”Kevytyrittäjyys on riskitön tapa testata tuote- tai palveluideaa”

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   ”Kevytyrittäjyys on riskitön tapa testata tuote- tai palveluideaa”

Laskutuspalveluiden myötä freelancertyyppisissä töissä y-tunnuksen puuttuminen ei ole enää este työn teolle. Kevytyrittäjyys mahdollistaa riskittömämmän kokeilun tuoreelle yrittäjälle tai opiskelijalle.

”En halua perustaa yritystä ja ottaa riskiä, jos en pystyisikään työllistämään itseäni. Valitsin riskittömämmän vaihtoehdon”, perustelee Maria Backman syitä kevytyrittäjyydelleen.

Tällä hetkellä Maria tekee palkkatyötä toimistopäällikkönä sekä projektiluontoisia töitä kevytyrittäjänä kielenhuoltoon ja verkkoon tuotettavien tekstien parissa. Vielä hetki sitten nykyisten töidensä lisäksi Maria opiskeli ammattikorkeakoulussa, kunnes valmistui tradenomiksi.

”Palkkatyön, kevytyrittäjyyden ja opiskelun yhdistelmä toimi hyvin. Suurimpia haasteita tuli asioidessa Kelan kanssa opintotukeen liittyen. Oli vaikea saada selkoa, milloin opintotukeen oikeuttava tuloraja määritettiin kuukauden ja milloin vuoden ansioiden mukaan. Opintojen loppuvaiheessa jätin opintotuen hakematta. Tulojen seuraaminen FREE.fi:n palvelussa on helppoa ja voi nähdä milloin mikäkin lasku erääntyy”, kertoo Maria.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Vuoden aikana Maria on pystynyt hyvin hahmottamaan, millaista kysyntää on hänen palveluilleen. ”Minua viehättää riskittömyys, ei tarvitse pelätä epäonnistumista. Myös ajatus palvelukokonaisuudestani on muokkaantunut matkan varrella. Varsinkin opiskelijoille ja heille, jotka haluavat testata vaivattomasti tuotteensa tai palvelunsa kiinnostavuutta, kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto”, Maria sanoo.

Yrittäjyys on vapautunut

”Yrittäjyyden muodot ovat vapautuneet, freelancertyyppisissä töissä monille yrityksille laskutuspalvelut ovat entuudestaan tuttuja ja laskutus on helppoa. Ei ole enää painetta siihen, että y-tunnuksettomuus olisi este työn teolle. Joidenkin Keski-Euroopan maiden kanssa saattaa olla hieman kankeampaa, Suomi sen sijaan on johtavia maita, miten laskutuspalvelut on huomioitu järjestelmissä”, Maria kertoo.

”Minustahan ei ikinä tule yrittäjää, koska se on monimutkaista ja vaikeaa”, naurahtaa Maria muistellessaan vuosien takaisia aatoksiaan. ”Nyt kun aikuisen silmin katselen asioita, niin työelämä ja yrittäjyys eivät olekaan sellaisia, mitä olin suotta pelännyt. Katson avoimin mielin, mihin kevytyrittäjyyteni etenee ja siirrynkö jossain vaiheessa toiminimiyrittäjäksi.”

FREE.fi Whatsapp