Toiminimen verovähennys

Lukuaika: n. 9 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Toiminimiyrittäjyys   »   Toiminimen verovähennys

Toiminimen verovähennykset | Mitä kuluja toiminimiyrittäjä vähentää?

Moni uusi yrittäjä saattaa olla epävarma siitä, miten toiminimen verovähennykset käytännössä toimivat. Toiminimen vähennysten avulla yrittäjä voi pienentää verotettavaa tuloaan ja maksaa veroa pienemmästä summasta. On tärkeää laittaa kaikki yritystoimintaan liittyvät kulut ja hankinnat kirjanpitoon, jotta verovähennykset ovat mahdollisia. Tämän artikkelin luettuasi, omaat tiedot toiminimiyrittäjän vähennyksistä niin toimistotarvikkeista neuvottelumenoihin, sekä listan kuluista, joita et voi toiminimiyrittäjänä vähentää verotuksessa. Artikkelin luettuasi pystyt myös vertailemaan vaihtoehtoja esimerkiksi toiminimiyrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden välillä, ja saatat tehdä oivalluksia, kumpi vaihtoehto sopii juuri sinulle ja sinun työkuvioihisi.

Tarvitsetko tietoa kevytyrittäjän verovähennyksistä? Täältä löydät päivitetyn listan kevytyrittäjän vähennyksistä!

Toiminimiyrittäjänä kannattaa ehdottomasti hyödyntää toiminimen verotus vähennyksiä, sillä ne pienentävät yrityksen verotettaaa tulosta. Yrittäjän verovähennyksissä on mahdollisuus vähentää yritystoimintaan liittyviä kuluja, jotka liittyvät yritystoiminnan tulon hankkimiseen. Tyypillisiä vähennyskelpoisia kuluja ovat työkalut, toimistotarvikkeet, kirjanpidon kulut, vakuutukset, markkinointikulut, tietokoneohjelmistot ja verkkosivujen ylläpitomaksut.

Toiminimen verovähennyksiin kuuluu myös kaavamaisia vähennyksiä, kuten työhuonevähennys, sekä todellisiin kustannuksiin perustuvia vähennyksiä, kuten työvälineiden hankinnat ja kirjanpitokulut. Toiminimiyrittäjän tuloja verotetaan henkilökohtaisena tulona, joista vähennykset toiminimi vähentää verotuksessaan liiketoimintaansa liittyvinä menoina.

Käymme seuraavaksi kohta kerrallaan tarkemmin jokaisen toiminimen verovähennyksen, ja alta löydät listan yrittäjän verovähennyskelpoisista kuluista

  • Toimistotarvikkeet
  • Ohjelmistot ja verkkopalvelut
  • Kirjanpitokulut sekä FREE.fi-palvelumaksu
  • Markkinointikulut ja mainosmenot
  • Edustusmenot
  • Toiminimen työhuonevähennys
  • Autokulut ja matkakulut
  • Työvaatteet
  • Ammattilehdet ja kirjallisuus
  • Yrittäjän eläkevakuutusmaksut (YEL) ja tapaturmavakuutus
  • Jäsenmaksut
  • Koulutusmenot
  • Lupamaksut
  • Mainoslahjat
  • Neuvottelumenot
  • Tutkimusmenot ja korkomenot
  • Työterveyshuolto
Toiminimen verovähennykset | Mitä kuluja toiminimiyrittäjä vähentää?

Toimistotarvikkeet, työkalut ja pienhankinnat

Yrityksesi tarvikkeita ja toimistotarvikkeet kuten kynät, muistikirjat ja muut tavalliset tarvikkeet voidaan vähentää verotuksessa. Lisäksi voit vähentää muita yritystoimintaasi liittyviä tarvikkeita kuten työkaluja. Verovähennyksiksi lasketaan yleensä vain sellaiset kulut, jotka liittyvät tulon hankintaan ja säilyttämiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi myyntiyrityksen ostamien tuotteiden kulut ja tuotantoyrityksen raaka-aineet ja tarvittavat koneet ja laitteet. Muita liiketoiminnan kuluja, joita voi vähentää verotuksessa, ovat yrityksen perustamiskulut, toimistotarvikkeet sekä käyttöomaisuus ja työkalut.

