Myynnin konsultti kevytyrittäjänä

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Myynnin konsultti kevytyrittäjänä

Kevytyrittäjyys on soveltuva malli myös asiantuntijatyöhön. Oletko koskaan miettinyt, voiko konsultti olla kevytyrittäjä? Toki voi! Vili Lilja on kovanluokan myyjä, joka elättää itse itsensä.

Kevytyrittäjäksi päätyminen on Vilin pitkän työuran tulos. Perinteisessä työsuhteessa ollut Vili löysi eräänä päivänä sattumalta FREE.fi:n sivut. “Silloin tajusin, että minähän tarvitsen juuri tällaista palvelua!”, hän muistelee. Alkuun Vili teki kevytyrittäjänä erilaisia projekteja muun työn ohella. “Oman työni herraksi siirryin parisen vuotta sitten”, hän kertoo.

Vilin mukaan myyntityön konsultilla koulutus ei ole kaikki kaikessa, vaan kokemus antaa enemmän. “Kouluttautuminen on kuitenkin tärkeää, vaikkei sen olekaan välttämätöntä johtaa varsinaiseen tutkintoon”, hän huomauttaa. “Kävin juuri neuvottelutaidon kurssin, joka oli todella hyvä – ja hyvin tarpeellinen myynnin konsultille.”

Toimiminen kevytyrittäjänä on nykyään ainoa oikea tie Vilille. “Monissa perinteisissä työsuhteissa työntekijöiden pöydillä on kaikkea pakollista sälää, joka on vaan tehtävä, varsinaisen työn lisäksi. Hyvin harvoin saa keskittyä kunnolla oman osaamisen ytimeen”, hän toteaa. “Nyt olen valinnut toimia alalla ja tehtävissä, joissa olen hyvä. Pitäydyn siinä ja keskityn tarjoamaan asiakkailleni ydinosaamistani. Aikani ei kulu turhuuksiin.

Myynnin konsultti ei tee “kasista neljään” – ellei itse halua

Kevytyrittäjä-konsulttina toimimisessa Vili näkee useita positiivia puolia. “Kun olet hyvä työssäsi, voit itse valita asiakasprojektit. Kevytyrittäjyys on myös monessa suhteessa vaivatonta. Toimiminen konsultti-kevytyrittäjänä antaa minulle vapautta aikatauluun, mikä on tärkeää, sillä minulla on pieniä lapsia. Saan itse valita milloin, missä ja miten teen työtäni.”

Myynnin konsultin peruspäivä koostuu erilaisista työtehtävissä, jotka tehdään projektin vaatimassa tahdissa, ei kellokortin mukaan. “Aloitan aamun katsomalla kalenteria, jonka jälkeen jäsentelen päivän työtavoitteet. Sen suunnitelman mukaan lähden toteuttamaan niitä”, Vili kertoo ja lisää: “Perinteinen kasista neljään työnteon malli muuttuu, koska maailmakin muuttuu.

Tulosperusteisuus myynnin konsultin palkkamallina

“Alkuvaiheessa saattaa joutua kiristämään vyötä, kun konsultti-yrittäjänä rakentaa omaa verkostoaan”, Vili toteaa kevytyrittäjänä toimimisen ensimmäisistä hetkistä. “Kun on päässyt vauhtiin, sitä saa kuitenkin laskutettua huomattavan enemmän, kuin mitä voisi kuvitella saavansa perinteisenä palkollisena. Riskien siirto itsellesi näkyy konsultin palkassa”, hän toteaa itselleen hyvänä asiana. “Toki siinä kysytään myynnin konsultilta jonkinlaista riskinsietokykyä”, hän vielä huomauttaa.

Myynnin konsultti voi työskennellä laajasti erilaisissa tehtävissä. Vilin taitoihin lukeutuvat muun muassa buukkaus, tuotteistus, sekä koulutus ja konsultointi. Vili muistuttaa, että konsultin palkka perustuu tehtävään ja siitä sovitaan tapauskohtaisesti. Koulutuksissa ja konsultoinnissa konsultin palkka voi olla esimerkiksi projektikohtainen, puhtaasti tuntiperusteinen tai kiinteä. Myynnillisissä tehtävissä suositaan yleensä provisiopalkkaa, jolloin perinteinen laskutusmalli on mahdollinen tuntilaskutus, yhdessä tulokseen perustuvan bonuksen kanssa. “Hyvä myyjä haluaa aina tulokseen pohjautuvan palkan, verrattuna varmaan rahaan”, Vili toteaa konsultin palkkamallista.

FREE.fi Whatsapp