Kun koulutus ei takaa työtä – yrittäjyys avaa uusia ovia harvinaisten alojen akateemisille

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Kun koulutus ei takaa työtä – yrittäjyys avaa uusia ovia harvinaisten alojen akateemisille

Suomessa on kasvava joukko vaikeasti työllistyviä akateemisia, joille korkeakoulutus ei takaa toimeentuloa. Antropologi Marja Simonen kertoo, kuinka hän rakensi itselleen työn ja toimeentulon tyhjästä.

Mistä löytyy avoin paikka antropologille?

Kun Marja Simonen yli kymmenen vuotta sitten pohti ainevalintojaan Helsingin yliopistossa, ei ensimmäisenä kriteerinä ollut koulutuksen työllistävyys. Kulttuuriantropologi sivuaineenaan Afrikan tutkimus on harvinaisuus kaikilla mittareilla. Viiden ja puolen vuoden akateemiset opinnot tällä alalla eivät valmista työelämään samalla tavoin kuin vaikkapa ekonomin tai diplomi-insinöörin vastaava rupeama.

”Suomessa ei käytännössä ole oman alan työpaikkoja antropologeille. Työelämä on hyvin kaukana opinnoistamme”, kertoo Marja.

Hän on itsekin kokenut tilanteen kouriintuntuvalla tavalla. Harvinaisille aloille valmistuvien väistämättömänä uratienä on usein joko uudelleenkouluttautuminen tai työskentely opintoja vastaamattomissa töissä.

”Absurdein kokemukseni työnhakijana oli TE-toimiston ehdotus, että minun kannattaisi kouluttautua laitoshuoltajaksi, kun maisterintutkintoni työllistää huonosti. Onneksi tarjolla oli myös relevantimpaa tukea urapolkuni löytämiseen. Minun ratkaisuni oli lopulta ryhtyä yrittäjäksi.”

Kevytyrittäjyys on portti itsensä työllistämiseen

Antropologit ovat vain yksi esimerkki harvinaisten koulutusalojen haasteista. Akateeminen työttömyys on ollut nousussa käytännössä koko 2000-luvun.

”Tipahdin valmistumisen jälkeen täysin tyhjän päälle. Työskentelin jonkin aikaa palkkatuella Maahanmuuttovirastossa ja olen kokenut myös työttömyysjaksoja. Yrittäjyys ei ole alallani erityisen tavallista, mutta minulle se oli lopulta luonnollinen valinta.”

Nyt Marjalla on takanaan jo viisi vuotta itsensä työllistämistä. Hän aloitti kevytyrittäjänä ja siirtyi sittemmin kommandiittiyhtiön ohjaksiin. Nykyisin leivän tuo pääosin digimarkkinoinnin sisällöntuotanto. Asiakastöiden ohella Marja ylläpitää omaa säästämiseen ja taloudenhallintaan keskittyvää kultainto.com -sivustoa. Lisäksi hän on kouluttautunut luontaishoitojen tarjoajaksi.

”Nämä sopivat mainiosti yhteen. Kombinaation ansiosta voin elää palkitsevaa, omannäköistäni elämää. Asun mieheni kanssa maalla ja elämme pitkälti omavaraisesti. Voimme hoitaa kasvimaata, kanoja, mehiläisiä ja muita tilan tarpeita joustavasti yrityksen töiden ohessa”, kertoo Marja.

Tarvitaan sekä asennemuutos että käytännön tukitoimia

Marja peräänkuuluttaa päättäjiltä lisää toimia poikkeavien työllistymismuotojen tueksi.

”Sysäys omaan yrittäjyyteeni tuli TE-keskuksen järjestämän kurssin kautta. Se auttoi ymmärtämään, että riskit eivät olekaan niin suuret kuin kuvittelin. Mielikuvat ja pelot yrittäjyyttä kohtaan ovat vahvat: mitä jos epäonnistun?”

Itsensä työllistäjän arkea leimaa mustavalkoinen ajattelutapa. Yhteiskunnan rakenteita ei ole luotu yhden henkilön yrittäjyyttä ajatellen. Perusyksikkö on tyypillisesti joko tavallinen palkkatyöläinen tai tuntuvasti suuremman yrityksen ruorissa istuva yritysjohtaja. Ääripäiden väliin jää kuitenkin valtavasti erilaisia välimuotoja.

Pienyrittäjän realiteettina on hyväksyttävä palkansaajiin nähden vino asetelma, esimerkiksi eläkeasioista puhuttaessa. Eikö jokainen nimi työttömyystilastoista ole askel parempaan ja itsensä työllistävän tulisi hyötyä oma-aloitteisuudestaan sen sijaan, että esimerkiksi kevytyrittäjiä yritetään viranomaisten toimesta puskea lokeroon, jonne he eivät kuulu?

”Tunnen itseni avuttomaksi ja neuvottomaksi näiden yhteiskunnallisten ongelmien edessä. Yrittäjän tielle lähtevän on huolehdittava oman taloutensa kestävyydestä, riippumatta yrittäjyyden mittakaavasta. Se on yhtä aikaa sekä palkitsevaa että haastavaa.”

Marja toivoo rohkeutta ja uskallusta jokaiselle, joka ei ole vielä löytänyt omaa paikkaansa työelämässä.

”Yrittäjyys tienä työllistymiseen ohitetaan aivan liian usein, vaikka se on valtavan hieno tapa kääntää haasteellinen tilanne voitoksi. Kerron omaa onnistumistarinaani mieluusti esimerkkinä tästä. Ilman kevytyrittäjyyden kautta syttynyttä kipinää en olisi koskaan päätynyt pyörittämään omaa yritystä ja olisin kenties vieläkin kortistossa.”

FREE.fi Whatsapp