SOME-alustojen verotuksen haasteet: Miten hoitaa OnlyFans, YouTube ja Twitch verotus?

Lukuaika: n. 4 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kevytyrittäjille   »   SOME-alustojen verotuksen haasteet: Miten hoitaa OnlyFans, YouTube ja Twitch verotus?

Sosiaalisen median ja digitaalisten alustojen suosion kasvu on tuonut mukanaan uudenlaisia tulonlähteitä yksityishenkilöille ja yrityksille. Alustat kuten OnlyFans, YouTube ja Twitch ovat mahdollistaneet merkittävät tulot monille sisällöntuottajille. Näiden tulojen verotus, eli ”onlyfans verotus”, ”youtube verotus” ja ”twitch verotus”, on kuitenkin aihe, joka vaatii tarkkaa huomiota. Verohallinto on tehnyt huomattavia lisäyksiä tuloihin ja valvonta jatkuu tänäkin vuonna.

OnlyFans verotus

Verohallinnon valvonta ja tulojen ilmoittaminen

Verohallinto tiedotti vuonna 2024, että se on tehnyt yli viiden miljoonan euron tulonlisäykset OnlyFans-sisällöntuottajille vuonna 2023. Tämä on merkittävä summa, joka korostaa verottajan tarkkaa valvontaa näillä alustoilla toimivien sisällöntuottajien tuloista. Verohallinto jatkaa valvontaa myös tänä vuonna, joten on tärkeää, että kaikki tulot ilmoitetaan asianmukaisesti verotukseen. Tutustu Verottajan tiedotteeseen täältä.

Tulojen ilmoittaminen yksityishenkilönä tai yrityksenä

Jos olet saanut tuloja sosiaalisesta mediasta, kuten OnlyFans, YouTube tai Twitch, on tärkeää ilmoittaa nämä tulot oikein. Tämä koskee niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin.

  1. Yksityishenkilönä: Yksityishenkilönä saadut sometulot ilmoitetaan ansiotuloina. Verohallinnon mukaan kaikki sosiaalisen median kautta saadut tulot, mukaan lukien mainostulot, lahjoitukset ja tilausmaksut, tulee ilmoittaa veroilmoituksessa. Tämä koskee myös tuotteita ja palveluita, jotka on saatu vastikkeena somevaikuttajana toimimisesta. Tutustu Verottaja ohjeisiin täältä.
  2. Yrityksenä: Jos harjoitat sosiaalisen median toimintaa ammattimaisesti ja jatkuvasti, sinun tulisi harkita toiminnan ilmoittamista yritystoiminnaksi. Tällöin tulot ilmoitetaan yrityksen tuloina, ja niihin sovelletaan yritysverotuksen sääntöjä. Yritystoimintaan liittyvät kulut voidaan vähentää verotuksessa, mikä voi olla eduksi verosuunnittelussa .

Tutustu tarkempiin ohjeisiin Verottajan sivuilta!

Verotuksen perusteet: OnlyFans verotus

OnlyFans on alusta, jossa sisällöntuottajat voivat ansaita tuloja tilaajamaksuista, lahjoituksista ja maksullisista sisällöistä. Suomessa nämä tulot katsotaan ansiotuloiksi ja ne tulee ilmoittaa veroilmoituksessa. Verohallinnon tarkastus osoittaa, että monilla OnlyFans-sisällöntuottajilla on ollut ilmoittamattomia tuloja, mikä on johtanut merkittäviin lisäyksiin verotettaviin tuloihin. Lue alta lisää, miten OnlyFans verotus hoituu helposti DirectPay:n avulla!

Verotuksen perusteet: YouTube verotus

YouTube-sisällöntuottajat ansaitsevat tuloja mainostuloista, sponsorisopimuksista ja katsojien lahjoituksista. Myös nämä tulot ovat verotettavaa ansiotuloa Suomessa. YouTube-tulojen ilmoittaminen veroilmoituksessa on tärkeää, sillä verottaja valvoo aktiivisesti sosiaalisen median tuloja. Vuoden 2023 aikana verohallinto on tiukentanut valvontaa varmistaakseen, että kaikki tulot ilmoitetaan asianmukaisesti. Lue alta lisää, miten YouTube verotus hoituu helposti DirectPay:n avulla!

