Lisätienestiä kotisohvalta

Lukuaika: n. 10 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Liiketoiminnan aloittaminen   »   Lisätienestiä kotisohvalta

Vaihtoehtoja freelancerista puhelinmyyjään ja K-18-osastoon

Liikaa vapaa-aikaa, liian vähän rahaa? Tee ylimääräisestä ajastasi lisätienestiä! Tänä päivänä lisätulojen hankkiminen ei edellytä edes sohvanmutkasta irrottautumista ja aikataulukin on usein vapaasti mietittävissä.

Helpointa aloittaminen on jos osaat jo valmiiksi jotain, jota myydä freelancerina. FREE.fi -kevytyrittäjänä voit lisäksi käyttää kaiken liikenevän aikasi laskutettavaan tekemiseen. Aikaa ei siis tarvitse uhrata paperitöihin tai byrokratiaan.

Kymmenen tapaa hankkia lisätuloja etänä

Mitä paikkariippumaton lisätyö käytännössä voisi sitten olla? Keräsimme tähän kymmenen esimerkkiä, joista voit etsiä innoitusta.

Freelancer-kirjoittaja

Osaatko kirjoittaa kiinnostavasti ja omintakeisista näkökulmista? Hienoa, hyville kirjoittajille on aina kysyntää!

Perusvaatimuksena kirjoitustyöhön on vähintään kohtuullinen oikeinkirjoitustaito, mutta jokaisesta pilkun paikasta ei tarvitse tehdä kynnyskysymystä. Olennaisinta on, että kykenet esittämään asiasi mielenkiintoisesti ja johdonmukaisesti.

Myös monia loistavia kirjoittajia jännittää julkaista kirjoituksiaan. Usein juuri parhaat ovat itsekriittisimpiä. Kokeile rohkeasti, omaat luultavasti enemmän sanottavaa kuin etukäteen arvaatkaan!

Copywriter tai sisällöntuottaja

Osa freelancer-kirjoittajista onnistuu soluttautumaan copywritereiksi mainostoimistojen listoille. Osa taas myy esimerkiksi yritysblogeja firmoille suoraan tai kirjoittajapalvelujen, kuten vaikkapa Topcontentin kautta.

Yrityksillä on jatkuva tarve kiinnostavalle, myyvälle sisällölle. Varsinkin niiden toimialaan perehtyneestä freelancer-kirjoittajasta pidetään kiinni kynsin hampain.  Jos siis olet kerryttänyt tietoa joltakin alalta, kannattaa yhteyksiä luonnollisesti rakentaa ensin sen parissa työskenteleviin yrityksiin.

Vieraamman toimialan kohdalla voit myös tarjoutua kirjoittamaan tekstit asiantuntijahaastattelujen perusteella. Tietämättömyyden voi kääntää jopa eduksi: luultavasti osaat maallikkona kysyä juuri ne asiat, joita asiakkaatkin googlailevat.

Pitempi tie freelancer-bloggaajaksi käy oman blogin ja siihen liittyvien mainosyhteistöiden kautta. Tässä vaihtoehdossa yleisöä on yleensä kerättävä järjestelmällisesti ensin itse. Yhteistyökumppaneihin saa solmittua suhteita helpommin, kun suosio kasvaa. 

Omaa blogia perustavan kannattaa miettiä aihepiiriä ja näkökulmaa ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi tuhansien tyyli- ja ruokablogien joukosta on vaikeaa erottautua ilman tuoretta vinkkeliä.

Freelancer-toimittaja

Suomessa varsin suuri osa ammattitoimittajista on freelancereita ja ala on varsin kilpailtu.

Itseoppineiden freelancer-kirjoittajien joukosta ponnistaa silloin tällöin esiin myös toimittajalahjakkuuksia, joilta lehdet haluavat ostaa artikkeleita. Tämä tie saattaa tosin osoittautua pitkäksi, sillä moni lehti haluaa juttunsa mieluiten tutuilta ammattilaisilta.

Parhaiten lehdille kelpaavat valmiit, ajankohtaiset jutut, joissa on mukana kuvitus. Myös harrastelehtiin kirjoittamista kannattaa harkita, jos alasta on erityisosaamista tai tuttavissa asiantuntijakontakteja, joita haastatella.

Freelancer-graafikko

Oletko jo valmis graafinen suunnittelija, jolla on liikaa vapaa-aikaa – tai ehkä itseoppinut kuvankäsittelyn ammattilainen? Taidoillesi voi olla kysyntää freelancer-markkinoilla.

