Kevytyrittäjyys + opiskelija

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Kevytyrittäjä
Yrittäjyyskoulu  »  Kevytyrittäjille   »   Kevytyrittäjyys + opiskelija

Kevytyrittäjyys on opiskelijalle helppo ja joustava tapa tienata rahaa, oli tarkoitus sitten täydentää tuloilla opintotukea tai rahoittaa opinnot kokonaan. Opintotukeen ei vaikuta se, keräätkö tienestit kevytyrittäjänä tai palkansaajana. 

Lue tämä tietopaketti ja tiedät kaiken tarpeellisen opiskelijan kevytyrittäjyydestä!

Voiko opiskelija olla yrittäjä?

Opiskelija voi olla yrittäjä, ja vuosi vuodelta yhä useampi onkin. 

Erityisesti kevytyrittäjyys sopii itsensä työllistävälle opiskelijalle: pänttäämisen lomassa ei tarvitse uhrata ajatuksia paperitöille, kun laskutuspalvelu huolehtii byrokratian osuuden.

Yritystoiminnasta saatavat tulot eivät Kelan silmissä ole sen kummempia kuin palkkatulo, eli sivutoiminen yrittäjyys ei heikennä palkkatyöhön verrattuna opiskelijan asemaa mitenkään.

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen vaatii vain laskutuspalveluun rekisteröitymisen –  se taas onnistuu ilmaiseksi parissa minuutissa. Y-tunnusta ei  kevytyrittäjänä tarvita, eikä kirjanpitovelvollisuuttakaan ole.

Miten kevytyrittäjyys sopii opiskelijalle?

Kevytyrittäjyys sopii opiskelijoille varsin hyvin. Opiskelija-asiakkaidemme mukaan kevytyrittäjyyden parhaita puolia ovat:

  • Vapaus valita, milloin tekee työtä ja minkä verran
  • Helppous – kirjanpitoa ei tarvitse miettiä
  • Tulojen lyhyt maksuviive verrattuna palkkaan. Rahat voit saada tilille todella nopeasti!

Lisähyöty on, että kevytyrittäjänä voi päästä suoraan kiinni mieluisiin töihin – niihin, joihin on vaikeaa työllistyä muuten. Moni tekeekin kevytyrittämällä rakkaasta harrastuksestaan tulonlähteen.

Kevytyrittäjänä kerryttää itselleen työkokemusta yrittäjyydestä. Sitä varsin moni työnantaja, erityisesti yrittäjät, pitävät suuressa arvossa. Toisaalta keikkatyön teettäminen kevytyrittäjällä on työnantajille työntekijän palkkaamista riskittömämpi vaihtoehto, joten kevytyrittäjänä jalan voi saada kiinnostavan firman oven väliin helpommin kuin työpaikkaa hakemalla. 

Kevytyrittäjyys voikin siis hyvin olla myös osa rekrytoitumisstrategiaa!

Tästä jutusta löydät ideoita lisätienestiin.

Miten kevytyrittäjyys vaikuttaa tukiin?

Kevytyrittäjyys ei estä opintotuen saamista. Tulorajoja seurataan aivan samalla tavalla kuin palkkatyössäkin. 

Oikeastaan erona on vain se, että voit säädellä tienestejä itsellesi sopiviksi ilman neuvottelua työnantajan kanssa.

Jos siis yksi euro lisää kuukauden tuloihin tarkoittaa uhkaa opintotuelle, voit jättää juuri tämän euron laskuttamatta. Tai jos tiedät jo valmiiksi, että töitä riittää ja ehdit niitä tehdä, voit perua opintotukia hyvissä ajoin.

Tulojen seuraaminen käy FREE.fi:ssä helposti: pysyt koko ajan kartalla siitä, paljonko saat palkkaa ja mitä olet laskuttanut. Työnantajalta ei tarvitse odotella palkkakuittia tietääkseen, miltä tilanne näyttää tukien suhteen.

Kevytyrittäjyys ja opintotuen tuloraja

Kevytyrittäjänä – kuten palkansaajanakin – voit ansaita vuodessa 15 630 euroa (v. 2022) siten, etteivät tulosi vaikuta opintotukeen. Jos perut opintotukia, jokainen peruttu kuukausi kasvattaa tulorajaa. 

Tuloja Kela tarkastelee koko vuoden osalta, ja jos raja ylittyy, voit joutua maksamaan opintotukea takaisin. 

Turvallisilla vesillä liikutaan, kun:

  • Opintotukikuukausien tulot ovat maksimissaan 870 €/kk
  • Tuettomien kuukausien tulot ovat maksimissaan 2 600 €/kk.

Kelan sivuilta löydät tarkan tulotaulukon ja tuoreimman tiedon siitä, kuinka paljon voit tienata. 

Kokeile myös Kelan tulolaskuria! Kun otat sen rinnalle käyttöön FREE.fi:n palkkalaskurin, saat jo varsin hyvän käsityksen siitä, minkälaista laskutusta budjettisi kuukausittain sietää.

Toisinaan opiskelija havaitsee sivutoimisen kevytyrittämisen niin oivalliseksi tulonlähteeksi, että päätyy rahoittamaan opiskelijaelämänsä kokonaan kevytyrittämisellä. Silloin opintotuki ja tulorajojen seuraaminen jäävät luonnollisesti historiaan. 

Tukikuukaudet eivät kuitenkaan tässäkään tapauksessa häviä minnekään. Jos päädyt esimerkiksi joskus vaihtamaan alaa, niistä voi olla tulevaisuudessa valtavasti iloa.

Opiskelijoiden kokemuksia kevytyrittäjyydestä

FREE.fi:n asiakkaina on jo valtavasti opiskelijoilta, ja määrä kasvaa koko ajan. Tässä muutama kokemus opiskelun ja kevytyrittäjyyden yhdistämisestä:

  • Emil Klefström näytti, että opiskeluaikanakin voi kerryttää työkokemusta opintojen kärsimättä.
  • Savannah Vize tekee opintojen ohessa brittiläisille asiakkaileen graafista suunnittelua.
  • Valery Ashu rahoittaa yliopisto-opintonsa ruokalähettinä.

Kiinnostuitko kevytyrittäjyydestä? Hyppää suorilta mukaan (aloittaminen on ilmaista)

FREE.fi Whatsapp