Ohjelmistot ja verkkopalvelut

Toiminimiyrittäjät hankkivat usein erilaisia tietokoneohjelmistoja ja -lisenssejä liiketoimintaansa varten. Esimerkiksi graafikon on tärkeää käyttää hyvää kuvankäsittelyohjelmistoa ja freelancer-toimittajan hyvää tekstinkäsittelyohjelmistoa. Nämä kulut ovat myös vähennyskelpoisia toiminimen verotuksessa, samoin kuin esimerkiksi domain- ja palvelinmaksut. Lisäksi puhelin- ja nettimaksut, jotka liittyvät liiketoimintaan, ovat myös vähennyskelpoisia, mutta erottelu työ- ja yksityiskäytön välillä voi olla joskus hankalaa.

Kirjanpitokulut sekä palvelumaksu

Jos yrittäjä hoitaa kirjanpidon itse, hän voi ottaa kirjanpitoon lukeutuvat ohjelmistokulut huomioon toiminimen verovähennyksissä. Mikäli kirjanpito hoituu Talenom -kirjanpitopalvelun kautta, ovat kirjanpitopalvelut verovähennyskelpoisia ja näin ollen kirjata suoraan kirjanpitoon.

Oletko tekemässä kirjanpitosi itse? Näin onnistut siinä artikkelimme avulla!

Markkinointikulut ja mainosmenot

Kaikki mainostamiseen liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia, mukaan lukien mainostoimistokulut, mainokset, asiakaslehdet ja mainostilaisuudet. Mainostilaisuudet ovat avoimia tilaisuuksia, kuten messuja, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Toiminimiyrittäjät voivat myös vähentää markkinointikulut verotuksessa. Markkinointi voi sisältää myös digitaalista markkinointia, kuten hakusanamainontaa, joka ostetaan digitoimistolta. Urheiluseuroilta ostetut mainospaikat ovat myös vähennyskelpoisia, sekä erilaisten järjestölehtien tukeminen.

Edustusmenot

Verohallinto määrittelee edustuskuluiksi ne kulut, jotka muodostuvat vieraanvaraisuudesta tai muusta huomaavaisuudesta asiakkaita tai liikekumppaneita kohtaan. Esimerkkejä näistä kuluista ovat edustusmatkat, ravintolalaskut, tarjoilut ja tilavuokrat. Huomioi, että edustuskulut ovat aina yrityksen ulkopuolelle suunnattuja, eikä niitä voi vähentää arvonlisäverosta. Yritys voi vähentää edustuskuluista vain 50 prosenttia verotuksessa. On tärkeää erottaa edustuskulut markkinointikuluista, jotka ovat verotuksessa sataprosenttisesti vähennyskelpoisia, ja joista voi vähentää arvonlisäveron kokonaan.

Toiminimen verovähennys: työhuonevähennys

Yrittäjät ovat oikeutettuja työhuonevähennyksiin. Toiminimen työhuonevähennys pitää sisällään työn tekemiseen käytettyjä tiloja. Työtila voi olla oman kotisi yhteydessä oleva tila, jota käytät yritystoimintaan, vuokraamasi työhuone tai toimitila kodin ulkopuolella, kiinteistö tai osakeomistukseen perustuva tila, jonka olet ostanut yrityksen työtilaksi.

Jotkut yrittäjät käyttävät todellisia kuluja toiminimen työhuonevähennyksissä, jolloin verotuksessa vähennetään todelliset kustannukset, kuten vuokra, sähkö ja vesi, jotka liittyvät oman asunnon käyttöön työhuoneen tai -tilan suhteellisen pinta-alan mukaan.

Mikäli olet ostanut kiinteistön tai osakkeita, jotka oikeuttavat käyttämään tilaa työtilana yritystoiminnalle, voit vähentää toiminimen verovähennyksissä työtilan kulut. Kiinteistön kuluista voit esimerkiksi vähentää sähkön, jätehuollon ja kiinteistöveron kustannukset. Jos käytät tilaa myös muuhun kuin yritystoimintaan, yrittäjän verovähennykseen oikeutettu summa on ainoastaan yritystoiminnan käyttöön liittyvä osa.

