Ohje toimeksiantosopimuksen luomiseen

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Liiketoiminnan aloittaminen   »   Ohje toimeksiantosopimuksen luomiseen

Mikä on toimeksiantosopimus? Perinteisen työsopimuksen sijaan, kevytyrittäjän ja toimeksiantajan välille laaditaan toimeksiantosopimus. On tärkeää, että sekä kevytyrittäjä että toimeksiantaja ymmärtävät toimeksianto- ja työsuhteen erot. Toimeksiantosopimuksen laatimisessa kannattaa ottaa huomioon pienimmätkin seikat, jotka liittyvät toimeksiantoon. Sopimuksessa tulee käydä ilmi muun muassa kevytyrittäjän työn aikataulu ja hinnoittelu sekä maksuaika ja -tapa. Sopimuksen on myös hyvä olla tarkoin laadittu, jotta mahdollisilta väärinymmärryksiltä vältytään.

Kirjallinen sopimus on aina parempi vaihtoehto, kuin suullinen. Kirjallisen toimeksiantosopimuksen tekeminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mutta suosittelemme sen laatimista. Tällöin pelisäännöt ovat molemmille osapuolille selkeät. Jos toimeksiantosopimus tehdään suullisesti, kannattaa kevytyrittäjän kirjata tärkeimmät tiedot sopimuksesta ylös ja pyytää toimeksiantajalta varmistus toimeksiannon alkamisesta sekä päättymisestä. On kuitenkin suositeltavaa tehdä kirjallinen sopimus, jotta sekä kevytyrittäjä että toimeksiantaja voivat keskittyä olennaiseen.

Toimeksiantosopimuksen laatiminen – mitä kevytyrittäjän kannattaa ottaa huomioon?

Kaipaatko apua toimeksiantosopimuksen laatimiseen? FREE.fi:n ohjeilla teet kattavan sopimuksen toimeksiantajasi kanssa!

Osapuolet
Kirjaa ensin sopimusosapuolten, eli toimeksiantajan sekä työn suorittajan perustiedot, kuten nimi sekä Y-tunnus tai syntymäaika.

Tehtävät
Tee kuvaus tai lista toimeksiannon mukaisista työtehtävistä.

Aikataulutus
Sopimus voi olla määräaikainen, jolloin sopimuksessa tulee ilmi toimeksiantosuhteen aloitus- ja lopetuspäivämäärä. Jos toimeksiantosopimus on toistaiseksi voimassaoleva, kirjaa aloituspäivämäärä. Toimeksiantosopimuksen voimassaoloaika voidaan myös määrittää aloituspäivämäärästä alkaen, kunnes toimeksianto on suoritettu.

Suorituksen hyväksyminen
Kirjaa kriteerit hyväksytylle suoritukselle, eli milloin työ on tehty toimeksiantosopimuksen mukaisesti.

Hinnoittelu
Ilmoita onko hinnoittelusi urakka- vai tuntikohtaista. Kirjaa laskutushinta sekä mahdollinen arvonlisävero.

FREE.fi Whatsapp