Kokeneille ja näkemyksellisille graafisille suunnittelijoille on tilausta esimerkiksi mainostoimistojen listoilla, kunhan työnäytteiden perusteella vain saa jalkansa ruuhkaisen oven väliin. 

Myös pk-yrittäjät tarvitsevat graafikon apua muun muassa markkinointiin ja pakkaussuunnitteluun.

Varoituksen sana: Pienyrittäjät eivät aina tunnista, minkälaisia taitoja tarvitsevat. Jotta voi olla asiakkaille hyödyksi, pitäisi selvittää, mitä osaamista hän tarvitsee – ja onko juuri sinulla tarjota sitä. Ongelmia voi olla tiedossa molemmille, jos yrittäjä pestaa itseoppineen, edullisen freelancerin umpimähkään.

Tässäkin kohtaa kannattaa siis olla avoin. Kuvaile konkreettisin esimerkein, kuten referenssein ja portfoliota esittelemällä, mitä olet aikaisemmin tehnyt.

Freelancer-kirjanpitäjä 

Kirjanpito on tarkkaa työtä ja monelle yrittäjälle “pakollinen paha”. Kun pitkän päivän jälkeen pitäisi alkaa huolehtia kirjanpitohommista, voi apu tuntua tarpeelliselta.

Jos olet hankkinut kokemusta ja koulutusta kirjanpitotyöstä tai työskentelet taloushallinnon tehtävissä jo päivätyönäsi, voit hyvin myydä osaamistasi freelancerinakin. 

Erityisesti pk-yrityksissä kirjanpito saattaa aiheuttaa toimitusjohtajalle harmaita hiuksia, jolloin luotettavalle freelancerille saattaa olla tilausta taakan keventäjänä. Kun sana hyvästä tekijästä kiertää, ilmaantuu verkostojen kautta uusia asiakkaita.

Toisinaan myös suuremmissa yrityksissä tarvitaan freelancer-kirjanpitäjiä oman henkilöstön tueksi. Suuren yrityksen kausittain toistuva tarve tarkoittaa myös säännöllisiä tuloja, kun hoitaa työnsä hyvin.

Freelancer-opettaja

Tuletko toimeen lasten ja nuorison kanssa? Oletko hyvä selittämään asioita ymmärrettävästi – tai puhutko ehkä vierasta kieltä toisena äidinkielenäsi? 

Tarjoa opetusta videoyhteydellä tai tarjoudu “neuvovaksi läksyntarkastajaksi”!

Monet vanhemmat ovat valmiita maksamaan jälkeläisensä opintojen sparrailusta. Varsinkin sujuvasti vierasta kieltä puhuvista juttukavereista on paljon kysyntää. Vieraan kielen opettamisen ei edes tarvitse olla perinteisessä mielessä koulunkäyntiä – voit esimerkiksi tarjoutua pelaamaan videopeliä oppilaasi kanssa ruotsiksi.

Jos harrastat soittamista tai laulamista ja luotat taitoihisi riittävästi, voit pitää etäsoittotunteja tai järjestää musiikkikerhon lapsille. Musiikkituokiot voi myös rakentaa oman suosikkimusiikkisi ympärille.

Sometähti

YouTube- tai TikTok -sisällöntuottajan ura kiinnostaa varsin monia, mutta ei aina johda tienesteihin asti asti. Tavallisimmat syyt projektin väljähtämiseen:

  • Innostus lopahtaa, kun suosiota ei tulekaan heti.
  • Kriittinen palaute (jota kaikki saavat) nakertaa itseluottamusta liikaa.
  • Säännöllinen julkaiseminen unohtuu.
  • Somestara ei vuorovaikuta yleisönsä kanssa.
  • Sisältö ei ole originellia tai aitoa.

Jos olet valmis laittamaan persoonasi peliin ja omaat kekseliäitä ideoita, saattaa menestys odottaa hyvinkin lähellä. 

Some on myös loistava paikka oman erikoisosaamisen hyödyntämiselle. Opastavat sisällöt osoittautuvat säännönmukaisesti suosituiksi, oli kyse sitten kumilankojen soittelusta, keksinkoristelusta tai vaikka moottorin toiminnan kansantajuistamisesta.

Kuten aiemmin todettu, voit ottaa myös yleisön mukaan omalle oppimismatkallesi, mikäli vasta opiskelet erikoistaitoasi. Jos opettelussa on mukana tahattoman komiikan elementtejä, se on vain plussaa.