Verotuksen perusteet: Twitch verotus

Twitch on suoratoistoalusta, jossa striimaajat voivat ansaita tuloja tilaajamaksuista, lahjoituksista ja mainostuloista. Nämä tulot ovat verotettavaa ansiotuloa ja ne tulee ilmoittaa veroilmoituksessa. Verohallinto korostaa, että myös Twitch-tulot ovat valvonnan kohteena ja ilmoittamattomat tulot voivat johtaa lisäverotukseen tai ns. mätkyihin. Lue alta lisää, miten Twitch verotus hoituu helposti DirectPay:n avulla!

Tulojen ilmoittaminen: Verohallinnon ohjeet

Verohallinnon antamien ohjeiden mukaan sometulot tulee ilmoittaa seuraavasti:

  1. Veroilmoitus: Kaikki ansiotulot, mukaan lukien sometulot, ilmoitetaan henkilökohtaisessa veroilmoituksessa. Tämä koskee myös tuotteita ja palveluita, jotka on saatu vastikkeena somevaikuttajana toimimisesta.
  2. Yritystoiminta: Jos sosiaalisen median toiminta on laajamittaista ja jatkuvaa, se tulisi ilmoittaa yritystoimintana. Tällöin tulot ilmoitetaan yrityksen tuloina ja niihin sovelletaan yritysverotuksen sääntöjä.
  3. Arvonlisävero: Jos tulot ylittävät arvonlisäverovelvollisuuden rajan, myös arvonlisävero tulee ottaa huomioon. Tämä koskee erityisesti ammattimaista ja jatkuvaa toimintaa harjoittavia sisällöntuottajia.

Verohallinto tarjoaa tarkempia ohjeita tulojen ilmoittamisesta verkkosivuillaan ja suosittelee sisällöntuottajia tutustumaan niihin huolellisesti varmistaakseen, että kaikki tulot ilmoitetaan asianmukaisesti.

Ratkaisumme: Helpoin tapa ilmoittaa tulot SOME-alustoilta – DirectPay

Sosiaalisen median tulojen ilmoittaminen voi olla monimutkaista, mutta onneksi ratkaisu löytyy. FREE.fi DirectPay-palvelu on suunniteltu helpottamaan sosiaalisen median vaikuttajien ja sisällöntuottajien verotusta. DirectPay-palvelun avulla voit helposti ja nopeasti ilmoittaa kaikki sometulosi verottajalle. Tutustu myös käytännönläheiseen artikkeliin DirectPay:sta tästä!

Miksi Valita DirectPay?

  1. Helppous ja Nopeus: DirectPay tekee sometulojen ilmoittamisesta yksinkertaista ja vaivatonta. Sinun ei tarvitse huolehtia monimutkaisista veroilmoituksista, vaan palvelu hoitaa kaiken puolestasi.
  2. Ammattimainen Apu: DirectPay tarjoaa asiantuntevaa tukea ja neuvontaa, jotta voit olla varma, että kaikki tulot ilmoitetaan oikein ja ajoissa.
  3. Säästöjä ja Vähennyksiä: DirectPay-palvelun avulla voit hyödyntää kaikki mahdolliset verovähennykset ja optimoida verotuksesi.

Miten DirectPay toimii?

DirectPay-palvelun käyttö on yksinkertaista. Rekisteröidy FREE.fi kevytyrittäjäksi, valitse asiakkaaksi SOME-alusta, josta saat tuloja ja anna palvelun hoitaa loput. Palvelu varmistaa, että kaikki tulosi ilmoitetaan oikein ja ajoissa verottajalle, joten voit keskittyä sisällön tuottamiseen ilman huolta verotusasioista.

Johtopäätökset

Sosiaalisen median alustojen tuomat tulot saattavat olla merkittäviä ja niiden ilmoittaminen verohallinnolle on pakollista. Oikeaoppinen tulojen ilmoittaminen on välttämätöntä välttääkseen jälkiverot ja mahdolliset sanktiot. Verohallinto jatkaa valvontaansa varmistaakseen, että kaikki sosiaalisen median kautta saadut tulot ilmoitetaan asianmukaisesti.

On suositeltavaa, että kaikki sosiaalisen median sisällöntuottajat tutustuvat verohallinnon ohjeisiin ja varmistavat, että heidän tulonsa on ilmoitettu oikein. FREE.fi DirectPay-palvelu tarjoaa vaivattoman ja luotettavan tavan ilmoittaa kaikki sometulot verottajalle, mikä auttaa välttämään mahdolliset veroseuraamukset ja edistää läpinäkyvyyttä sekä reilua verotusta.

Artikkeli ei välttämättä ole ajan-tasalla. Muista aina tarkistaa uusimmat uutiset sekä verotukseen liittyvät asiat verohallinnon omilta sivuilta.

FREE.fi Whatsapp