Mikäli olet vuokrannut liiketilan tai työhuoneen, jota käytät yritystoimintaan, ovat vuokrakulut yrityksesi kokonaiskuluja ja näin ollen verovähennyskelpoisia. Jos toimitila on pääasiassa käytössä elinkeinotoimintaan, se luokitellaan osaksi yrityksen omaisuutta. Jos olet hankkinut toimitilan lainarahalla, se lasketaan yrityksen velaksi. Niin velka kuin omistamasi toimitila vaikuttavat yrityksesi nettovarallisuuden laskemiseen.

Autokulut ja matkakulut

Monille toiminimiyrittäjille auto on välttämätön liiketoiminnan harjoittamiseksi ja niihin liittyvät kustannukset ovat vähennyskelpoisia joko kirjanpidossa tai lisävähennyksenä (kilometrikorvaukset) riippuen siitä, mihin tarkoitukseen autoa on käytetty. Tärkein kysymys autokulujen vähentämisessä on se, kuinka paljon ajoista on liiketoiminnan ajoja ja kuinka paljon henkilökohtaisia yksityisajoja, joten yrittäjän on pidettävä tarkkaa kirjaa ajoista.

Jos alle puolet vuoden aikana ajetuista kilometreistä on liiketoiminnan ajoja, auto katsotaan kuuluvan yksityishenkilön nimiin ja yksinkertaisin tapa on vähentää kilometrikorvaukset liiketoiminnan ajoihin. Jos yli puolet vuoden aikana ajetuista kilometreistä on liiketoiminnan ajoja, auto katsotaan yrityksen omaisuudeksi ja kaikki kulut kuten polttoaineet, vakuutukset ja huollot kirjataan kirjanpitoon.

Verotukseen kelpaa vain työajojen osuus auton todellisista kustannuksista, joten yksityiskäytön osuus on oikaistava pois. On myös tärkeää muistaa, että matkat kodin ja työpaikan välillä lasketaan yksityisajoiksi. Auton hankinnan, käytön ja myynnin yhteydessä on paljon rajoituksia, joita on syytä tarkistaa Verohallinnon sivuilta tai kysyä suoraan kirjanpitäjältä. Jos toiminimiyrittäjän matkakulut liittyvät liiketoimintaan, ne voidaan hyväksyä toiminimen verovähennyksiksi.

Työhön liittyvät matkakulut ovat kokonaan vähennyskelpoisia. Tällaisia ovat esimerkiksi markkinointiin, toimitusten hoitamiseen ja sopimusneuvotteluihin liittyvät matkat – eivät siis normaalit matkat kotoa työpaikalle. Myös opintomatkat esimerkiksi oman alan messuille tai toimialajärjestön kokouksiin ovat vähennyskelpoisia. Lue lisää matkakulujen vähennyksistä ja toiminimen päivärahoista.

Työvaatteet

Mikäli sinulla on palkattuja työntekijöitä, voit hankkia heille tarvittavat työsuojavarusteet ja vastaavat vaatteet ilman veronkorotusta. Työasuja ei veroteta, mikäli niitä käytetään ainoastaan työn tekemiseen eikä vapaa-ajalla, vaatteissa on työnantajan logo tai yrittäjä omistaa vaatteet.

Valitettavasti edustustilaisuuksia varten hankitut puvut, kuten smokit, eivät ole verovapaita. Esimerkiksi rakennusalalla työskentelevän henkilön turvavarusteet, kuten heijastavat vaatteet, turvakengät, kuulosuojaimet, suojakypärä ja suojalasit, ovat kaikki toiminimen verovähennyskelpoisia kuluja, koska ne ovat työturvallisuuslainsäädännössä määritelty työnantajan vastuulle.

Ammattilehdet ja kirjallisuus

Verovähennyksiin oikeuttaviin kuluihin kuuluu myös ammattilehtien ja sanomalehtien tilaukset. Huomaathan, että sanomalehdet tulee tilata yrityksen toimipaikkaan. Lisäksi voit vähentää kirjallisuuden ja lehtitilauksien kustannukset, jotka ylläpitävät omaa ammattitaitoasi.

