Joulustressin selätys

Lukuaika: n. 2 minuuttia
joulustressin-selatys
Yrittäjyyskoulu  »  Inspiraatio   »   Joulustressin selätys

To Do -lista töissä tuntuu loputtomalta ja jouluradio pauhaa radiossa jo kolmatta viikkoa. Joulustressiä ei helpota yhtään kun naapurin Pirjo kertoo, että on ostanut jo kesällä kaikille joululahjat valmiiksi.

Tässä ajatuksia sykkeen tasaamiseksi.

Hyvä paha stressi

Aina stressi ei ole vain huono asia, vaan voi parantaa suorituskykyä huomattavasti. Koko edeltävää työvuotta ajatellen, on positiivinen stressi mahdollistanut onnistumiset töissä sekä arjen aikatauluttamisen. Joulua kohden työt tuntuvat usein kasaantuvan ja kiire muuttaa positiivisesta suorituskykyä parantavasta stressistä negatiivista, jolloin tulos kärsii. Tällöin kannattaa pysähtyä miettimään, voisiko jonkin homman jättää ensi vuodelle.

Joulukuu on hyvä ajankohta tehdä tilinpäätös myös henkilökohtaisella tasolla: Mitkä asiat kuluneella vuodella innosti? Missä onnistuit ja mistä voit olla erityisen ylpeä?, vinkkaa psykologi Erika Palomäki, HRS Advisors.

Yrittäjän sekä kevytyrittäjän on hyvä osata itse määrittää lomansa oman jaksamisen mukaan. Päätös lomasta on hyvä tehdä hyvissä ajoin ja suunnitella valmiiksi mistä aloittaa, kun palaa takaisin töihin.

Elämä ei lopu jouluun

Usein kehitämme ajatuksen siitä, että kaiken on oltava valmista jouluksi. Jos alamme tarkastella tätä vähän tarkemmin, voi vain todeta, ettei tämä käytännössä ole mahdollista. Ajatuksessa on kyse lähinnä siitä, että jokainen meistä haluaaa pyhittää joululoman rentoutumiselle ja suklaan syömiselle ilman, että tekemättömät asiat kolkuttavat mieltä. Varsinkin työ yrittäjänä tai kevytyrittäjänä voi olla melko itseohjautuvaa ja lomamoodiin pääsemisessä voi tarvita mielen lujuutta.

Jos joulukiireet ja syksyn työdeadlinet alkavat kiristää mieltä, on joulu myös oiva ajanjakso riittämättömyyden tunteen hyväksymiseen. Maailmaa ei ole pakko saada valmiiksi jouluun mennessä, Palomäki muistuttaa.

On siis täysin ok, jos et saa kaikkia työtehtäviä tekemättömäksi ennen joululoman alkua. Tarkoituksen on aloittaa uusi vuosi levänneenä ja kesken jääneet työt saattavat sujua kuin itsestään rentouttavan loman jälkeen.

Tärkeää on jättää kuluva kausi taakseen, levätä ja käyttää riittävästi aikaa niille asioille, jotka ovat aidosti tärkeitä. Onnistunut irtiotto työn arjesta edesauttaa uuden vuoden kohtaamista uusin energioin. Pitkän ja harmaan syksyn jälkeen on hyvä muistaa taputtaa itseään olalle ja laskeutua hiljalleen joulun tunnelmaan, Palomäki summaa.

Ole armollinen itsellesi, vain sinä voit luoda itsellesi rauhallisen joulun odotusajan.

 

Miten sinä tasapainottelet työn ja joulukiireen välillä?
Kerro meille vinkkisi osoitteeseen sanna@freelaskutus.fi

FREE.fi Whatsapp