Kevytyrittäjä ja vähennykset

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Taloushallinto   »   Kevytyrittäjä ja vähennykset

– Kevytyrittäjä, hae näitä verovähennyksiä!

Voiko kevytyrittäjä vähentää kuluja verotuksessa?

Kyllä voi. Kevytyrittäjän kulut vähennetään henkilökohtaisessa verotuksessa. Ne lisätään tulonhankkimismenoina veroilmoitukseen aivan, kuten tavallisena palkansaajanakin lisättäisiin.

Kevytyrittäjän verovähennykset eivät siis liity yritysverotukseen samaan tapaan kuin vaikkapa toiminimiyrittäjän, vaan ovat osa hänen omaa verotustaan.

Jos yhteenlasketut tulonhankkimiskulut jäävät alle 750 euroon, voit jättää ne kirjaamatta. Verottaja nimittäin kirjaa jokaiselle automaattisesti 750 € tulonhankkimisvähennystä, eikä tätä osuutta tarvitse erikseen selvittää.

Muita kevytyrittäjän verotusasioita pääset tutkimaan täällä.

Mitä kevytyrittäjä voi vähentää?

Kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessaan varsin monia tulonhankkimismenoja. Jos kuitenkin olet jo vähentänyt kuluja laskutuspalvelun kautta, et voi enää vähentää samoja kuluja omassa verotuksessasi.

Vähennyksiä voit kirjata verottajan järjestelmään sekä muokatessasi verokorttia että tehdessäsi veroilmoitusta. Sähköinen veroilmoitus ja verokorttihakemus sisältävät i-merkittyjä infolaatikoita, joita klikkaamalla saat täytön aikana lisätietoa vähennysten kirjaamisesta.

Verottaja harkitsee vähennettävät kulut aina tapauskohtaisesti. Ajantasaisimmat tiedot kevytyrittäjän verovähennyksistä löydät aina verottajan sivulta.

Tässä muutama esimerkki vähennyskelpoisista kuluista:

Laskutuspalvelun palvelumaksut

Kevytyrittäjä käyttää laskutukseensa laskutuspalvelua. Laskutuspalvelun palvelumaksut ja lisäpalvelumaksut ovat vähennyskelpoisia. Veroilmoituksessa ne merkitään kohtaan tulonhankkimismenot/muut menot.

YEL-maksu

Jos olet YEL-velvollinen, voit vähentää verotuksessa myös YEL-maksut. YEL-velvollinen olet, kun työtulosi ylittävät 8 261,71 € vuodessa tai olet toiminut yli 4 kk täysipäiväisesti kevytyrittäjänä (2022). Lue Kevytyrittäjän YEL-velvollisuudesta lisää täältä!

Matkakulut

Matkakuluja voi syntyä esimerkiksi, jos käyt palaverissa asiakkaan luona tai ajelet vaikkapa kuvausreissulle. Kevytyrittäjän matkat eivät ole “asunnon ja työpaikan välisiä matkoja” (eli perinteisiä päivätyön matkoja), vaan tilapäisiä työmatkoja, joissa ei ole omavastuuta tai ylärajaa.

Voit hakea tilapäisistä matkoista syntyneet matkakulut verotuksessasi, ellet ole laskuttanut niitä asiakkaalta. Tämä koskee sekä julkisia liikennevälineitä että omaa autoa.

Tilapäiset matkat merkitään verotukseen kohtaan Matkakulut – Muu kuin asunnon ja työpaikan välinen matka – Tilapäiset työmatkat ja erityisalan matkat. 

Erityisalan matkoilla tarkoitetaan esimerkiksi maanrakennus- tai myyntialan matkoja, joissa kohde vaihtuu usein.

Työhuonevähennys

Jos työskentelet kotoa, voit hakea työhuonevähennystä. Myös työhuoneen kalusteista voit hakea työhuonevähennystä, mikäli olet hankkinut ne työtä varten. Katso tästä verottajan kriteerit työhuonevähennyksille!

Työvälineet

Jos olet hankkinut työtä varten välineitä, kuten työvaatteita, tietokoneen tai vaikkapa klapihommia varten kirveen, voit vähentää ne verotuksessa. Jos joudut huollattamaan tai korjaamaan laitteita, voit vähentää myös siitä aiheutuneet kulut.

Myös työssä käytetyt hengitysmaskit voi tällä hetkellä vähentää verotuksessa, jos joudut ne itse hankkimaan.

Koulutus ja ammattikirjallisuus

Jos olet joutunut hankkimaan ammattikirjallisuutta tai ostanut koulutusta ylläpitääksesi osaamistasi, voit lisätä myös nämä kulut tulonhankkimiskuluihin.

Tulonhankkimiskulujen kirjaaminen kannattaa!

Veroilmoituksen tai verokortin muokkaaminen saattaa tuntua vaivalloiselta, mutta tulonhankkimiskulut kirjaamalla voit säästää rahaa: pienentää veroprosenttia, säästyä veromätkyiltä tai jopa saada palautuksia.

Pienistäkin puroista voi kasvaa vuoden aikana yllättävän suuri virta. Tulonhankkimiskulujen seuraaminen ja kuittien tallettelu kannattaakin ottaa hyväksi tavaksi, olit sitten palkansaaja tai kevytyrittäjä. Viimeistään toiminimiyrittäjälle se on suorastaan velvollisuus.

FREE.fi Whatsapp