Yrittäjän eläkevakuutusmaksut (YEL) ja tapaturmavakuutus

YEL-maksut eli yrittäjän eläkevakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoisia, jotka voidaan vähentää joko yrityksen kuluissa tai yrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa. Samoin myös tapaturmavakuutuksen vakuutusmaksut voi vähentää verotuksessa.

Jäsenmaksut

Liittyessäsi oman toimialan järjestöön tai liittoon, voit vähentää kyseisen jäsenyyden kustannukset verotuksessa. Sen sijaan muiden järjestöjen tai seurojen jäsenmaksut eivät ole verovähennyskelpoisia, sillä ne eivät liity yrityksen toimialaan. Esimerkiksi jäsenmaksu harrastuksen parissa ei lukeudu yrityksen jäsenmaksujen kuluihin.

Koulutusmenot

Yritystoiminnan alaan liittyvät koulutustilaisuudet ja koulutusmenot ovat verovähennyskelpoisia kuluja. Oman ammattitaidon ylläpito ja kehitys, tai ammattikirjallisuus lukeutuvat koulutusmenoihin. Kuitenkaan täysin uuteen ammattiin valmistavat kulut eivät ole vähennyskelpoisia.

Oman ammattitaidon ylläpito ja kehitys voi vaatia koulutusta. Tällaiset koulutusmenot ovat vähennettävissä verotuksessa, mutta esimerkiksi uuteen ammattiin valmistavat kulut eivät. Voit siis vähentää alaasi liittyvät koulutustilaisuudet tai vaikkapa ammattikirjallisuuden verotuksessa

Lupamaksut

Mikäli yritystoimintasi pyörittämiseen tarvitset jonkinlaisia lupia, ovat nämä luvat toiminimen verovähennyksiä kuluja. Tällaisia lupia voi olla esimerkiksi liikennelupa.

Mainoslahjat

Tavallisia mainoslahjoja, kuten yrityksen tunnuksella tai logolla varustettuja tavaroita kuten vihkoja, voi vähentää verotuksessa. Mainoslahjojen arvonlisäverollinen hinta saa olla enintään 50 euroa ja niiden on oltava hankittu ennalta määrittelemättömälle ryhmälle. Asiakkaille hankittu joululahja on hyvä esimerkki vähennyskelpoisesta mainoslahjasta. Alkoholipitoisten mainoslahjojen suhteen tulee olla tarkkana, sillä ne lukeutuvat yleensä edustuskuluihin, joista vain puolet ovat verovähennyskelpoisia kuluja.

Neuvottelumenot

Myös kokous- ja neuvottelukulut ovat vähennyskelpoisia, ja niihin voi sisältyä esimerkiksi tarjoilu kuten virvoitusjuomat ja kahvi. Näitä kuluja voi syntyä erilaisista palavereista, hallinnon kokouksista, tilintarkastaja- ja konsulttineuvotteluista tai viranomaisneuvotteluista.

Mikäli haluat vähentää neuvottelumenoja verotuksessa, sinun tulee pitää kaikki dokumentit tallessa, jotka kertovat erilaisten neuvottelumenojen tilaisuuksien luonteesta ja syistä, miksi tällainen tilaisuus on järjestetty sekä, ketä tilaisuuteen on osallistunut. Yksityiskohtainen dokumentointi on tärkeää, sillä ilman asianmukaista todistusaineistoa neuvottelukuluista, saatetaan nämä kulut tulkita edustuskuluiksi, jolloin niitä voi vähentää verotuksessa vain osittain.

Tutkimusmenot ja korkomenot

Yrittäjän tutkimusmenoihin lukeutuu liiketoiminnan kehityksen tutkiminen, jonka kulut voidaan vähentää verotuksessa. Tutkimusmenoihin meneviä kuluja voi olla esimerkiksi tuotannon ja markkinoinnin kehittämiseen käytetyt varat, laitteet tai tarvikkeet. Toiminimiyrittäjä voi pääsääntöisesti vähentää elinkeinotoimintaan liittyvät korkomenot.

Työterveyshuolto

Verotuksessa toiminimiyrittäjä voi vähentää osan työterveyshuollon kustannuksista, mikäli hän on laatinut suunnitelman ja tehnyt sopimuksen palveluntarjoajan kanssa. KELA korvaa osan kustannuksista henkilöä kohden, mutta loput toiminimi voi vähentää verotuksessa vain sopimuksen ollessa voimassa työterveyshuollon palveluntarjoajan kanssa.

