Kiinteistönvälitys on tiukkaa työtä, jossa yrittäminen palkitaan

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Kiinteistönvälitys on tiukkaa työtä, jossa yrittäminen palkitaan

Kun myyntityö on verissä, siinä myös menestyy. Vasta 21-vuotias asuntomyyjä Jami Svenbacka välittää työkseen koteja ja nauttii työstään täysillä.

Kiinteistönvälityksessä kuka vain voi menestyä

Jami Svenbacka myy työkseen asuntoja. Hän on tuore tulokas alalla, mutta jo nyt kovassa tulosvauhdissa.

Jami ehti aloittaa nykyisessä työpaikassaan kevytyrittäjän roolissa, mutta viranomaissäännösten muututtua se ei ole enää mahdollista.

”Työskentelen Nord LKV:llä, jossa lähes kaikki kollegani toimivat omien osakeyhtiöidensä kautta. Muutamat meistä työskentelivät aiemmin kevytyrittäjinä ja minäkin ehdin aloittaa sillä yritysmuodolla. Enää se ei ole lainkaan mahdollista”, kertoo Jami.

Nykyisten linjausten ja Aluehallintoviraston tulkinnan mukaan kiinteistönvälitystä saa harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinonharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on virallisesti rekisteröity kiinteistönvälitysliikkeeksi. Kiinteistönvälitysliikkeen henkilökunnan puolestaan on aina oltava työsuhteessa.

Tämän seurauksena jokaisen asuntomyyjän siis on oltava joko itsenäinen yrittäjä tai työskenneltävä toisen palveluksessa, joten kevytyrittäjyys on suljettu täysin pois. Jami ihmettelee päätöstä.

”En täysin ymmärrä perusteita, mutta ei päätös toki yllätyksenä tullut. Itse pääsin toimimaan kevytyrittäjänä juuri sen aikaa, että ehdin todeta sen suoraviivaiseksi ja mieluisaksi toimintatavaksi. Kevytyrittäjänä minulle olisi jäänyt ansaitsemistani palkkioista nykyistä suurempi osuus käteen.”

Oman yrityksen perustaminen siintää suunnitelmissa

Kevytyrittäjyys oli helppo tapa päästä alkuun ja kokeilla omia siipiä. Moni tunnistaa jo varhain itsessään vahvan yrittäjämentaliteetin, mutta tahtoo aloittaa varman päälle pelaten. Näin myös Jami.

”Työskentelen toistaiseksi olosuhteiden pakottamana työsopimuksella, mutta ehdottomasti mieluummin olisin jatkanut kevytyrittäjänä. Nykytilanteessa suunnittelen perustavani oman osakeyhtiön viimeistään noin vuoden kuluttua.”

Kiinteistönvälitys on alana jatkuvan kilpailun värittämä. Tekeminen on työsuhteessa olevillakin vahvan yrittäjähenkistä.

”Kukaan ei määrää kalenteriani tai seuraa menojani. Teen kaiken itse. Jos ei ole myyntiä, niin ei ole tuloja. Aivan kuten yrittäjilläkin. Pystyn määrittelemään vapaa-aikojani oman haluni mukaan. Esimerkiksi nyt olen lähdössä ystävien kanssa Espanjan-matkalle, eikä sen järjestäminen kalenteriini ollut millään tavalla hankalaa”, kertoo Jami.

”Voin mennä ja tulla kuinka haluan, kun vain pidän huolen, että työt hoituvat. Ajattelen olevani ikään kuin aina lomalla ja samaan aikaan aina töissä. Minulle tämä sopii mainiosti, mutta tiedän monia, jotka eivät ole kestäneet alalla pitkään.”

Aloittelevan asuntokauppiaan oppimiskäyrä on jyrkkä

Henkilöstön vaihtuvuus on kiinteistönvälityksessä suurta. Turbulenssi on jatkuvaa, ja ovi käy Jamin mukaan vilkkaasti molempiin suuntiin. Epävarmuutta on opittava sietämään aivan alusta saakka.

”Uusille tulijoille sanoisin, että jos selviää ensimmäisestä puolesta vuodesta tai vuodesta, niin sitten on hyvät mahdollisuudet pärjätä pidemmällekin. Alku on hyvin raskas ja tulojen vakiintuminen voi ottaa aikansa. Tätä pitää rakastaa, jotta tätä pystyy tekemään.”

Haasteellisuudestaan huolimatta – tai kenties juuri sen vuoksi – asuntokauppa on myös valtavien mahdollisuuksien ala. Kuka vain voi saavuttaa menestystä, jos on valmis jyrkkään oppimiskäyrään.

”Hyppäsin asuntobisnekseen täysin keltanokkana muutettuani vain paria kuukautta aiemmin Oulusta Helsinkiin. Alussa en edes tiennyt missä on Ullanlinna ja missä on Töölö. Kuitenkin jo puolessa vuodessa aloin tehdä tuntuvaa tulosta”, kertoo Jami.

”Eniten tässä työssä palkitsee onnistuminen, se kun palaset loksahtavat kovan työn jälkeen kohdalleen. Olen iloisimmillani silloin, kun kaupat lyödään lukkoon ja sekä myyjä että asiakas ovat tyytyväisiä. Saan onnistuneista neuvotteluista valtavan adrenaliinikuohun, ja totta kai menestys näkyy myös tilin saldossa.”

FREE.fi Whatsapp