Rakennusalalle tarvittavat luvat ja pätevyydet

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Vakuutukset & lakiasiat   »   Rakennusalalle tarvittavat luvat ja pätevyydet

Rakennusalalla toimimiseen tarvitaan ammattitaitoa. Ajantasaiset pätevyydet ja lupakortit ovat osa rakennusalan ammattilaisen koulutusta, joilla varmistat ammattitaitosi tietyllä osa-alueella. Luvat myös lisäävät rakennusalan työturvallisuutta.

Luvat ja työturvallisuus

Henkilötunniste, eli kuvallinen työmaakortti, on kaikille pakollinen rakennustyömailla. Henkilötunnisteen on oltava kuvallinen, jossa näkyy veronumero. Työsuhteessa tai kevytyrittäjänä saat veronumeron automaattisesti verokortin yhteydessä.

Myös työturvallisuuskortti on pakollinen rakennustyömaalla, mitä varten käydään työturvallisuuskorttikoulutus. Koulutus kestää noin kahdeksan tuntia, missä käydään perustiedot työturvallisuudesta. Suoritettuasi koulutuksen hyväksytysti saat työturvallisuuskortin, joka uusitaan viiden vuoden välein.

Pääurakoitsijan tulee perehdyttää niin työsuhteinen kuin aliurakoitsijakin rakennustyömaahan. Kun työturvallisuuskoulutus on käyty, voidaan perehdytyksessä keskittyä työmaan erityispiirteisiin työturvallisuuden kannalta.

Pätevyydet

Rakennusalalla eri työtehtäviin voidaan vaatia todistetta ammattipätevyydestäsi. Soveltuvan rakennusalan tutkinnon lisäksi voit todistaa pätevyytesi ja syventää tietämystäsi rakennusalan korttikoulutusten sekä sertifikaattien avulla. Pätevyydet lisäävät työturvallisuutta rakennusalan eri osa-alueilla. Useisiin koulutuksiin osallistuaksesi, on oltava voimassaoleva työturvallisuuskortti. Voit tarvita esimerkiksi näitä pätevyyksiä rakennusalalla:

– Asbesti- ja purkutöiden koulutus

– Märkätilojen vedeneristäjä, henkilösertifikaatti
Ilman sertifikaattia kevytyrittäjä ei voi toimia märkätilojen vedeneristäjänä

– Nosturinkuljettajan pätevyys
Vaatii asianmukaisen ammattitutkinnon tai siihen soveltuvan osan.
Alle 5 tonnin nostokyvyn nosturin kuljettaminen ei vaadi koulutusta, mutta nosturinkuljettajan on oltava perehtynyt niiden käyttöön.

– Rakenteiden saumaaja, henkilösertifikaatti

– Rakenteiden tiivistäjä, henkilösertifikaatti

Koulutuksia tarjoavat aikuis- ja ammattiopistot sekä asiantuntijayritykset. Selvitä toimeksiantajalta etukäteen, mitä pätevyyksiä työtehtävässä vaaditaan. Huom! Kevytyrittäjä ei voi tehdä tulitöitä, eikä täten voi suorittaa tulityökorttia.

FREE.fi Whatsapp