Kevytyrittäjän arvonlisävero ja ALV-laki

Lukuaika: n. 6 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Taloushallinto   »   Kevytyrittäjän arvonlisävero ja ALV-laki

Mikä on arvonlisävero (ALV)?

Arvonlisävero (ALV) on veromuoto, joka peritään tavaroiden ja palveluiden myynnin yhteydessä. Se on kulutusvero, joka lisätään tuotteen tai palvelun hintaan ja kerätään valtion toimesta. Arvonlisävero peritään jokaisessa vaiheessa tuotantoketjua. Tuotteen tai palvelun myyjä lisää arvonlisäveron myyntihintaan ja kerää sen ostajalta. Ostaja voi olla joko yritys tai kuluttaja.

Yritys, joka on arvonlisäverovelvollinen, voi vähentää maksamansa arvonlisäverot omista myyntituloistaan ja maksaa vain erotuksen veroviranomaisille. Kuluttaja sen sijaan ei voi vähentää arvonlisäveroa. Arvonlisävero on prosenttiosuus tuotteen tai palvelun myyntihinnasta.

Saako kevytyrittäjä vähentää alv?

Kevytyrittäjä ei voi vähentää arvonlisäveroa (ALV) samalla tavalla kuin arvonlisäverovelvollinen yritys tai toiminimiyrittäjä. Kevytyrittäjä ei ole samalla tavalla arvonlisäverovelvollinen, kuin toiminimiyrittäjä. Kevytyrittäjä toimii laskutuspalvelun y-tunnuksella, kun hän hoitaa laskutusken laskutuspalvelun kautta. Näin ollen arvonlisävero on osana laskun summaa, sillä itse laskutuspalvelu on arvonlisäverovelvollinen. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kevytyrittäjä ei ole velvollinen liittymään arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, joten hän ei voi vähentää arvonlisäveroa verotuksessa.

Mikäli kevytyrittäjä tekee työkeikkoja yritykselle, on työstä maksava yritys usein arvonlisäverovelvollinen ja näin ollen he voivat vähentää laskun alv-summan yrityksen verotuksessa. Mikäli työkeikka tehdään yksityishenkilölle, ei työstä maksava yksityishenkilö ole usein arvonlisäverovelvollinen, eikä laskun alv-summaa voi näin ollen myöskään loppuasiakas vähentää.

Oletusarvoisesti jokaisessa meidän kautta laskutetussa laskussa on arvonlisävero mukana, paitsi joissakin tietyissä yskittäisissä tapauksissa esimerkiksi esiintymispalkkioissa. Mikäli kuitenkin pohdit tai olet epävarma arvonlisäverosta laskussa, auttaa asiakaspalvelumme mielellämme mieltä askarruttavissa kysymyksissä!

Rekisteröityminen ALV-velvolliseksi

Mikäli yrityksesi täyttää alv-verovelvollisuuden, pääset rekisteröimään sen helposti arvonlisäverovelvollisten rekisteriin OmaVerossa. Kevytyrittäjänä et rekisteröidy alv-velvolliseksi. Arvonlisäverovelvollisten rekisteri on Verohallinnon rekisteri, josta löytyy tiedot yrityksistä, jotka ovat arvonlisäverovelvollisia. Voit rekisteröityä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin jo silloin, kun teet ensimmäisiä hankintoja arvonlisäverollista yritys toimintaa varten tai, kun perustat yrityksen. Vapaaehtoisen rekisteröitymisen voit tehdä myös vasta myöhemmin perustamisen jälkeen.

Mikä on kevytyrittäjän arvonlisävero ja ALV-laki?

Mikäli yritys harjoittaa tavaroiden tai palveluiden myyntiä liiketoiminnan muodossa, tulee tällöin ilmoittautua alv-rekisteriin. Mikäli yrityksen liikevaihto on vähäistä, on alv-rekisteriin ilmoittautuminen vapaaehtoista. Tämän lisäksi on toimintaa, joka jää kokonaan alv-verotuksen ulkopuolelle, jolloin yritys ei voi rekisteröityä alv-rekisteriin. Tällaista toimintaa on esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoito, sosiaalihuolto, tekijänoikeudet, tietyt esiintymispalkkiot ja postin yleispalvelut. Huomaathan, että mikäli yrityksesi ei ole alv-rekisterissä, et näin ollen voi myöskään laskuttaa myyntejäsi arvonlisäverollisina etkä vähentää ostojen arvonlisäveroa.

