Vapaudenkaipuu ajoi Henriikan etsimään vaihtoehtoista työllistymistapaa

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Vapaudenkaipuu ajoi Henriikan etsimään vaihtoehtoista työllistymistapaa
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Vapaudenkaipuu ajoi Henriikan etsimään vaihtoehtoista työllistymistapaa

Henriikka näkee kevytyrittäjyyden antaneen hänelle erityisesti vapautta ja joustavuutta, jota hän kaipasi sovittaessaan työntekoa opintojensa ohelle.

Kevytyrittäjyys mahdollistaa joustavuuden opiskelijalle työelämässä

Tradenomiopiskelija ja toiminimiyrittäjä Henriikka arvostaa työnteossaan ennen kaikkea vapautta. Ensimmäisen askeleen yrittäjämäiseen toimintaan hän otti kevytyrittäjyyden kautta työskennellessään ravintola-alalla.

“Olin aloittanut työurani ravintola-alalla ja pääsin tekemään yksittäisen keikan tuuraajana jäätelömaistiaisten tarjoajana kauppakeskuksessa. Huomasin, että tällainen promootiokeikka oli mukavampaa puuhaa kuin silloinen päivittäinen työni. Aloin kontaktoida ihmisiä ja selvittää, miten vastaavia promootiokeikkoja voisi tehdä enemmänkin. Löysin muutaman tällaisia keikkoja tarjoavan firman ja kevytyrittäjyys tuntui sopivan täydellisesti satunnaisen työn laskuttamiseen. Olin opiskelija ja halusin valinnanvapautta erityisesti työaikoihini.”

“Mielestäni kevytyrittäjyys sopii opiskelijalle täydellisesti. Tietysti varjopuolena on, ettei tuntimääriä ja tuloja voi välttämättä lyödä lukkoon, tai ne eivät pysy tismalleen samana. Mielestäni kevytyrittäjyys soveltuu kuitenkin hyvin päätoimiselle opiskelijalle, koska se vapauttaa aikataulujen suunnittelua. Esimerkiksi jos täytyy olla luennolla, ei siihen tarvitse sovitella työnantajan kanssa, vaan voi itse päättää ottaako työkeikkaa.”

Monet ovat toisinaan myös kommentoineet Henriikan valitsemaa työskentelytapaa hieman epäileväänkin sävyyn, mutta hän itse on kokenut työmuotonsa luotettavaksi.

“Kyllähän joskus ihmiset kommentoivat ja ihmettelevät, koska kevytyrittäjänä en saa perinteisen palkkasuhteen tuomia etuja. En kuitenkaan itse ole kokenut koskaan oloani turvattomaksi keikkatyöläisenä. Olen aina luottanut, että tavalla tai toisella töitä kyllä löytyy.”

Siirtyminen toiminimiyrittäjäksi

Toiminimiyrittäjäksi FREE.fi:lle siirtyminen tapahtui Henriikalla puhtaasti tulojen takia. Kun toiminta alkoi olla tarpeeksi kannattavaa taloudellisesti, Henriikka päätti ryhtyä toiminimiyrittäjäksi, jotta voisi hyödyntää esimerkiksi yrittäjän vähennykset. Kevytyrittäjänä toimiminen antoi myös tarpeeksi osaamispohjaa toiminimiyrittäjyyteen, eikä siirtymä tuntunut vaikealta.

“En ole varsinaisesti ikinä pyytänyt apua toiminimiyrittäjyyteeni, koska koen saaneeni tarpeeksi tietoa kevytyrittäjänä toimiessani. Mielestäni on myös mahtavaa, että FREE.fi:llä olen saanut kaipaamaani joustoa työntekoon ja näen hyvin vähän eroa asemassani verrattuna palkkasuhteessa työskenteleviin. Hyvä esimerkki tästä on se, että meille laskuttaville työntekijöille järjestetään myös työterveys.”

Nuorena yrittäjyyteen lähtenyt Henriikka haluaa rohkaista myös muita nuoria työllistämään itsensä.

“Sanoisin, että pitää lähteä rohkeasti kokeilemaan. Monesta jutusta pääsee eroon jos se ei tunnu oikealta. Ei tietenkään kannata ihan tyhjän päältä perustaa yritystä ja tehdä isoja hankintoja yrittäjänä, mutta rohkeasti keikkatöiden kokeileminen voi yllättää siinä, miten paljon vapautta se tuo elämään.”

Tulevaisuudessa Henriikka haaveilee pääsevänsä työhön, josta nauttii ja saa kaipaamaansa vapautta. Palkkasuhteisiin töihin palaamista Henriikka pitää epätodennäköisenä nykyisessä elämäntilanteessa, mutta pitää sitä mahdollisena joskus tulevaisuudessa.

“Olisi mahtavaa jos myös perinteisissä palkkasuhteissa otettaisi huomioon työntekijöiden yksilöllisyys. Kulttuurin pitäisi muuttua työpaikoilla niin, että työnantaja ei ainoastaan sanele ohjeita ja käytäntöjä, vaan myös työntekijä saa vaikuttaa työhönsä ja viihtyä siinä.”

FREE.fi Whatsapp