Kevytyrittäjyys ja keikkatyöt eläkeläisenä

Lukuaika: n. 4 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Liiketoiminnan aloittaminen   »   Kevytyrittäjyys ja keikkatyöt eläkeläisenä

Eläkkeellä on rutkasti aikaa, tai niin ainakin sanotaan. Mutta mitä eläkeläiset tekevät kaikella sillä ajalla? Tiesitkö, että myös eläkkeellä on mahdollista tehdä keikkatöitä vaikka kevytyrittäjänä? Moni eläkeläinen jännittää kevytyrittäjäksi ryhtymistä aivan turhaan. Käytännössä kevytyrittäjyys on vain helppo tapa laskuttaa keikkatöistä ilman ylimääräistä paperisotaa tai yrittäjyyden huolia.

Keikkatöiden tekeminen eläkkeellä tuo elämään vauhtia ja miellekkyyttä. Moni eläkeläinen haaveileekin työelämään paluusta pienemmällä taakalla mutta usein se ei ole mahdollista. Kevytyrittäjäksi ryhdytään ihan vain tekemällä työtä ja laskuttamalla siitä laskutuspalvelun kautta. Rekisteröityminen palveluun on ilmaista, ja uutena asiakkaana laskun voi lähettää jo suoraan etusivulta. 

Kevytyrittäjyys eläkkeellä

Kevytyrittäjyys eläkkeellä on hyvä tapa hyödyntää elämän aikana kertyneitä taitoja, osaamista ja asiantuntemusta. Kevytyrittäjyys tarjoaa sitoumusketonta ja joustavaa työskentelyä yrittäjämäisesti itsensätyöllistäjänä. Kevytyrittäjän ei tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai byrokratiasta, sillä laskutuspalvelu hoitaa kaiken sen kevytyrittäjän puolesta. Eläkkeellä oleville tämä on plussaa, sillä työn tekemiseen voi keskittyä täysillä ja unohtaa tylsät paperityöt laskutuspalvelun hoidettavaksi.

Keikkatyö eläkkeellä tarjoaa mahdollisuuden tehdä keikkoja silloin, kun siltä tuntuu tai kun niitä on tarjolla. Kevytyrittäjyys ei sido mihinkään ja on täysin riskitön vaihtoehto tehdä töitä. Tämä on suuri etu, verrattuna esimerkiksi osa-aikaiseen palkkatyöhön, jossa eläkeläistä sitovat usein samat säännöt kuin muitakin työntekijöitä.

Moni eläkeläinen ottaa myös tyytyväisenä vastaan laskutuspalvelun avun. Kun verottajan kanssa asioiminen ja muu byrokratia jäävät pois, voi keskittyä juuri siihen, mistä nauttii – tai saa irti parhaat lisätienestit. Laskutuspalvelun käyttö on helppoa, ja palvelun saa käyttöönsä ilman aloitusmaksua. Mitään ei tarvitse maksaa, ellei laskutakaan.

Kevytyrittäjyys ja keikkatyöt eläkeläisenä

Keikkatyöt eläkeläisen lisätulona

Eläkeläisten määrä kevytyrittäjinä kasvaa jatkuvasti, ja moni löytää keikkatyöstä itselleen mieleisen tavan kerryttää lisätuloja. Lisätulojen lisäksi moni mainitsee iloitsevansa kevytyrittäjyyden tarjoamasta mielekkäästä tekemisestä ja merkityksellisyyden kokemuksesta.

Keikkatyöt ovat oiva tapa kerryttää lisäansioita eläkkeellä. Keikkatyöt ovat joustavia, sillä monet keikat ovat yksittäisiä tai lyhytkestoisia, jolloin niitä voi tehdä omien aikataulujen mukaan. Keikkatyöt saa siis sovitettua helposti yhteen muun elämän kanssa ja lisätulot tuovat mukavan lisän eläkkeelle.

