Ukrainalainen Kateryna: kevytyrittäjyys on tie uuteen elämään, kun paluu ei ole vaihtoehto

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Ukrainalainen Kateryna: kevytyrittäjyys on tie uuteen elämään, kun paluu ei ole vaihtoehto

Viisihenkinen ukrainalaisperhe aloitti kaiken alusta saapuessaan Suomeen. Kevytyrittäjyys mahdollistaa opintojen, työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen silloinkin, kuin kaikki ympärillä on uutta.

Jo puolessa vuodessa kiinni työelämään

”En tiedä ketä edes kiittäisin, kun Suomessa kaikki on niin helppoa”, sanoo ukrainalainen Kateryna Babanova, 39. Kateryna saapui maahan kesäkuussa 2020 yhdessä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Molemmat vanhemmat opiskelevat uutta ammattia ja perheen aikomus on jäädä Suomeen pysyvästi.

”Kaikki on täällä kiinni vain itsestäsi. Jos vain tahdot tehdä töitä, niin kaikki apu ja välineet siihen ovat saatavilla”, sanoo Kateryna.

”Minun kokemukseni mukaan suomalainen byrokratia ei ole lainkaan vaikeaa. Neuvoja saa aina, kun tarvitsee. Kevytyrittäjyys toi mahdollisuuden ansaita rahaa omalla työllä jo puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen. Se on ollut merkittävä tekijä uuteen asuinmaahan integroitumisessa.”

Työharjoittelu avasi ovet kevytyrittäjyyteen

Kateryna opiskelee Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa parturi-kampaajaksi. Käytännönläheisen alan opinnot koronarajoitusten aikana eivät ole olleet yksinkertaiset. Korvaamaton apu löytyi kauniaislaisesta parturi-kampaamosta, joka tarjosi ensin harjoittelupaikan ja sitten palkallista työtä.

”Olen aiemmalta ammatiltani lääkäri. Akateemisen taustan ansiosta opiskelurutiinin saavuttaminen oli teoriatiedon osalta helppoa. Käytännön työn voi kauneusalalla kuitenkin oppia vain tekemällä”, kertoo Kateryna.

”Onneksi löysin hyvän harjoittelupaikan, joka pian tarjosi minulle paikkaa kevytyrittäjänä samassa salongissa. Olen oppinut heiltä kaiken uudesta ammatistani. Arvostan kokemusta valtavasti.”

Mutta miksi korkeakoulutettu lääkäri haluaa vaihtaa täysin toisenlaiselle alalle?

”EU:n ulkopuolisen lääkärin tutkinnon hyväksyttäminen suomalaiseksi on pitkä ja kallis prosessi. Tällä hetkellä alanvaihto on minulle pienten lasten äitinä selkeämpi vaihtoehto. Kun yhdistettävänä ovat opinnot, työ ja perheen pyörittäminen, niin joustavuus on kullanarvoista. Siksi parturi-kampaajan työ ja kevytyrittäjyys on ollut minulle paras mahdollinen ratkaisu. En tiedä, palaanko vielä joskus lääkärin ammattiin”, sanoo Kateryna.

Kotimaan uutiset varjostavat arkea

Juuri nyt tilanne on ukrainalaisille kaikin tavoin rankka ja kotimaan tulevaisuus epävarmempi kuin koskaan. Kateryna kertoo kuuluvansa niihin ukrainalaisiin, joille paluu ei ole vaihtoehto. Puolitoista vuotta sitten muuttoa suunnitellessaan perhe tuskin aavisti, millaiseksi tilanne vielä yltyy.

”Teimme kovasti töitä päästäksemme Suomeen. Sekä minä että mieheni aloitimme kieliopinnot jo puoli vuotta ennen muuttoa. Heräsimme joka päivä aamuviideltä opiskelemaan suomea, kun kolme lastamme vielä nukkuivat”, kertoo Kateryna.

Nyt hän puhuu ja työskentelee sujuvasti suomeksi. Lapset käyvät tavallista suomalaista koulua ja mies on perustanut opintojen ohella oman yrityksen. Valmistuminen häämöttää muutaman kuukauden päässä. Siihen saakka päivät kuluvat töiden merkeissä ja illat opiskellen, kotimaan uutisia tiukasti seuraten.

FREE.fi Whatsapp