Suuntana Pariisi 2024 – huippu-urheilija tarvitsee yrittäjämentaliteettia

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Suuntana Pariisi 2024 – huippu-urheilija tarvitsee yrittäjämentaliteettia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Suuntana Pariisi 2024 – huippu-urheilija tarvitsee yrittäjämentaliteettia

Mitä yhteistä on huippu-urheilijalla ja menestyvällä yrittäjällä? Paljonkin, sanoo Suomen maajoukkueessa edustava ratameloja Jeremy Hakala.

Ratamelonta vaatii aikaa ja keskittymistä

Ratameloja Jeremy Hakala, 27, tavoittelee paikkaa Pariisin olympialaisissa. Yhdeksän vuotta maajoukkuetasolla melonut Jeremy keskittää juuri nyt kaiken energiansa urheiluun.

Jeremyn prioriteetit ovat selvät. Urheilu on kaikki kaikessa ja toistaiseksi elämä rullaa sen ehdoilla. Ratamelonnan pariin hän päätyi 12-vuotiaana vanhempiensa jalanjäljissä.

­”Isäni kilpaili Moskovan olympialaisissa vuonna 1980. Minun tavoitteeni on Pariisi 2024. Ja tietenkin myös siellä menestyminen. Tämän talven olen viettänyt Espanjan Sevillassa harjoitellen. Kesällä alkaa kilpailukausi, jolloin kierretään kanootin kanssa eri puolilla Eurooppaa. Pääkilpailut ovat Kanadassa elokuussa”, kertoo Jeremy.

Suomen kokoisessa maassa on vain harvoja urheilulajeja, joilla on mahdollista elättää itsensä täysipainoisesti. Ratamelonta kuuluu meillä lajeihin, joissa täysi ammattilaisuus ei ole edes huipputasolla mahdollista. Sponsorisopimuksia toki löytyy, mutta ne kattavat lähinnä urheilun välittömät kulut. Myös Jeremyn on täytynyt löytää tulonlähteitä, jotka sopivat yhteen urheilijaelämän kanssa.

“Urheilen päätoimisesti, mutta lajissani on käytännön välttämättömyys tehdä lisäksi jotakin muuta. Perinteinen ansiotyö on haastavaa, kun lajin luonne vaatii jopa 150 ulkomailla vietettyä harjoittelupäivää vuodessa.”

Urheilijan kannattaa hoitaa taloutensa kuntoon jo nuorena

Ratamelojana kehittyäkseen on matkustettava jatkuvasti avovesipaikkojen perässä. Ratkaisuksi tähän yhtälöön Jeremy on löytänyt kevytyrittäjyyden.

“Toimin kevytyrittäjänä ja sillä tavoin pystyn harjoittelun ohella työskentelemään sijainnista riippumattomasti läpi koko kauden. Olen hankkinut urheiluhierojan ja personal trainerin koulutuksen, mutta niitä taitoja olen lähinnä vain ylläpitänyt opintojen jälkeen. Päätuloni saan tällä hetkellä sosiaalisen median kautta”, kertoo Jeremy.

“Minulla on laaja seuraajakunta Instagramissa ja Facebookissa. Teen kevytyrittäjänä kaupallisia vaikuttajayhteistöitä. Sen lisäksi olen toiminut myös rakennusalan alihankkijana. Yrittäjänä työskentely on ollut käytännössä ainoa vaihtoehto luoda kunnollinen tulovirta, mutta se on toiminut minulla mainiosti.”

Jeremy kannustaa myös muita urheilijoita tarttumaan rohkeasti itsenäisiin ratkaisuihin.

“Huipulle tähtääville urheilijoille haluaisin antaa neuvon lähteä rohkeasti yrittämään ja luomaan omaa polkua jo aikaisin. Urheilijan ura on vuosissa lyhyt, ja jotta sen voi tehdä hyvin, siihen on laitettava aikaa ja panosta. Menestyminen on merkittävästi helpompaa, jos pystyy samaan aikaan tekemään taloudellista tulosta urheilun kautta.”

Menestyvän urheilijan on suhtauduttava tekemiseensä yrittäjämäisesti

Korkean tason urheilu vaatii paljon, mutta se myös antaa paljon. Jeremy näkee runsaasti yhtäläisyyksiä yrittäjän ja huippu-urheilijan välillä.

“Yksilöurheilu on hyvin yrittäjämäistä toimintaa. Olet itse vastuussa kaikesta. On hoidettava koko kenttä verkostoitumisesta ajanhallintaan ja oman itsensä managerointiin. Vapaus on ehdottomasti hienointa. Vapaus mahdollistaa sen, että voin urheilla pääpainoisesti.”

Sopiiko kevytyrittäjyys urheilijalle? Kyllä, sanoo Jeremy. Hänen mukaansa aktiiviurheilijoiden joukossa alkaa olla kevytyrittäjiä jo yllättävän paljon.

“Voisi kenties sanoa, että viimeisen parin vuoden aikana on näkynyt buumi, jossa moni urheilija valitsee kevytyrittäjyyden toimintamuodokseen. Tärkeintä on selkeä ja helppo järjestelmä, joka hoitaa asiansa ja ei vie liikaa aikaa.”

Kevytyrittäjyys on joillekin pysyvä toimintamuoto ja joillekin välietappi kohti osakeyhtiön perustamista. Urheilijan persoona on usein vahva ja omaehtoinen. Niin myös Jeremyllä.

­­”Itse olisin varmasti yrittäjä, vaikka en olisi urheilija. Tahdon määrittää tahdin ja tehdä juuri niitä asioita, joita itse haluan.”

FREE.fi Whatsapp