Tiedätkö jo, mitä kaikkea keikkatyöt voivat pitää sisällään? Tutustu täältä keikkatöihin tarkemmin ja aloita keikkailu!

Tulot ja lisäansiot

Kevytyrittäjyys eläkkeellä ja keikkatöiden tekeminen on erinomainen tapa ansaita lisätuloja eläkepäiville. Keikkatyöt vaikuttavat eläkkeeseen samalla tavalla kuin palkkatulo. Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella varhennetulla eläkkeellä voit kuitenkin työskennellä ilman tulorajoja, olit sitten palkkatyössä tai kevytyrittäjä. Työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy tulorajoja, joista kannattaa olla aina etukäteen yhteydessä eläkkeenmaksajaan.

Tulorajoja joudut pohtimaan, jos saat:

  • työkyvyttömyyseläkettä tai osatyökyvyttömyyseläkettä
  • kuntoutustukea tai osakuntoutustukea
  • työuraeläkettä.

Ajantasaiset tulorajat näihin löydät Kelan, Kevan ja esimerkiksi työeläkeyhtiö Varman sivuilta. Yrittäjyyskoulusta löydät ajankohtaiset tiedot keikkatyöhön ja yrittäjyyteen liittyvistä esioista. Tutustu yrittäjyyskouluun ja vie osaamisesi aivan uudelle tasolle!

Huomioi nämä asiat keikkatöitä tehdessä

Keikkatöitä tehdessä kannattaa ottaa huomioon toimeksiantosopimus ja sen sopimusoikeudelliset seikat. On tärkeää tehdä toimeksiantosopimus kirjallisesti. Sopimuksessa tulee nousta esille työtehtävät, ajankohta, palkkaus sekä muut tärkeät työhön liittyvät yksityiskohdat. Sopimukseen kannattaa myös liittää tietoja tekijän vastuuvakuutuksesta ja työtapaturmavakuutuksesta. Meidän kautta laskuttaessasi kevytyrittäjänä olet automaattisesti vastuu- ja tapaturmavakuutettu kaikkien toimeksiantojesi ajan.

Eläkkeen kertyminen

Eläke kertyy keikkatyötä tekevälle työtulon perusteella. Mikäli olet samaan aikaan keikkatöissä ja saat eläkettä, kertyy keikkatöiden tuloista uutta eläkettä 1,5% vuodessa aina vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan asti (68 vuotta 1957 ja sitä ennen syntyneillä, 69 vuotta 1958−1961 syntyneillä ja 70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä).

Mikäli teet keikkatöitä vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan jälkeen, ei siitä kerry sinulle enää uutta eläkettä. Toimiessasi yrittäjänä vanhuuseläkkeellä, YEL-vakuutus on sinulle vapaaehtoinen.

Eläkeläisen sivutulon verotus

Vaikka olet eläkkeellä, voit aloittaa uuden työsuhteen tai toimimisen kevytyrittäjänä. Eläkkeensaajan sivutulon verotus on suhteellisen helppoa. Tarvitse erillisen verokortin palkkaa varten, mikäli käyt töissä eläkkeellä ollessasi. Kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta saamasi tulot ovat palkkaa, joita varten tarvitset palkkatulon verokortin. Tutustu tarkemmin kevytyrittäjän verotukseen!

Keikkatöiden verotuksessa ja näin ollen eläkkeensaajan sivutulojen verotuksessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota myös tulojen kertymiseen. Tulorajojen kertymistä kannattaakin muistaa seurailla vuoden aikana varsinkin silloin, mikäli työnantajia ja toimeksiantajia on useita. Palkan ollessa vähäistä, pysyy myös eläkkeen veroprosentti yleensä ennallaan.

Olemme juuri sinua varten koonneet kaikki tarvittavat tiedot keikkatöiden verotuksesta, joihin pääset tarkemmin tutustumaan kattavasti kirjoittamastamme artikkelista!

FREE.fi Whatsapp