Harrastuksesta ammatti?

Lukuaika: n. 2 minuuttia
FREE!
Yrittäjyyskoulu  »  Inspiraatio   »   Harrastuksesta ammatti?

Toi on ihan kiva harrastus, mutta…. Mikset ansaitsisi siitä myös rahaa?

Tämä lause päättyy valitettavan usein toisin.

Pelkäämme toteuttaa unelmia taloudellisten riskien sekä uskottavuuden vuoksi. Oletko kiinnostunut vaatesuunnittelusta tai pianon opetuksesta vai tulisiko sinusta sittenkin iskelmälaulaja?  Piilotetun haaveammatin ei tarvitse jäädä enää toteutumatta. Jos sinulla on salattu taito, josta joku toinen voisi hyötyä, miksi jättää tilaIsuus käyttämättä. Samalla pääset kokeilemaan osaamistasi aivan uudella tasolla ja parhaimmassa tapauksessa löydät uuden ammatin.

Kauhistuneita huokauksia alanvaihtajille saattaa kuulua vanhempien sukupolvien suunnalta, jotka ovat eläneet aikaa, jolloin mahdollisuuksia alojen välillä etenemiseen ei yksinkertaisesti ollut. Työelämä kuitenkin uudistuu hurjaa vauhtia ja teknologian myötä vanhat ammatit korvataan uusilla. Vakaalla pohjalla onkin siis hän, jolla on varasuunnitelma. Alanvaihtajia tullaan todennäköisesti pitämään monipuolisen työhistorian konkareina.

Jos haluat vahvistaa osaamistasi tai uutta kiinnostuksen kohdetta opiskelulla, on tarjolla paljon erilaisia täydennyskoulutuksia sekä kursseja. Avoin yliopisto sekä ammattikorkeakoulu tarjoavat opintomahdollisuuksia, joiden kautta voit suorittaa halutun määrän opintopisteitä. Jos olet harrastuksesi myötä kehittänyt jo itsellesi ammatilliset taidot, etkä tarvitse kouluttautumista, ala miettiä missä ja kenelle voisit osaamistasi tarjota?

Sosiaalinen media on tuonut paljon uusia ammatteja, joita ei aikaisemmin edes ollut olemassa. Tämä on mahdollistanut esimerkiksi kirjailijan ammatin aivan uudella tasolla, kun E-kirjat ovat nousseet suosioon sosiaalisten medioiden vauhdittamana. Myös blogin perustaminen tai vaikkapa nettikaupan aloittaminen on mahdollista oikeastaan minkä alan edustajana vain. Vaikka pelkällä osaamisella on suuri merkitys, ei kukaan tiedä siitä, jos et markkinoi itseäsi somessa.

Uuden ammatin kokeiluun hyvä väylä on kevytyrittäjyys, joka antaa sinulle mahdollisuuden laskuttaa osaamisestasi, ilman oman yrityksen tuomaa vastuuta. Näin voit keskittyä pohdiskelemaan, miltä haaveammattisi tuntuu ja aukeaako siitä mahdollisesti sinulle uusi ura.

Toimi siis näin:

1. Ole rohkea

 Seiso ylpeästi unelmiesi takana, äläkä häpeile piilotettujen taitojesi esille tuomista. 

2. Analysoi oma osaamisesi 

Täydennyskoulutuksia ja kursseja löytyy pilvin pimein, mutta maalaisjärjellä saatat päästä jo pitkälle. Ole siis tarkka, ettet väheksy jo olemassa olevia taitojasi. Koulutus voi lisätä luotettavuutta, mutta jos brändäät itsesi hyvin, ei sitä välttämättä tarvita.

3. Tee markkinointisuunnitelma

 Käytä apunasi sosiaalista mediaa ja hyödynnä kaikki kontaktisi, joista olisi apua kyseisellä alalla. Mitä oudoimmatkin yhteistyöt saattavat tuottaa tulosta, joten älä kieltäydy niistä helpolla.

4. Et menetä mitään

Kevytyrittäjänä voit työskennellä yrittäjämäisesti, eikä palvelun käyttö sido sinua mihinkään. Kun kokeilet siipiäsi uudessa ammatissa, sinun ei tarvitse lopettaa jo olemassa olevaa työtäsi ja säästyt ylimääräiseltä paperityöltä.

Oletko sinä tehnyt harrastuksesta ammatin? Kerro meille tarinasi ja anna motivaatiota muillekin!

FREE.fi Whatsapp