”Taloudellinen vakaus on hyvän elämän perusta” – kevytyrittäjyys rakentaa siltaa suomalaiseen työelämään

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   ”Taloudellinen vakaus on hyvän elämän perusta” – kevytyrittäjyys rakentaa siltaa suomalaiseen työelämään

Opiskelija Zafor Ullah työllisti itse itsensä pikaruokalähettinä jo kaksi kuukautta Suomeen saapumisensa jälkeen. Ilman kevytyrittäjyyttä se ei olisi ollut mahdollista.

Kevytyrittäjyys tuo opiskelijalle taloudellista vakautta

Zafor Ullah, 32 saapui Suomeen kesällä 2021 keskellä maailmaa ravistelevaa pandemiaa. Kotiin Bangladeshiin jäivät vaimo ja pieni poika, jotka saapuvat pian perässä. Zafor opiskelee Tampereen yliopistossa tietojenkäsittelytieteitä ja ansaitsee opintojensa ohessa lisätuloja Wolt-kuljetuksia toimittavana kevytyrittäjänä.

”Minulla on kotimaastani sähköinsinöörin koulutus ja lähes kymmenen vuotta työkokemusta. Työskentelin matkapuhelinteollisuudessa ja matkustin työssäni paljon esimerkiksi Kiinassa”, kertoo Zafor. ”Bangladesh on pieni maa, mutta täynnä ihmisiä. Ymmärsin, että edetäkseni uralla minun on opiskeltava laajemmin. Laadukkaasta koulutuksesta ja tutkimuksesta vaikuttuneena valitsin kohdemaakseni Suomen.”

Zafor näkee työnteon tärkeänä osana elämäänsä, vaikka päätoimi juuri nyt onkin opiskelu. Hän saapui Suomeen kesäkuussa ja kuljetti jo saman kesän elokuussa ensimmäiset Wolt-annoksensa.

”Taloudellinen vakaus on hyvän elämän perusta. Ei tarvitse olla rikas, mutta on tultava turvallisesti toimeen. Minulla on perhe elätettävänä ja siksi hakeuduin nopeasti työelämään Suomessakin. Kevytyrittäjyys on tärkeä työllistymistapa kaltaisilleni ulkomaalaisille, joiden on vaikea päästä vielä muihin töihin. Suomalaiset ovat kyllä kielitaitoisia, mutta tosielämän realiteetti on, että täällä ei ole helppoa löytää yritystä, jossa aidosti pärjäisi pelkällä englannilla.”

Verkostojen vaikutus korostuu, kun kaikki on uutta

Uuden maan käytännöt ja byrokratia vaativat alussa paljon opettelua ja selvitystyötä. Siinä Suomessa pidempään asuneet maanmiehet olivat Zaforille tehokas apu. Myös idea kevytyrittäjäksi ryhtymisestä syntyi tuttavien sysäyksestä.

”Tuttavien kautta välittynyt kokemustieto ja käytännön ohjeet olivat täysin eri luokkaa kuin mikään saamani institutionaalinen apu. Viranomaisilta ei ole helppo kysyä. Kaikkea ei löydä myöskään Googlesta. Kuinka edes voisi googlata aihetta, jonka olemassaolostakaan ei tiedä?”

Zafor kokee saaneensa Woltilta hyvän perehdytyksen ja kattavan opastuksen kevytyrittäjyyteen. Myös käytännön laskutus FREE.fi:n kautta on hoitunut alusta saakka sujuvasti ja ilman kieliongelmia.

”Kaikki on Suomessa niin digitaalista. Minulla oli alussa paljon kysymyksiä laskutukseen liittyen, alkaen rahaliikenteestä, jonka käytännöt ovat täällä hyvin erilaiset kuin kotimaassani. FREE.fi neuvoi tässä kaikessa hyvin konkreettisesti ja opasti muun muassa kulujen vähentämisen tärkeyden. Korkean verotuksen maassa sen merkitys on valtava. Kaikki tällainen voi olla ulkomaalaiselle täysin uutta.”

Oman alan työt häämöttävät jo 1–2 vuoden päässä

Zaforilla on tukenaan stipendi opintojen rahoittamiseksi ja mukanaan hän toi myös oman alkukassan päästäkseen vauhtiin uudessa elämässä. Silti kalliit elinkustannukset pääsivät yllättämään.

”Rahahuolet voivat olla hyvin stressaavia. Neuvoni on, että jokaisen tänne tulevan opiskelijan kannattaisi hankkia jonkinlainen lisätulonlähde. Se on helpommin sanottu kuin tehty, jos satut olemaan juuri maahan saapunut ulkomaalainen. Kevytyrittäjyyden kautta se kuitenkin onnistuu myös meiltä, jotka kenties muuten jäisimme työmaailman ulkopuolelle.”

Zaforin mukaan moni ei hahmota ennen Suomeen saapumistaan, kuinka vaikeaa on saada palkkatöitä ilman paikallista kielitaitoa.

Kevytyrittäjyys on korvaamaton tapa aloittaa integroituminen kohti suomalaista työelämää. Vaikka se ei olisi loppuelämän mittainen uravalinta, se antaa taloudellisen turvan ja toimii sillanrakentajana siihen saakka, kunnes työllistyminen omalla alalla on mahdollista. Uskon voivani tehdä jo 1–2 vuoden kuluttua IT-alan töitä, mutta siihen saakka Wolt-kuljettajana toimiminen on kohdallani loistava ratkaisu.”

FREE.fi Whatsapp