Kevytyrittäjyys sopii Z-sukupolven mielenmaisemaan

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Kevytyrittäjyys sopii Z-sukupolven mielenmaisemaan

Riku Rintala käytti armeija-aikansa vapaat työntekoon. Haastavien aikataulujen yhteensovittaminen sujui kevytyrittäjyyden ansiosta mutkitta.

Kevytyrittäjyys mahdollisti
ansiotyön armeija-aikanakin

Riku Rintala, 21, on hetki sitten kotiutunut armeijasta. Toisin kuin moni ikäisensä, Riku ei käyttänyt lomia pelkkään lepoon tai juhlimiseen. Hän teki ahkerasti töitä läpi koko pitkän Niinisalossa ja Haminassa suoritetun varusmiesaikansa.

”Käytin valtaosan lomistani työskentelyyn. Ajoin Wolt-kuljetuksia ja lisäksi tein toiselle yritykselle kuormalavojen korjausta. Tämä sopi mainiosti armeija-ajan tilanteeseen, jossa eletään täysin Puolustusvoimien rytmissä.”

Perinteisenä palkansaajana vieraan firman palveluksessa tällainen aikatauluhaaste ei olisi ollut yhtä helposti selätettävissä. Rikun mukaan nimenomaan joustavuus olikin yksi tärkeimmistä syistä hakeutua kevytyrittäjäksi.

”Armeijan aikatauluista ei neuvotella, vaan kaiken muun elämän on mentävä niiden mukaisesti. Palkkatyössä en olisi voinut järjestää työskentelyä näin joustavasti.”

Jatkuvat lisäansiot tavoitteena myös läpi opintojen

Nyt Rikun armeija-aika on jo takana ja katse on suunnattu kohti tulevan syksyn opintoja. Tarkoitus on ansaita lisätuloja omalla työllä myös läpi koko opintouran. Riku tähtää akateemisten opintojen kautta kaupalliselle alalle. Yrittäjähenkinen asenne paistaa suunnitelmissa jo nyt.

”Tällä hetkellä työskentelen rakennusalalla ja opiskelen pääsykokeisiin. Tavoitteeni on aloittaa syksyllä opinnot Kauppakorkeakoulussa. Aika näyttää, kuinka paljon töitä opintojen ohessa on mahdollista tehdä, mutta mieluusti työskentelisin muulloinkin kuin vain kesäisin.”

Z-sukupolvi ymmärtää työnteon monet muodot edeltäjiään paremmin

Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin syntynyt Z-sukupolvi on kasvanut siihen, että muutos on asioiden luontainen olotila myös työelämässä. Elämänmittaiset urat ovat harvinaisia ja työntekomuotojen moninaisuus itsestäänselvää.

”Mielestäni kevytyrittäjyys sopii loistavasti sukupolveni mielenmaisemaan. Tämän päivän parikymppiset näkevät itsenäisen työskentelyn tasavertaisena vaihtoehtona siinä, missä perinteisen palkkatyönkin”, sanoo Riku.

”Itsensä työllistäminen vaatii oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta. Omassa tuttavapiirissäni on ruokalähettien lisäksi myös esimerkiksi lumitöitä tai puutarhatöitä tekeviä nuoria kevytyrittäjiä, jotka ansaitsevat tällä tavoin lisätuloja. Monelle se on välivaihe ennen opiskelijaelämää tai sivutoiminen tapa rahoittaa opintoja.”

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on tehty nykyisin niin helpoksi, että paperityöt ja muutaman täytettävän lomakkeen selättää kuka tahansa. Rikun mukaan hankalin osuus on sopivien toimeksiantojen löytäminen.

”Helpottaisi, jos jossakin olisi nimenomaan kevytyrittäjille suunnattu työpaikkapörssi, joka kokoaisi tarjolla olevia projekteja yhteen. Se voisi olla joko TE-keskuksen ylläpitämä tai yhtä lailla yksityinen alusta. Pääasia, että työtarjouksia voisi selata kootusti yhdellä sivustolla.”

Tarjotakseen käyttäjilleen lisää toimeksiantoja, FREE.fi on yhteistyössä useamman yhdistä työ ja tekijä -alustan kanssa. Katsastathan mahdollisia lisätöitä: Kevytyrittäjätori.fi, Luado.fi ja TaskShare.

FREE.fi Whatsapp