Kevytyrittäjä kirjanpito

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Taloushallinto   »   Kevytyrittäjä kirjanpito

Kevytyrittäjän kirjanpito jää FREE.fi:n huoleksi, jos laskutat kevytyrittäjäpalvelumme kautta ilman omaa Y-tunnusta. Jotkut alan toimijat kutsuvat kevytyrittäjiksi myös toiminimiyrittäjiä, joiden kirjanpito on ulkoistettu. Tämä voi osaltaan sotkea aloittavan kevytyrittäjän ajatuksia kirjanpidosta. Lue tämä juttu, niin asia kirkastuu!

Onko kevytyrittäjä kirjanpitovelvollinen?

Kevytyrittäjän kirjanpitovelvollisuus riippuuu siitä, mitä kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan. Kevytyrittäjä ei ole virallinen termi. Sitä käytetään useammassa eri merkityksessä, joiden kautta määrittyy myös kirjanpitovelvollisuus. 

Tavallisimmin kevytyrittäjäksi kutsutaan laskutuspalvelua käyttävää yksityishenkilöä, jolla ei ole omaa yritystä eikä Y-tunnusta.

Tätä tulkintaa käytetään myös meillä FREE.fi:ssä. FREE.fi-kevytyrittäjäpalvelun käyttäjä ei ole kirjanpitovelvollinen, ja hoidamme hänen puolestaan myös kaikki muut tarvittavat ilmoitukset ja paperityöt.

Jotkut toimijat kutsuvat kevytyrittäjäksi myös Y-tunnuksella ja toiminimellä laskuttavaa toiminimiyrittäjää eli elinkeinonharjoittaaa. Toiminimiyrittäjä on lain silmissä kirjanpitovelvollinen, vaikka voikin toki ulkoistaa yrityksensä kirjanpidon esimerkiksi FREE.fi:n toiminimiyrittäjäpalvelulle.

Toiminimiyrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden muista eroista voit lukea täältä.

Miten kevytyrittäjän kirjanpito toimii? 

Kevytyrittäjän laskutus tehdään laskutuspalvelun, kuten FREE.fi:n, Y-tunnuksella. Siksi myös kirjanpito kuuluu kokonaisuudessaan laskutuspalvelulle.

Toisin sanoen kevytyrittäjän laskutus merkitään laskutuspalvelun kirjanpitoon, eikä hänen tarvitse uhrata aikaansa tai ajatuksiaan kirjanpidolle lainkaan.

Kevytyrittäjän kirjanpito, kuitit ja verotus

Laskutuspalvelua käyttävän kevytyrittäjän ei tarvitse keräillä kuitteja tai miettiä verotusasioita sen enempää kuin tavallisen palkansaajankaan.

Verovähennykset (eli tulonhankkimisvähennykset) koskevat kevytyrittäjää vain yksityishenkilönä, eli ne naputellaan mukaan omaan veroilmoitukseen. Yritysverotuksen kiemuroihin ei ole tarvetta sotkeutua lainkaan.

Henkilökohtaisen veroilmoitukseen liittyviä kuitteja ja tositteita pitää säästellä verottajaa varten kuusi vuotta, jotta niihin voidaan tarvittaessa palata. Tämä sääntö koskee myös verovähennyksiä hakeneita palkansaajia.

Haluatko perehtyä kevytyrittäjän verotukseen perinpohjaisesti? Lue tämä artikkeli!

FREE.fi Whatsapp