Rekisteröitymistä arvonlisäverovelvolliseksi kannattaa myös arvioida, mikäli tulot saattavat ylittää alv-rajan. On myös hyvä vertailla arvonlisäverovelvollisuuden hyviä ja hunoja puolia, sillä mikäli yrityksellä on paljon hankintoja yritystoimintaa varten, voi arvonlisäverovelvollisena vähentää nämä hankintojen alv-prosentit. Huomaathan, että mikäli kesken tilikauden ylittää arvonlisäverovelvollisten rajan, joutuu arvonlisäveron maksamaan takautuvasti.

Mikäli alv-raja ei ylitykään ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin on ilmoittautunut, saa tuon summan takautuvasti takaisin. Tässä tapauksessa on kyseessä alarajahuojennus. Toimiessasi meidän kautta toiminimiyrittäjänä, saat alv-kulut takaisin joko meidän kautta tai suoraan verottajalta. Huomaathan, että mikäli sinulla on aputoiminimi, ei se ole verotuksellisesti erillinen varsinaisesta toiminimestäsi. Aputoiminimi yhdistetään varsinaisen toiminimen kirjanpitoon, mikä luo pohjan verotukselle.

Yrittäjän arvonlisäveron vastuut ja velvollisuudet

Yrittäjällä on vapauden lisäksi paljon vastuita ja velvollisuuksia, joista verojen maksaminen on yksi. Erityisesti arvonlisäveroon liittyy monia velvollisuuksia, joita on hyvä tarkastella monista eri näkökulmista. Toiminimiyrittäjälle arvonlisävero on jo myös ajankohtainen, sillä toiminimiyrittäjästä tulee alv-verovelvollinen, kun tulot ylittävät vuodessa yli 15 000 euroa.

Mitä tarkoittaa, kun yritys on alv-rekisterissä?

Yritys voi vähentää verollista yrotystoimintaa varten tehtyjen hankintojen arvonlisäverot. Yritys lisää arvonlisäveron myymiensä tuotteiden tai palveluiden hintaan. Yritys on näin ollen myös velvollinen ilmoittamaan ja maksamaan arvolisäveron jokaiselta verokaudelta.Huomaathan, että ilmoitus pitää tehdä myös silloin, kun yrityksellä ei ole ollut toimintaa. Arvonlisävero ilmoitetaan ja maksetaan usein kuukausittain, sillä verokausi on yleensä yhden kuukauden.

Mitä tarkoittaa, mikäli yritys ei ole alv-rekisterissä?

Yritys ei voi vähentää yritystoiminnan hankintojen arvonlisäveroja. Näin ollen yritys ei voi myöskään lisätä arvonlisäveroa myytävien tuotteiden tai palveluiden hintoihin. Mikäli yritys ei ole alv-rekisterissä, ei yritys joudu tekemään arvonlisäveroilmoituksia tai maksa arvonlisäveroa.

Huomaathan, että mikäli et itse ole arvonlisäverovelvollinen ja näin ollen alv-rekisterissä, ei se tarkoita ettetkö törmäisi arvonlisäveroon tai olisi tekemisissä sen kanssa. Kun käyt arkipäivänä kaupassa ruokaostoksilla, on arvonlisävero osana myytäviä tuotteita, sillä itse kauppa on arvonlisäverovelvollinen ja näin ollen tuotteiden hinnoissa on arvonlisävero. Mikäli arvonlisävero mietityttää, otathan yhteyttä meidän osaavaan asiakaspalveluun tai tarkemmin verohallintoon.

Milloin lasku sisältää alv?

Lasku sisältää arvonlisäveron (ALV), kun laskuttaja on arvonlisäverovelvollinen ja veloittaa arvonlisäveroa myydyistä tuotteista tai palveluistaan. Arvonlisäverovelvollisuus määräytyy yleensä yrityksen liikevaihdon perusteella. Yritykset, joiden liikevaihto ylittää alv-velvollisen rajan, ovat arvonlisäverovelvollisia.

Arvonlisäveron määrä lasketaan prosentteina tuotteen tai palvelun myyntihinnasta. Suomessa on käytössä erilaisia arvonlisäverokantoja, kuten yleinen arvonlisäverokanta (24 %), alennettu arvonlisäverokanta (10 %) ja nolla-arvonlisäverokanta (0 %).

Kun lasku sisältää arvonlisäveron, se tulee eritellä laskussa, jotta asiakas tietää, kuinka paljon hän maksaa arvonlisäveroa. Asiakas voi usein vähentää maksetun arvonlisäveron omassa verotuksessaan, jos hänellä on oikeus vähentää arvonlisäveroa liiketoiminnassaan. Yksityishenkilöt eivät siis voi vähentää arvonlisäveroa mutta useimmat yritykset voivat.

