Kevytyrittäjä ja Y-tunnus

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kevytyrittäjille   »   Kevytyrittäjä ja Y-tunnus

Kevytyrittämisen ja Y-tunnuksen suhde toisiinsa saattaa hämmentää aloittelevaa kevytyrittäjää. Olennaisinta on tietää, että:

 • Kevytyrittäjä ei tarvitse omaa Y-tunnusta
 • Toiminimiyrittäjällä on aina Y-tunnus
 • Kevytyrittäjän laskutus tehdään laskutuspalvelun Y-tunnukselle, toiminimiyrittäjän laskutus hänen omalle Y-tunnukselleen.

Käytännössä Y-tunnus on vain yrityksen numerotunniste. Kevytyrittäjällä ei ole omaa yritystä, eikä siksi numerotunnistettakaan. Toiminimiyrittäjällä eli elinkeinonharjoittajalla taas on oma yritys, jolla on oma Y-tunnus. 

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen ei sido mihinkään ja onnistuu minuutissa.

Kokeile vaikka!

Mikä Y-tunnus on ja voiko niitä olla useampi?

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on numerosarja, joka yksilöi yrityksen vähän samaan tapaan kuin henkilötunnus henkilön. 

Y-tunnuksen avulla esimerkiksi verottaja, yritystietojärjestelmät ja PRH tunnistavat, mistä yrityksestä on kysymys – silloinkin, kun yrityksen nimi vaihtuu tai sen kirjoitusasun tulkinta on hankalaa.

Yhdellä yrityksellä tai toiminimellä voi aina olla vain yksi Y-tunnus.

Saako kevytyrittäjä Y-tunnuksen?

Riippuu siitä, mitä kevytyrittäjällä tarkoitetaan. Kun kevytyrittäjä laskuttaa laskutuspalvelun – kuten FREE.fi -kevytyrittäjäpalvelun – kautta, hänellä ei ole omaa Y-tunnusta, eikä siksi myöskään kirjanpitovelvollisuutta. 

Joissakin yhteyksissä kevytyrittäjäksi saatetaan kutsua myös omalla Y-tunnuksellaan työskenteleviä toiminimiyrittäjiä, jotka ovat ulkoistaneet laskutuksen ja kirjanpidon. Tulkintaa sotkee se, ettei kevytyrittäjyydelle ole olemassa “virallista määritelmää”.

FREE.fi:n kanssa voit luottaa siihen, että:

 • Kevytyrittäjällä tarkoitetaan aina ilman Y-tunnusta laskuttavaa yksityishenkilöä
 • Kevytyrittäjäpalvelumme käyttäjänä et ole kirjanpitovelvollinen
 • Yrittäjyyteen liittyvistä paperitöistä ja perustamiskuluista ei kevytyrittäjänä tarvitse huolehtia.

Jos ryhdyt toiminimiyrittäjäksi, saat Y-tunnuksen. Myös toiminimiyrittäminen on FREE.fi:n kanssa mutkatonta, ja Y-tunnuksenkin haemme yrityksellesi puolestasi.

Tarvitaanko yrittämiseen Y-tunnusta?

Ei välttämättä tarvita. Yrittäjämäistä toimintaa voi harjoittaa myös ilman Y-tunnusta, kevytyrittäjänä. Silloin et myöskään ole kirjanpitovelvollinen. 

 • Kevytyrittäjä ei tarvitse Y-tunnusta, mikäli laskuttaa laskutuspalvelun kautta.
 • Kevytyrittäjän laskutus tehdäänlaskutuspalvelun Y-tunnukselle.
 • Kevytyrityksen kirjanpito sisältyy laskutuspalvelun kirjanpitoon.

Voiko Y-tunnuksellinen toimia kevytyrittäjänä?

Kyllä voi. Omalla Y-tunnuksella varustettu toiminimiyrittäjä voi laskuttaa myös laskutuspalvelun Y-tunnuksen kautta, eli toimia kevytyrittäjänä.

Tärkeintä on ymmärtää, että lain silmissä on tällöin kyseessä kaksi täysin eri yritystä ja erillistä laskutusta, vaikka varsinaisen työn tekijä onkin sama:

 • Kevytyrittäjänä lasku tulee laskutuspalveluyrityksen Y-tunnukselle ja tulo maksetaan palkkana. 
 • Toiminimiyrittäjänä lasku tehdään oman yrityksen Y-tunnukselle.
 • Kevytyrittäjänä tehtyä laskutusta ja toiminimiyrittäjänä tehtyä laskutusta ei voi vaihtaa yritykseltä toiselle.

FREE.fi:ssä kevytyrittäjälle ja toiminimiyrittäjille on omat, erilliset palvelunsa.

Milloin kannattaa hakea Y-tunnus?

Moni kevytyrittäjä harkitsee Y-tunnuksen hakemista – eli toiminimiyrittäjäksi ryhtymistä – siinä vaiheessa, kun yritystoimintaan tekee jo mieli keskittyä entistä enemmän. Toiminimiyrittäjyys onkin usein seuraava askel kevytyrittäjyydelle.

Y-tunnuksen tarvitset, jos:

Kun liiketoiminta alkaa olla jatkuvaa, yrityksen pyörittämiseen tarvitaan materiaalihankintoja ja vakaata asiakaskantaakin on kertynyt mukavasti, on toiminimiyrittäjyydestä ja Y-tunnuksesta todennäköisesti etua.

Myös toiminimiyrittäjänä voit ottaa FREE.fi:n avuksesi laskutukseen ja kirjanpitoon. Lue lisää FREE.fi-toiminimiyrittäjyydestä!

Miten Y-tunnuksen saa?

Haluatko ryhtyä kevytyrittäjän sijaan toiminimiyrittäjäksi? Y-tunnuksen saamiseen ja yrityksen perustamiseen on useampia eri reittejä.

Helpoiten saat Y-tunnuksen ryhtymällä FREE.fi-toiminimiyrittäjäksi:

 • Syötä rekisteröitymisvaiheessa kysytyt tiedot
 • Me hoidamme yrityksen perustamisen puolestasi
 • Y-tunnuksesi saat, kun yritys on rekisteröity PRH:n tietokantaan.

Voit myös perustaa yrityksen itsenäisesti OmaVerossa.

Miksi kevytyrittäjyys eikä Y-tunnusta?

Kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden eroista löydät lisätietoa esimerkiksi Kevytyrittäjyys – mitä, miksi ja miten? -jutusta. 

Paljon riippuu mm. siitä, millä alalla toimit, kuinka paljon haluat tai ehdit yritystoimintaasi panostaa. Kevytyrittäjyys on useimmiten helpoin vaihtoehto, jos haluat päästä paperihommista mahdollisimman vähällä. 

Jos ajatus kevytyrittäjyydestä houkuttaa, rekisteröidy suorilta kevytyrittäjäpalveluun. Se on maksutonta, eikä sido mihinkään!

FREE.fi Whatsapp