiketapahtumia koskevat kirjeenvaihdot, tilikauden tositteet ja muu kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään 6 vuotta tilikauden päättymisestä lukien.

Toiminimiyrittäjän kirjanpito | Tee-se-itse vai ulkoistus?

Milloin toiminimen kannattaa ulkoistaa kirjanpitonsa?

Toiminimen kirjanpito kannattaa ulkoistaa joko heti toiminnan alkuvaiheessa, jolloin varmistat alusta alkaen toiminnan lainmukaisuuden sekä maksimaalisen hyödyn verovähennyksistä, tai silloin, kun toiminta ja kirjanpito alkavat kasvamaan. On suositeltavaa ulkoistaa kirjanpito ammattilaiselle, sillä se vaatii asiantuntemusta kulujen vähennyskelpoisuudesta ja verotuksesta.

Vaikka toimintasi olisikin pienempää ja sivutoimista, ovat toiminimen verotus ja verovähennykset sinulle tärkeitä. Hyvä ja ammattitaitoinen kirjanpitäjä huomioi kaikki mahdolliset kulut ja vähennykset yrityksesi toiminnasta, jolloin voit hyödyntää verovähennykset mahdollisimman hyvin.

Talenom mahdollistaa sinulle ylimääräistä aikaa, jolloin voit keskittyä täysillä omaan osaamiseesi ja työn tekemiseen. Talenom hoitaa ammattitaidolla toiminimiyrittäjien puolesta kirjanpidon, yrityksen perustamisen ja Y-tunnuksen, ja tekee vero- ja alv-ilmoitukset puolestasi hoitaen ylimääräisen byrokratian. Täältä pääset varaamaan ilmaisen demon Talenom One -palvelusta.

Kirjanpitäjän hinta – Mitä kirjanpidon ulkoistaminen maksaa?

Toiminimen kirjanpidon ja näin ollen kirjanpitäjän hinta vaihtelee eri tahojen välillä mutta sen hinta määräytyy liiketoiminnan laajuuden ja tapahtumien määrän perusteella. Mitä pienen yrityksen kirjanpidon hoitaminen sitten maksaa tilitoimistossa? Sivutoimiset yrittäjät, joilla on vain vähän tilitapahtumia, voivat maksaa alle 50 euroa kuukaudessa. Kirjanpitäjän hinnat voivat kuitenkin nousta merkittävästi joillakin toimialoilla.

Kirjanpidon hinta kuukaudessa voi olla perustua tositteiden määrään tai olla kiinteä kuukausimaksu. Veroilmoituksen ja tilinpäätöksen tekeminen voidaan veloittaa erikseen tai sisällyttää kiinteään kirjanpidon hintaan kuukaudessa. Myös erilaiset veloitusrakenteiden yhdistelmät ovat mahdollisia. Valitsemalla joustavan veloitusrakenteen et joudu sitoutumaan kiinteisiin kirjanpitomaksuihin, vaan voit maksaa vain sen, mitä tarvitset kuukausittain.

Esimerkiksi Talenomin asiakkaana, maksat palvelusta kiinteän 49€ (alkaen) kuukausimaksun. Tutustu tarkemmin mikäli kevyt- tai toiminimiyrittäjyys sopii sinulle!

Miten toiminimi tekee kirjanpitonsa itse? Opettele ainakin nämä termit

Toiminimen kirjanpidon voi toki tehdä itse, mutta se vaatii tietämystä ja aikaa perehtyä tarpeellisiin faktoihin. Toiminimen kirjanpidon voi tehdä itse yksinkertaisesti tai kahdenkertaisesti. Kahdenkertainen kirjanpito mahdollistaa paremman seurannan, kun taas yksinkertainen kirjanpito sopii pienimuotoiselle liiketoiminnalle. Yksinkertainen kirjanpito on mahdollista, jos tietyt ehdot täyttyvät, kuten taseen loppusumman ja liikevaihdon raja-arvot, sekä jos yrityksessä on alle kolme työntekijää ja tilikausi on kalenterivuosi.

Vaikka lista velvollisuuksista kuulostaa yksinkertaiselta, kirjanpitoon liittyy monia käytännön kysymyksiä, joihin saatat tarvita apua. Ole siis valmis ottamaan yhteyttä asiantuntijoihin, jos tarvitset apua. On tärkeää pysyä ajan tasalla kirjanpitoon ja verotukseen liittyvistä tärkeistä päivämääristä. Seuraavaksi käymme läpi muutamia termejä, jotka on hyvä opetella.

Tosite

Tosite tarkoittaa dokumenttia joka todistaa jonkin liiketoiminnan tapahtuman yrityksessäsi. Tapahtuma voi olla esimerkiksi tavarantoimitus tai palvelun ostaminen. Yksinkertaisin esimerkki tositteesta on kuitti, tilausvahvistus tai lasku.

Kirjanpitäjäsi käyttää tositteita varmistaakseen, että yrityksesi kirjanpito on tarkka, täydellinen ja noudattaa lakeja ja määräyksiä. Tositteet on hyvä pitää paikassa, jossa ne pysyvät tallessa. Tämä on hyvää toiminimen kirjapitoa.

Yhdenkertainen kirjanpito

Yhdenkertaisessa kirjanpidossa jokainen kirjaus tehdään yhdelle tilille. Esimerkkejä tileistä ovat esimerkiksi toimistotarvikekulut, ostot ja tilavuokrat. Tilien määrä ja nimikkeet vaihtelevat liiketoiminnan laajuuden ja luonteen mukaan. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa kirjaus tehdään vasta kun asiakas maksaa laskun. Vaikka kirjanpitosi olisi yhdenkertainen, sinun on myöhemmin muutettava se suoriteperusteiseksi verojen laskemiseksi. Tämän vuoksi monet yrittäjät käyttävät kirjanpitopalveluita.

Yhdenkertainen kirjanpito sopii hyvin pienimuotoiseen liiketoimintaan, jossa yksityisyrittäjän kirjanpidon liiketapahtumat koostuvat pääasiassa tuloista ja menoista. Monen toiminimiyrittäjän liiketoiminta täyttää nämä kriteerit.

Jos teet toiminimesi yhdenkertaisen kirjanpidon toiminimiyrittäjänä itse, muista ottaa ylös kaikki myynnit ja ostot päivämäärineen, selitteineen ja arvonlisäveroineen. Tärkeää on säilyttää tositteet esimerkiksi kuitit. Säilytä lisäksi tositteita hyvässä paikassa, jotta ne eivät katoa. Pysy ajantasalla verotuksen ja kirjanpidon tärkeistä päivämääristä OmaVerossa. Muista täyttää toiminimen veroilmoitus ja maksaa arvonlisävero.

Kahdenkertainen kirjanpito

Kahdenkertainen kirjanpito vaatii jokaisen liiketapahtuman kirjaamisen vähintään kahteen tiliin, debet- ja kredit-puolelle. Debet kuvaa rahan kohdetta, kun taas kredit kertoo rahan lähteen. Kahdenkertainen kirjanpito perustuu suoriteperusteeseen, jossa tapahtumat kirjataan sen päivän mukaan, jolloin myyjä toimitti tavaran tai palvelun asiakkaalle. Menot kirjataan päivään, jolloin ostajana vastaanotit tavaran tai palvelun.

Kahdenkertainen kirjanpito tarjoaa yksityisyrittäjän kirjanpitoon tarkan seurannan käytetystä rahasta, rahan lähteistä ja maksamattomista laskuista. Toisin kuin yhdenkertainen kirjanpito, jossa velat ja varat jätetään huomioimatta.

FREE.fi Whatsapp