Itseluottamus työympäristössä

Lukuaika: n. 3 minuuttia
FREE!
Yrittäjyyskoulu  »  Inspiraatio   »   Itseluottamus työympäristössä

Ammatillinen pätevyys on tärkeää sekä menestymisen, että työtyytyväisyyden kannalta. Itseluottamuksen puutteen vuoksi voi olla, että ihmisen pätevyys ei pääse näkyviin. Tällöin jopa erittäin ammattitaitoinen ihminen saattaa kohdata vaikeuksia menestymisessä.

Kevytyrittäjä tarvitsee usein itseluottamusta niin oman työnsä markkinoinnissa kuin jatkuvassa uusien ihmisten tapaamisessa. Onkin tärkeää, että itsensätyöllistäjä osaa tiedostaa itseluottamuksen puutteen ja pyrkii askelin sen parantamiseksi. Itseluottamus näkyy ulospäin ja sillä sen omaavat ihmiset koetaan varmana ja luotettavana, saattaa itseluottamus vaikuttaa positiivisesti myös töiden saantiin.

Itseluottamuksen puutteeseen työympäristössä voi olla monia syitä. Näitä ovat esimerkiksi uusi työpaikka ja epävarmuus työnteosta, työpaikan menettämisen pelko tai se, että on yksinkertaisesti liian kriittinen itseään kohtaan. Itseluottamusta voi uupua myös, jos on kokenut nöyryytystä tai jyrkkää arvostelua, varsinkin työhön liittyen.

Menestyskirjailija Barrie Davenportin mukaan huono itseluottamus herättää meidät epäilemään kykyjämme ja estää meitä ottamaan riskejä, asettamaan tavoitteita ja pyrkimään niitä kohti. “ Töissä ihmiset, jotka kärsivät tästä ongelmasta, usein alkavat alitajuisesti käyttäytymään tavalla, joka heikentää heidän omaa menestystään. Tällöin ihminen harvoin pyytää ylennystä, palkankorotusta tai edes työpaikkaa.”

Itseluottamusta voi parantaa ja pieniä askelia sitä kohti voi ottaa jokapäiväisessä työskentelyssä.

Laadimme listan, jota voit halutessasi käyttää itseluottamuksen työstämiseen työympäristössä.

        1. Vie itsesi mukavuusalueen ulkopuolelle

Kokeile uusia asioita työnteossa ja pyydä vaikka päästä mukaan projektiin, jonka avulla voit oppia uusia kykyjä. Jos sinulla on esimerkiksi pelkoa puhua yleisissä tilaisuuksissa niin ota puhumisen kurssi tai kirjaa itsesi tekemään presentaatiota kokoukseen. Samoin jos sinulla on vaikeuksia olla sosiaalinen, pistä itsesi niihin tilanteisiin ja mene puhumaan tuntemattomille.

  1. Älä ajattele mitä muut ajattelevat

Sillä mitä muut ajattelevat sinusta, ei ole mitään merkitystä. Tämä on elämän perussääntö, joka pätee niin vapaa-ajalla kuin töissäkin. Käytä energiasi paremmin ja keskity siihen mikä on sinun menestyksesi ja edistymisesi kannalta tärkeää.

  1. Älä vertaa itseäsi muihin

Älä vertaa itseäsi muihin tai ala kilpailemaan kenenkään muun, kuin itsesi kanssa. Tämä usein luo negatiivista ilmapiiriä ja mustasukkaisuutta. Vertailun sijasta yritä jatkuvasti ylittää itsesi. Näin saat onnistumisen tunteita, pysyt positiivisena ja kasvat sekä menestyt luultavimmin enemmän kuin silloin, jos lähdet kilpailemaan jonkun kanssa.

  1. Huomaa yksilöllisyytesi

Juhli yksilöllisyyttä. Meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Löydä heikkoutesi, kehitä niitä ja tuo esiin vahvuutesi.

  1. Lisää tietoisuuttasi

Oletko halunnut jo pitkään tietää jostain aihealueesta enemmän? Ota kurssi tai pyydä ystävääsi opettamaan sinulle haluamastasi asiasta. Tietoisuus lisää varmuutta ja luottamusta ja oppimisesta ei ikinä ole haittaa!

  1. Puhu varmuudella

Poista epävarmuuden äänet puheestasi kuten “mmm”, “öö”. Kun poistat epävarmuuden puheesta, vaikutat varmemmalta ja saatat myös tuntea olosi varmemmaksi.

  1. Hymyile

Hymy lievittää stressin tuntemuksia ja voit tuntea olosi onnellisemmaksi ja rennommaksi. Saatat myös näyttää muiden silmiin tyynemmältä kuin oletkaan. Hymyllä pääsee usein pitkälle!

  1. Teeskentele, kunnes menestyt

‘Fake it, until you make it’ on yleinen ilmaisu, joka on todistettu toimivaksi. Sanonta tarkoittaa sitä, että vaikka sinulla ei olisi itseluottamusta niin voit silti näyttäytyä itseluottavaisena. Kun näyttäydyt varmana muille, niin kenelläkään ei ole syytä uskoa toisin. Itseluottamuksen muille näyttäytyminen auttaa sinua myös tuntemaan itsesi varmemmaksi. Tutkimusten mukaan tietyn kehonkielen omaksuminen voi saada sinut tuntemaan tunteen, joka kulkee tämän ruumiinkielen kanssa.

  1. Kysy haluamaasi

Jos et kysy haluamaasi, et myöskään luultavasti sitä saa. Kysy siis rohkeasti jos mieltäsi askarruttaa tai jos mielestäsi ansaitset enemmän mitä saat.

  1. Usko itseesi

Teet tällä hetkellä tekemääsi asiaa, sillä olet tehnyt töitä päästäksesi sinne ja joku uskoi työhön, jota teet. Älä anna huonojen kommenttien vaikuttaa sinuun ja tapaan, jolla näet itsesi. Usko itseesi. Jos sinä et usko, niin kuka uskoo?

#kevytyrittäjyys #itsensätyöllistäminen #itseluottamus

FREE.fi Whatsapp