Näitä kuluja et voi vähentää toiminimiyrittäjän verotuksessa

Vaikka toiminimen vähennyksiin lukeutuu monia vähennyskelpoisia kuluja, ei kuitenkaan kaikkea voi laittaa yrittäjän verovähennyksiin.

  • Sakot, seuraamusmaksut tai muut vastaavat sanktiot
  • Palkka puolisolle tai alle 14-vuotiaalle lapselle (jos puoliso työskentelee elinkeinotoiminnassa, elinkeinotulo voidaan jakaa veroilmoituksella)
  • Oma työ tai rahan nostot yrityksen kassasta tai pankkitililtä eivät ole verovähennyskelpoisia kuluja.
  • Toiminimiyrittäjä ei voi myöskään maksaa itselleen palkkaa eikä antaa itselleen luontoisetuja.

Näin teet toiminimen verovähennykset oikein

Toiminimiyrittäjänä täytät oman henkilökohtaisen veroilmoituksesi lisäksi vuosittain myös elinkeinotoiminnan veroilmoituksen. Mikäli hoidat kirjanpitosi kirjanpitäjän tai meidän kaltaisen laskutuspalvelun kautta, hoidamme elinkeinotoiminnan veroilmoituksen puolestasi.

Toiminimiyrittäjän verovähennyskelpoiset kulut ilmoitetaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksella. Verovähennykset ilmoitetaan kulut -kohdassa. Huomaathan, että mikäli olet alv-velvollinen, ilmoitat kulut ilman arvonlisäveroa, jolloin annat arvonlisäveroilmoituksen erikseen. Mikäli olet alv-velvollinen, ilmoitat kulut arvonlisäverollisina. Auto ja matkakulut listään lisävähennyksinä. Lisävähennyksiin laitetaan myös kaikki yrittäjän verovähennyskelpoiset kulut , jotka eivät ole osa tilikauden tuloslaskelmaa. Tällaisia kuluja ovat kulut yksityisasunnon käytöstä elinkeinotoiminnassa, koulutusvähennys sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennys. Kirjanpidon muut ulkopuolisten verovähennyskelpoiset kulut pääset ilmoittamaan kohdassa muut kirjanpidon ulkopuoliset vähennyskelpoiset kulut.

Miten yrityskulut lisätään kirjanpitoon?

Yritystoimintaan liittyvän kulun kirjaaminen kirjanpitoon on varsin yksinkertaista. Toiminimen kirjanpito toteutetaan yleensä yksinkertaisesti ja maksuperusteisesti, mikä tarkoittaa, että jokainen tulo ja meno kirjataan vain kerran, kun taas kahdenkertaisessa kirjanpidossa se merkitään aina kahdesti. Kulut lisätään toiminimen kirjanpitoon joko erillisessä kirjanpito-ohjelmassa tai Excel-taulukossa kyseisen päivän päivämäärällä, jolloin kulu on lähtenyt yrittäjän tililtä tai saapunut sille. Ostokuitteja on tärkeää säilyttää kuluista. Kuitit tulee säilyttää joko fyysisesti tai sähköisesti kuuden vuoden ajan.

Jotta kirjanpito olisi asianmukaista, jokaisesta ostoksesta ja maksusta on löydyttävä tosite. Tämä tosite on tavallisesti kuitti tai jokin muu asiakirja, josta on käytävissä tietoja, kuten päivämäärä, ostoksen hinta, arvonlisäverokanta ja -määrä, tuotteen tai palvelun kuvaus ja ostopaikka. Yrityksen omistajan on myös kerrottava, miten kulu liittyy yritystoimintaan, esimerkiksi uuden puhelimen hankintaan yrityskäyttöön tai YEL-vakuutuksen maksamiseen. Tositteena voi olla vuokrasopimus, vakuutuskirja, velkakirja, ajopäiväkirja, lasku tai tilintarkastusote, mutta pelkkä verkkopankin ote ei ole hyväksyttävä kirjanpidon tositteena.

FREE.fi Whatsapp