Käsityöt ja askartelut

Syntyykö käsissäsi upeita makrame-amppeleita tai lumoavia villasukkia? Tykkäätkö huovuttaa eläinhahmoja tai veistellä puusta esineitä? Osaatko suunnitella neulemalleja? Myy tuotoksesi!

Tässä kohtaa täytyy varoittaa intohimoista käsityöharrastajaa, sillä alalla pääsee harvoin hyville tuntipalkoille. Joskus harrastuksesta voi myös mennä fiilis, jos siitä tekee itselleen velvollisuuden. Tilausjonojen purkaminenkin saattaa osoittautua rankaksi, ellet osaa suunnitella ajankäyttöäsi realistisesti.

Mikäli nämä yksityiskohdat eivät huoleta, tutustu vaikkapa Etsyyn – verkkokauppaan, jossa kädentaitajat ympäri maailman myyvät valmistamiaan tuotteita.

Puhelinmyynti-, tutkimushaastattelu- ja buukkauspalvelut

Sosiaalinen, asenteeltaan valoisa ihminen saattaa hyvinkin viihtyä ja tienata kohtuullisesti puhelinhommissa. Lisäksi niitä voi nykyään tehdä suoraan kotoa, omalla aikataululla.

Puhelintyöhön ei tavallisesti vaadita aikaisempaa työkokemusta. Siksi siihen pääsee kiinni matalalla kynnyksellä. 

Raskasta työssä on se, etteivät kaikki ihmiset mielellään vastaa myynti- tai buukkauspuheluihin. Harmilliset vuorovaikutuskokemukset saattavatkin syödä työntekijän itseluottamusta ajan mittaan. Tutkimushaastatteluihin toisaalta suhtaudutaan keskimäärin myyntipuheluita myönteisemmin.

Palkkaus tällä alalla sidotaan tavallisesti tulokseen, eli onnistuneet puhelut kasvattavat tienestiä. Selvitä palkkausmekanismi huolellisesti ennen työhön ryhtymistä. Saatko myös pohjapalkkaa vai onko tulo kokonaan provisiosta riippuvainen?

Haastattelutyötä voit tehdä myös freelancerina. 

Monilla yrityksillä on huutava pula asiakasymmärryksestä ja siihen päästään parhaiten kiinni haastattelemalla nykyisiä, tulevia ja menetettyjä asiakkaita. Mieti valmiiksi järkevä haastattelupaketti, hinnoittele se ja tarjoa kokonaisuutta yrityksille.

Verkostomarkkinointi

Verkostomarkkinoinnissa on nähty varsin monenlaista tarjontaa kuluneiden vuosikymmenten aikana. Alalle mahtuu kuitenkin myös pitkäikäisiä, maineestaan tarkkoja brändejä, joiden tuotteita arvostetaan. Tänä päivänä niitä myydään pääosin verkossa – osa tarjoaa lähettiläilleen peräti oman verkkokauppa-alustan.

Ennen hommaan lupautumista kannattaa antaa Googlen laulaa ja selvittää, mitä on odotettavissa. Kysele ihmisiltä kokemuksia ja suhtaudu terveen kriittisesti esitettyihin tulosennusteisiin. 

Jos esitutkimusten jälkeen verkostomarkkinointi yhä houkuttelee, niin mikäpä estää kokeilemasta?

Sijoittaminen

Tämä vaihtoehto ei ehkä ole paras mahdollinen, mikäli etsit lisätuloja ensisijaisesti tiukan rahatilanteen vuoksi. Joku viisas joskus sanoi sijoittamisen olevan järkevää vain, jos talous ja pää kestävät sen mahdollisuuden, että sijoitetut varat menetetään kokonaan. 

Jos tähtäät vaurauden kasvattamiseen jo ennestään ihan siedettävässä taloudellisessa tilanteessa, sijoittaminen saattaa sopia pitkän tähtäimen suunnitelmiisi varsin hyvin.

Sijoittamisen aloittamiseen ei tarvita ekonomin tutkintoa. Perusasioihin kannattaa kuitenkin perehtyä, etteivät heilahdukset pääse yllättämään.

Tärkeää on ainakin tiedostaa se, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä: Mitä suurempia riskejä olet valmis ottamaan, sitä suurempaa voittoakin pääset tavoittelemaan. Myös hajauttamisen periaatteet on hyvä selvittää itselleen ennen sijoituspuuhiin ryhtymistä.

Mitä freelancer-työhön tarvitaan?