Laskuun lisätään arvonlisävero (ALV), kun laskuttaja on arvonlisäverovelvollinen ja myy arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluita. Laskuttajan tulee olla myös näin ollen rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi. Tämä tarkoittaa, että laskuttaja veloittaa asiakkaalta arvonlisäveron myyntihinnan lisäksi. Kun laskuun lisätään arvonlisävero, asiakas maksaa laskun kokonaissumman, joka sisältää myyntihinnan ja arvonlisäveron. Asiakas voi usein vähentää maksamansa arvonlisäveron omassa verotuksessaan, mikäli hänellä on oikeus vähentää arvonlisäveroa liiketoiminnassaan.

Miten lasketaan alv hinnan päälle?

Kuinka alv lasketaan sitten laskutettavan summan päälle? Arvonlisävero (ALV) laskeminen hinnan päälle on suhteellisen helppoa. Olemme koonneet sinulle seuraavaksi yksinkertaisen ja lyhyen esimerkin siitä, kuinka alv lasketaan hinnan päälle.

ALV = Laskutettava hinta * ALV-kanta

ALV-kanta on prosenttimäärä, joka määrittää, kuinka suuri osuus laskutettavasta summasta on arvonlisäveroa. Esimerkiksi Suomessa yleinen arvonlisäverokanta on 24 %, alennettu arvonlisäverokanta on 10 % ja nolla-arvonlisäverokanta on 0 %.

Laskutettava hinta on se summa, jolle arvonlisäveroa lasketaan. Esimerkiksi jos laskutettava hinta on 100 euroa ja käytetään yleistä arvonlisäverokantaa, arvonlisävero on:

ALV = 100 euroa * 0,24 = 24 euroa 

Laskun loppusumma olisi siis 100 euroa + 24 euroa arvonlisäveroa, eli yhteensä 124 euroa.

Milloin ei tarvitse maksaa alv?

On olemassa tilanteita, joissa ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa (ALV) myydyistä tuotteista tai palveluista. Olemme listanneet alle joitakin yleisiä tilanteita, joissa arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa:

Nolla-arvonlisäverokanta (0 %): Jotkut tuotteet ja palvelut ovat nolla-arvonlisäverokannan alaisia. Tähän voi kuulua esimerkiksi tiettyjä kansainvälisiä palveluja, tavaroiden vienti EU:n ulkopuolelle tai tietyt terveydenhuollon palvelut. Yritykset, joiden liikevaihto ei ylitä arvonlisäverokynnyksen määriteltyä rajaa, voivat olla vapautettuja arvonlisäverovelvollisuudesta. Tällöin he eivät veloita arvonlisäveroa myydyistä tuotteista tai palveluista eivätkä voi vähentää maksettua arvonlisäveroa.

Jotkut erityiset palvelut tai tuotteet voivat olla vapautettuja arvonlisäverosta, kuten kulttuuripalvelut, koulutuspalvelut, vakuutuspalvelut tai sosiaalipalvelut. Tällöin arvonlisäveroa ei tarvitse periä tai maksaa. Onkin suositeltavaa tarkistaa, kuinka alv määräytyy juuri sinun toimialallasi, sekä tarvitseeko sinun rekisteröityä alv-verovelvolliseksi. Mikäki tarvitset apua arvonlisäveron kanssa, voit olla yhteydessä meidän asiakaspalveluun tai suoraan verottajaan.

Paljonko saa tienata ilman arvonlisäveroa?

Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia ALV-rajoista, sillä hän ei ole samalla tavalla ALV-velvollinen, kuin esimerkiksi toiminimiyrittäjä. On kuitenkin hyvä huomioida arvonlisävero, sekä se, kuinka se toimii. Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja 2023 on 15 000 euroa. Yrityksen on siis liityttävä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, mikäli liikevaihto ylittää tilikauden aikana 15 000 euron rajan. Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin voidaan liittyä joko yrityksen perustamislomakkeella tai myöhemmin muutosilmoituksella.

Jos yritystoiminta on pienimuotoista eli liikevaihto jää tilikauden aikana alle 15 000 euron, ei yrityksen tarvitse laskuttaa arvonlisäveroa osana tuotteidensa myyntihintaa. Toisaalta tällöin yritys ei  myöskään voi vähentää ostojensa arvonlisäveroja. Lisäksi on olemassa tiettyjä aloja, jotka eivät vaadi rekisteriin liittymistä. Yritystä perustettaessa kannattaa ottaa arvonlisävero myös huomioon talouden suunnittelussa, mikäli se on toiminnallesi ajankohtaista.

FREE.fi Whatsapp