Kevytyrittäjyys eläkkeellä

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Liiketoiminnan aloittaminen   »   Kevytyrittäjyys eläkkeellä

Moni eläkeläinen jännittää kevytyrittäjäksi ryhtymistä aivan turhaan. Käytännössä kevytyrittäjyys on vain helppo tapa laskuttaa omasta työstä ilman verottajan kanssa käytävää paperisotaa tai muita yrittäjyyden huolia. 

Lisätienestin lisäksi moni mainitsee iloitsevansa kevytyrittäjyyden tarjoamasta mielekkäästä tekemisestä ja merkityksellisyyden kokemuksesta.

Voiko eläkeläinen olla kevytyrittäjä?

Kyllä voi, ja yhä useampi onkin! Eläkeläisten määrä kevytyrittäjinä kasvaa jatkuvasti, ja moni löytää keikkatyöstä itselleen mieleisen tavan kerryttää lisätuloja.

FREE.fi:n eläkeläisasiakkailta saamamme palautteen perusteella vaikuttaa siltä, että eläkeläiset arvostavat kevytyrittäjyydessä erityisesti sitoumuksettomuutta ja pienempää paperitöiden määrää verrattuna tavalliseen yrittäjyyteen.

Kevytyrittäjä voi itse määritellä, onko hänellä juuri nyt aikaa tai kiinnostusta töihin. Jokaisen tarjotun työn kohdalla voi punnita erikseen, haluaako käyttää eläkepäiviään siihen, vai onko elämässä kenties jotakin muuta mielenkiintoisempaa meneillään juuri nyt. 

Tämä on suuri etu verrattuna esimerkiksi osa-aikaiseen palkkatyöhön, jossa eläkeläistä sitovat usein samat säännöt kuin muitakin työntekijöitä.

Moni eläkeläinen ottaa myös tyytyväisenä vastaan laskutuspalvelun avun. Kun verottajan kanssa asioiminen ja muu byrokratia jäävät pois, voi keskittyä juuri siihen, mistä nauttii – tai saa irti parhaat lisätienestit.

Laskutuspalvelun käyttö on helppoa, ja palvelun saa käyttöönsä ilman aloitusmaksua. Mitään ei tarvitse maksaa, ellei laskutakaan!

Työskentely eläkkeellä

Moni eläkeläinen tuntee kutsumusta työntekoon, mutta ei niinkään työelämän pakollisiin kuvioihin, kuten toimistoaikoihin tai aamuruuhkassa istumiseen. 

Samaan aikaan monilla aloilla on pulaa eläkeläisten osaamisesta. 

Työkeikoille saatetaan kirjaimellisesti tulla hakemaan kotoa, jos sana huippuosaajan eläköitymisestä kiirii muidenkin tietoon: nyt olisi huikea määrä tietotaitoa vapaana!

Kysyntää voi olla myös kädentaidoille, jotka eläkeläinen itse kokee ihan tavalliseksi harrastamiseksi tai mukavaksi puuhasteluksi. 

Tyypillinen esimerkki tästä on koko ikänsä nikkaroinut tai neulonut seniori, jolle taidot ovat kertyneet kuin huomaamatta. Hän ei välttämättä hoksaa, että vapaa-ajalla kertynyt käsityötaito on jotakin, josta nuori polvi saattaisi maksaa – toisinaan hulppeitakin summia. 

Myös varastossa majailevia oksasilppureita, haravoita, puutarhajyrsimiä, klapikoneita ja muita työkaluja kannattaa vilkaista lisätienestisilmällä: moni ruuhkavuosiaan elävä ulkoistaisi mielellään pihan puhdetyöt, jos sellaiseen tarjoutuisi tilaisuus.

Miten kevytyrittäjyys vaikuttaa eläkkeeseen?

Kevytyrittäjyys vaikuttaa eläkkeeseen samalla tavalla kuin palkkatulo. Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella, varhennetulla eläkkeellä voit siis työskennellä ilman tulorajoituksia, olit sitten palkkatyössä tai kevytyrittäjä.

Tulorajoja joudut pohtimaan, jos saat:

  • työkyvyttömyyseläkettä tai osatyökyvyttömyyseläkettä
  • kuntoutustukea tai osakuntoutustukea
  • työuraeläkettä.

Ajantasaiset tulorajat näihin löydät Kelan, Kevan ja esimerkiksi työeläkeyhtiö Varman sivuilta.

Toisinaan voi käydä myös niin, että kuntoutuja tai työkyvyttömyyseläkeläinen löytää itselleen uuden, sopivan tavan tehdä työtä, kun kokeilee siipiään kevytyrittäjänä. 

Mistä aloittaa kevytyrittäminen?

Kevytyrittäjäksi ryhdytään ihan vain tekemällä työtä ja laskuttamalla siitä laskutuspalvelun, kuten tämän meidän FREE.fi:mme kautta. Rekisteröityminen palveluun on ilmaista, ja siihen tarvitaan vain oma nimi ja sähköpostiosoite.

Jos et ole varma, minkälaisia palveluita voisit tarjota, lähde liikkeelle aikaisemmasta osaamisestasi ja harrastuksistasi. 

  • Mihin kysymyksiin sinulta kysytään säännöllisesti neuvoja?
  • Osaatko soittaa jotakin soitinta niin hyvin, että joku haluaisi sinut juhliinsa soittamaan?
  • Ovatko kätesi ne, joista syntyvät paikkakunnan vankimmat rappuset tai kauneimmat kaitaliinat?
  • Oletko se naapuruston koirakuiskaaja, jolta liikenisi päivittäin aikaa yksinäisten lemmikkien kävelyttämiseen tai lellittelemiseen?

Lisää ideoita voit etsiä tästä artikkelista.

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on lähes riskitöntä: kustannuksia ei tule ennen kuin ensimmäinen asiakkaasi maksaa laskun. Palvelumaksu veloitetaan pienenä siivuna jokaisesta laskusta.
Jäikö sinulle kysyttävää eläkeläisenä yrittämisestä? Asiakaspalvelumme auttaa!