Alkoiko freelancerina tekeminen houkuttaa, mutta et ole oikein varma riittävätkö eväät? Älä asettele rimaa liian korkealle. Lähes jokaisella meistä on joku taito, jonka voi kääntää lisätienestiksi. Jopa huonoudesta voi tehdä jotain – jos ei muuta, niin viihdettä.

Jos kaipaat lisää varmuutta, ilmoittaudu mukaan FREE.fi Akatemiaan. 

Tässä listattuna muutamia hyvän freelancerin raaka-aineita:

Taito, mielenkiinnonkohde tai harrastus

Osaatko soittaa, laulaa, kouluttaa koiria tai vaikka neuloa? 

Löytyykö aikaisempi koulutus, jonka voisi pudistella pölyistä ja ottaa käyttöön? 

Onko nykyisessä ammatissasi jotakin, jota voisit hyödyntää? 

Tunnetko huonekasvit kuin omat taskusi? Tiedätkö, miten oravat opetetaan syömään kädestä?

Mikä tahansa harrastus, mielenkiinnon kohde tai hankkimasi taito voi olla jalostettavissa tuloiksi sellaisenaan – tai välillisesti sosiaalisen median sisältöinä, kirjoittaminasi artikkeleina, yhteistyöprojekteina tai muuta vastaavaa. 

Jo pelkästä uteliaisuudestakin saa aikaiseksi kiinnostavaa sisältöä. Voit esimerkiksi dokumentoida kehityskaaren tai oppimismatkan jostakin uudesta harrastuksesta tai projektista. Jos sisältö kiinnostaa yleisöä, se kiinnostaa myös yleisöä tavoittelevia tulonlähteitä.

Rohkeutta

Yleisin virhe on jättää lisätienestit keräämättä liiallisen itsekritiikin vuoksi. Voi tuntua, ettei osaa riittävästi, ettei aiheesta riitä enää uutta sanottavaa, tai että siitä on liian ”tavallista” kerrottavaa.

Näihin pelkoihin ei kannata jäädä jumiin. 

Osaamisen tasosta ei tarvitse olla kovin huolissaan, kunhan kerrot siitä rehellisesti ja hinnoittelet työsi oikein – voit esimerkiksi tarjota aluksi apuasi harjoittelijahintaan.

Some- ja blogisfääreissä riittää, että osaat käsitellä teemaa itsesi näköisesti ja uudesta näkökulmasta – ja haastatella tarvittaessa asiantuntijoita. 

Jos vinkkeli on tuore, ei ole mitään väliä, jos joku muu on pureutunut teemaan jo aikaisemmin. Juuri oma tapasi saattaa olla se, joka sytyttää laajemman yleisön.

Voi myös lohduttaa, että kaikkein eninten kysyntää riittää juuri for dummies -tyyppiselle perustason opastukselle ja nikseille – niille simppeleille asioille, joita jokainen googlailee päivittäin.

Nöyryyttä

Älä esiinny asiantuntijana, ellet sitä ole. Kiinnostavasti esitetyt ajatukset, valmius auttaa ja itse hankittu osaaminen ovat arvokkaita ilman asiantuntijan statustakin. 

Valmistaudu myös tarkastamaan faktoja, tunnustamaan osaamattomuutesi, pyytämään virheitä anteeksi ja kysymään muilta neuvoa.

Uteliaisuutta ja halua oppia

Puuttuuko itseltäsi osaamista, jota hyödyntää? 

Hanki sitä! Nykyään verkosta löytyy valtava määrä laadukkaita, avoimia oppimateriaaleja lähes alalta kuin alalta.

Hyvä esimerkki tuloiksi jalostettavista koulutuksista ovat Googlen ja HubSpotin tarjoamat markkinointi- ja myyntialan koulutukset. Digimarkkinoinnin freelancer-osaamiselle on yrityksissä kysyntää ja sitkeästi opiskelemalla voit saavuttaa taidoissa tason, josta maksetaan jo ihan mukavasti.

Säännöllisesti kuullaan myös itseopiskelleista devaajista, joiden tulotaso on tuplaantunut – ellei peräti triplaantunut – parissa vuodessa. Ohjelmoinnin ilmaisia verkkokursseja tarjoaa esimerkiksi Helsingin Yliopiston MOOC.

Jos valitset freelancer-alaksesi sisällöntuotannon, voit päästä tiedonjanosi varassa hyvinkin pitkälle. Esimerkiksi taidokkaasti popularisoitu tiede kiinnostaa yleisöä aina. Ihmiset, jotka osaavat selittää vaikeat asiat ymmärrettävästi, osoittautuvat varsin usein sisällöntuotannon jalokiviksi. Heille myös yrityksillä on käyttöä.

