Tapahtuma-alan turbulenssissa yrittäjyys on arkipäivää

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Pääkuva_Laura
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Tapahtuma-alan turbulenssissa yrittäjyys on arkipäivää

Projekti kuin projekti inspiroi, kun ympärillä on oikeanlainen tiimi, sanoo FREE.fi:n tapahtumatuotantoa Flow-festivaaleille vetävä Laura Tamila. Tapahtumatuotanto on vauhdikas toimiala, jossa vain muutos on pysyvää.

Yrittäjyys on keino turvata oma työllistyminen

Laura Tamila, 29, valmistui juuri koronan kynnyksellä yhdelle pandemian pahimmin kurittamista aloista. Tapahtumatuotantoa englantilaisessa Bournemouthin yliopistossa opiskellut Laura kertoo päätyneensä perustamaan oman yrityksen voidakseen kääntää hankalan tilanteen edukseen.

”Kaikki silloiset suunnitelmani menivät koronan johdosta kankkulan kaivoon”, kertoo Laura.

”Ajattelin kuitenkin, että mitään hävittävääkään ei ole, joten Suomeen palattuani päädyin perustamaan oman toiminimen, jonka kautta tarjoan sekä tapahtumatuotannon palveluita että valokuvaus- ja videoprojekteja. Toimeentulo on varmempaa, kun kaikki munat eivät ole samassa korissa.”

Laura työskentelee tyypillisesti useissa samanaikaisissa projekteissa. Haastatteluhetkellä on meneillään kiireinen viikko juuri ennen Flow-festivaaleja, joiden kumppanuusalueen tapahtumatuotantoa hän hoitaa tapahtuman pääsponsorille FREE.fi:lle.

”On ollut upeaa huomata, kuinka tapahtuma-ala taas vähitellen elpyy. Alaa leimaa vahva kausittaisuus, ja myös siksi on hyvä olla monta rautaa tulessa. Flown kaltaisia projekteja työstäessä on huolehdittava isoista kokonaisuuksista samaan aikaan pienten yksityiskohtien työstämisen kanssa.”

Yrittäjä pääsee valitsemaan työkaverinsa

Laura ei varsinaisesti haaveillut yrittäjyydestä tai oman bisneksen pyörittämisestä. Omien sanojensa mukaan hän ikään kuin valui siihen suuntaan – hyvällä tavalla.

”Päätös lähteä yrittäjäksi syntyi itselläni melko kevyesti. Elämäntilanteeni salli riskin ottamisen ja juuri silloin pysähdyin miettimään, mitä elämältäni todella haluan. Jokaisen on tärkeää löytää se oma juttunsa. Minulle merkityksellistä on yrittäjyyden vapaus, vaihtelevuus ja mahdollisuus toteuttaa omaa luovaa puoltani niin tapahtumien kuin kuvaamisenkin kautta. ”

Yrittäjä voi itse valita projektinsa, työkaverinsa ja aikataulunsa.

”Minulle ihmiset määrittävät työssä viihtymistä kaikkein eniten. Projekti kuin projekti inspiroi, kun ympärillä on oikeanlainen tiimi. Freeläisten kanssa on ollut mahtavaa työskennellä”, sanoo Laura.

Kevytyrittäjyys on tapahtuma-alalla yleistä

Laura kertoo erilaisten yrittäjyyden muotojen olevan arkipäivää tapahtuma-alalla. Myös kevytyrittäjyys on koko ajan yleistyvä tapa työskennellä. Jossain tarvitaan aina lisäkäsiä, ja omaa panostaan on helppo myydä kevytyrittäjänä laskuttaen.

”Projektit seuraavat toisiaan ja työkaveritkin vaihtuvat usein. Joillekin tällainen tekemisen irrallisuus voi näyttäytyä pelottavana. Toisille se taas on päinvastoin vapauttavaa ja palkitsevaa. Joka tapauksessa se kuuluu tapahtumatuotannon luonteeseen.”

Korona pitää tapahtuma-alaa edelleen varpaillaan ja uutisia seurataan tarkkaan. Mahdolliset koronasulut aiheuttavat pelkoa ja varovaisuutta.

”Kukaan ei voi tietää, milloin tulee uusi aalto tai kokonaan uusi pandemia. Toivon, että seuraavaan sellaiseen oltaisiin paremmin valmistautuneita. Koronan aikana tuntui, että toimialamme merkitystä ei oikein ymmärretä.”

Tuntevatko päättäjät ruohonjuuritason todellisuuden?

Tapahtuma-ala on valtava työllistäjä, jonka mittakaava tulee usein yllätyksenä. Se tuo elannon tuhansille ja taas tuhansille suomalaisille alkaen ravintoloista ja tekniikasta ulottuen muusikkoihin sekä muihin esiintyjiin. Laura peräänkuuluttaa päätöksentekoportaalta tekijöiden parempaa huomioimista, sillä kaikki nämä ihmiset kulkevat nyt tulevaa kohti kantaen huolta toimeentulostaan.

”Päättäjät eivät voi koskaan kuunnella liikaa, mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Korona hoidettiin huonosti, mutta ehkä siitä voisi oppia. Nyt on oikea hetki kuulla heitä, joilta meni asunto alta ja omaisuus ulosottoon. Kuinka samat virheet voisi välttää seuraavalla kerralla?”

Laura toivoo samanlaista kentän kuuntelemista myös yrittäjien YEL-uudistuksiin liittyen.

”On selvää, että muutosta tarvitaan, mutta uudistukset pitäisi rakentaa yhdessä niiden kanssa, joiden elämästä puhutaan. Tämänhetkinen YEL-muutosehdotus on katastrofaalisen huono kenelle tahansa yksinyrittäjälle, olipa niskassa koronasulkujen riskiä tai ei”, sanoo Laura.

”Kun mukaan tuodaan vielä vallalla oleva inflaatio ja kansainvälinen talouskriisi, kaikki nämä kolme uhkaavat pienyrittäjien tulevaisuutta kriittisellä tavalla. Käy huonosti, jos itsensä työllistäjien kulut kasvavat niin kuormittaviksi, että suuri määrä yrityksiä kaatuu yhtäaikaisesti.”

Itseään Laura pitää onnekkaana, sillä hänen toimeentulonsa ei ole pelkän tapahtumatuotannon varassa. Valokuvausprojekteilla on mahdollista ansaita, vaikka tapahtumat taas hetkeksi pysähtyisivätkin. Hän kannustaa myös muita rohkeasti yrittäjyyteen.

”Itsensä työllistäminen on antoisaa ja kiehtovaa, kaikesta huolimatta. Jos mindset on oikea, niin ratkaiset minkä tahansa haasteen. Jokaisen yrittäjyyttä muodossa tai toisessa harkitsevan pitäisi istua itsensä kanssa lounaalle ja pohtia, mitä omalta elämältään todella haluaa. Mikäli yrittäjyys yhtään kiinnostaa, se kortti kannattaa katsoa.

FREE.fi Whatsapp