Kevytyrittäjyys antaa vapaalle toimittajalle työrauhan

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Kevytyrittäjyys antaa vapaalle toimittajalle työrauhan
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Kevytyrittäjyys antaa vapaalle toimittajalle työrauhan

Pian kolme vuosikymmentä toimittajan töitä tehnyt Marja Nyman on kokenut monet työnteon muodot. Matka ei ole aina ollut helppo.

Toiminimi vaihtui kevytyrittäjyyteen

Marja Nymanin 27-vuotisen toimittajanuran varrelle on mahtunut niin toiminimiyrittäjyyttä, palkkatöitä kuin kevytyrittäjänä toimimistakin.

Palkkatöiden puolella tuoreimpia työnantajia ovat olleet muun muassa Kouvolan Sanomat ja Mediuutiset. Vuosien varrella Nyman on pyörittänyt myös omaa toiminimeä. Tämänhetkiseksi työskentelymuodoksi valikoitui osa-aikainen freelancer-työ sen helppouden ja mutkattomuuden vuoksi.

”Kun ikää on jo 63, voisin pian jäädä eläkkeellekin. En sitä kuitenkaan vielä tahdo, vaan teen paljon mieluummin töitä. Tutustuttuani kevytyrittäjyyden mahdollisuuksiin jätin oman yrityksen hyllylle ja siirryin laskuttamaan keikat FREE.fi:n kautta”, kertoo Nyman.

Kuten monella muullakin toimialalla, myös media-alalla on menty yhä vahvemmin siihen suuntaan, että freelancer-työn laskutus hoidetaan puolin ja toisin mieluummin y-tunnuksella kuin verokortilla.

”Aiemmin isot mediatalot saattoivat ostaa helpommin työtä verokortilla. Nykyisin se on käynyt harvinaisemmaksi. Tilanne on yhä useammin sellainen, että ilman y-tunnusta oman talon ulkopuolelle ei jaeta tilauksia. Se on tilaajalle kevyempi tapa toimia, sillä sivukulut ja paperityöt jäävät tekijän omalle vastuulle.”

Laskutuspalvelu tuo mielenrauhaa

Nymanille laskutuspalvelu sopii enemmän kuin hyvin. Hän näkee kevytyrittäjyyden oman työnsä projektiluonteiseen arkeen mainiosti sopivana laskutustapana. Erityisesti hän arvostaa palvelun tuomaa turvallisuutta ja selkeyttä.

”Kevytyrittäjyys on huomattavasti helpompaa ja taloudellisesti kannattavampaa kuin oman toiminimen kautta toimiminen. Tehdystä työstä jää enemmän euroja käteen. Kevytyrittäjänä tunnen olevani turvassa, sillä laskutuspalvelu hoitaa kaiken puolestani. Vaikka asiakkaalta jäisi lasku maksamatta, niin FREE.fi huolehtii, että huomautus lähtee ja saatavani peritään. Laskutuspalvelun käyttäminen antaa minulle vapauden keskittyä omaan työhöni.”

Miksi kevytyrittäjän ansioita kohdellaan eri tavoin kuin palkansaajan tuloa?

Nyman on kevytyrittäjyyden suuri puolestapuhuja, mutta kaikki ei ole silti sujunut täysin mutkitta. Kevytyrittäjänä työskentely voi tuoda ongelmia, jos taustalla on palkkatöihin pohjautuva työttömän status, kuten Nymanilla. Kevytyrittäjänä ansaittuja pieniäkin työttömyysajan lisätuloja kohdellaan viranomaisnäkökulmasta eri tavalla kuin palkkana maksettuja vastaavia ansioita.

”Viimeisin määräaikainen työsuhteeni päättyi viime keväänä. Ilmoittauduin työttömäksi, mutta ilokseni sain muutaman freelancer-keikan, jotka laskutin kevytyrittäjänä. Raportoin tulot asianmukaisesti viranomaisille, mutta jouduin yllättymään, kun minut katsottiinkin sen johdosta yhtäkkiä täysin yrittäjäksi. Työttömyystukeni katkaistiin kokonaan.”

Nyman kertoo kyseessä olleen vain joidenkin satojen eurojen lisätulot. Tapausta seurauksineen käsiteltiin eri viranomaistahojen toimesta kolmen pitkän kuukauden ajan.

”Olin koko käsittelyajan täysin sivussa kaikista tuista. Se oli aikamoista taistelua. Kolmessa kuukaudessa ehtii tapahtua paljon, kun rahaa ei tule”, kuvailee Nyman.

Nymanin mukaan ongelman ydin on palkkana ja kevytyrittäjänä ansaittujen sivutulojen eriarvoinen kohtelu.

”Jos laskutat työsi kevytrittäjänä, jo pienikin toimeliaisuus katkaisee kaikki tuet. Palkansaajalla sen sijaan on mahdollisuus soviteltuun päivärahaan. Kokonaistilanne on kohtuuton niitä kohtaan, jotka tahtoisivat olla aktiivisia ja tienata pieniä lisätuloja tilanteessa, jossa yritystoiminta ei kuitenkaan riitä täyteen toimeentuloon.”

Lainsäädäntöä tulisi korjata vastaamaan muuttunutta toimintakenttää

Nyman ehdottaa ratkaisuksi ansiorajaa, joka sallisi pienet lisätulot riippumatta tulojen hankkimisen muodosta.

”Lainsäädäntöä pitäisi korjata inhimillisemmäksi. Miksi kevytyrittäjänä laskutettu raha on erilaista kuin palkkana saatu? Työttömyystukea ei tietenkään kuulu saada, jos yritystoiminta on laajaa ja ansiot tuhansia euroja. Mutta jos puhutaan vain satasien satunnaisista tuloista, niin tulkinta on kohtuuton ja täysin väärä.”

Keikkaluonteisia töitä työttömyysaikana tulisi kohdella niiden tuoman euromääräisen ansion mukaisesti, ei ansaintatavan perusteella eriarvoistaen. Nymanin mukaan näin voidaan saavuttaa myös laajempaa yhteiskunnallista etua ja edistää työllistymistä.

”Monelle työttömälle kevytyrittäjyys voisi avata varteenotettavan reitin laajempaankin työllistymiseen – jos vain alkuun voisi päästä menettämättä heti kättelyssä tukia. Kevytyrittäjyys mahdollistaa työt, joita ei ilman y-tunnusta kenties koskaan saisi.”

FREE.fi Whatsapp