Aikaa, sisua ja motivaatiota

Mitä lähempää nollatasoa aloitat, sitä todennäköisemmin joudut alussa hieman pinnistelemään. Taitojaan myyvälle freelancerille on tiedossa väistämättä myös hylkäämiskokemuksia, joista ei kannata lannistua.

Mikäli osaamisellesi ei ole jo valmiiksi kyselijöitä, valmistaudu markkinoimaan sitä. 

Ole yhteydessä suoraan yrityksiin ja yhteisöihin, pidä itsestäsi ääntä LinkedInissä ja ole aktiivinen alan someryhmissä. 

Myös mentoroinnista saattaa olla hyötyä verkostoitumisessa ja freelancerin uran ensiaskelissa. Mikäli tunnet jonkun, joka on menestynyt tekemällä sitä, mitä itse haluaisit tehdä, ota häneen rohkeasti yhteyttä ja pyydä neuvoja.

Ellei itseltäsi löydy jo valmista portfoliota osaamisestasi, aloita sellaisen kartuttaminen välittömästi. Työnäytteitä voit kerätä esimerkiksi vapaaehtois- ja harjoittelutöistä, ellet ole vielä ehtinyt tehdä laskutettavia projekteja alaltasi.

Markkinointivinkki: Perustui ansaintalogiikkasi sitten virkkaamisvinkkeihin TikTokissa tai yrityksen verkkosivujen koodaamiseen, katso tuottamaasi palvelua tai sisältöä ensisijaisesti maksajan näkökulmasta. 

Kysy siis itseltäsi, miksi heidän kannattaisi investoida osaamiseesi? Kun kykenet selvittämään itsellesi tämän, osaat todennäköisemmin myös markkinoida työtäsi paremmin.

Hyvä uutinen on se, ettei kevytyrittäjänä tarvitse juuri varata kaistaa aivoista laskutukselle tai byrokratialle. Lue tästä lisää kevytyrittäjyydestä!

Laitteet ja lupa työnantajalta

Tietokoneella ja puhelimella freelancer pääsee jo pitkälle ja monessa kotoa tehtävässä työssä ne ovat ainoat tarvittavat työvälineet.

Tietokoneen hankintakulut ja tietoliikenneyhteyksien kulut voit vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluina, mikäli verottajan ehdot täyttyvät.  

Jos käytät päätyönantajasi omistamia laitteita, on vähintäänkin asiallista kysyä, sopiiko niillä tehdä myös freelancerin töitä. Laitteiden käytöstä saattaa olla maininta myös työsopimuksessasi, etenkin, jos ala on erityisen herkkä tietoturvarikoksille.

Freelancer-työtä voivat lisäksi rajoittaa työsopimuksen ehdot, kuten kilpailukieltosopimus. Aina sopimus ei ole ehdoton, vaan freelancer-työstä voidaan sopia työnantajan kanssa erikseen. Asia kannattaakin ottaa avoimesti esiin – moni moderni pomo ilahtuu kuullessaan työntekijän yritteliäistä suunnitelmista.

Uudistuneeseen kilpailukieltoja koskevaan lainsäädäntöön voit tutustua täällä.

Kannattaako freelancer-työ?

Aina välillä kuulee mainittavan, ettei yrittäminen kannata. Me väitämme, että voi hyvinkin kannattaa. Etenkin juuri sivutoimisessa freelancer-työssä aloituskustannukset ovat mitättömät ja siksi myös taloudellinen riski jää pieneksi.

Hinnoittelussa on toki hyvä ottaa huomioon myös kulut – maksat hinnasta verot ja kaiken sen muun, joka palkkatyössä menee maksuun työnantajan kautta. Laskurimme avulla voit selvittää, mikä olisi sopiva hinta työlle.

Onko toimintasi jo laajentunut ja pohdit yriyksen perustamista? Tutustu meidän kirjoittamaan artikkeliin yrityksen perustamisesta, ja valitse parhain tapa työllistää itsesi.

Vieläkö mietityttää?

Muistathan, että:

  • Meillä kevytyrittäjäpalvelun käyttöönotto on ilmaista.
  • Maksat vain osuuden laskutuksesta, jos/kun sitä tulee – etkä sitoudu mihinkään. 

Ei siis ole mitään syytä, mikset rekisteröityisi FREE.fi:hin vastaisen varalle – vaikka saman tien. Se vie vain muutaman minuutin. Aloita tästä!

FREE.fi Whatsapp