“Elämäni olisi paljon vaikeampaa ilman kevytyrittäjyyttä”

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   “Elämäni olisi paljon vaikeampaa ilman kevytyrittäjyyttä”

Hyppäätkö aamulla töiden kimppuun aikailematta? Jotkut meistä joutuvat pohtimaan, pystyvätkö tekemään päivän työt. Tia työskentelee kevytyrittäjänä ja päättää aamuisen vointinsa mukaan, lähteekö töihin vai ei.

Tia Mynttinen on työkyvyttömyyseläkkeellä. Pitääkseen mielensä virkeänä, ollakseen hyödyksi yhteiskunnalle ja saadakseen lisäansioita, hän työskentelee ruokalähettinä. “Jos en saisi tätä kevytyrittäjänä tienattua lisäansiota, en tiedä mitä tekisin”, hän kertoo. Tia kärsii paniikkihäiriöstä sekä julkisten paikkojen pelosta. “Aikoinaan minulle tuli paniikki ennalta määritetyistä työvuoroista. Mietin, mitä jos en olekaan työkykyinen silloin? Tämä panikointi on jäänyt nyt tyystin pois”, kertoo Tia.

Ruokalähettinä toimiva kevytyrittäjä, Tia on enemmän kuin tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. “Kevytyrittäjyys on minulle toimivaa. Mieluummin maksan pienen osan laskutuspalvelulle, kuin tekisin paperityöt itse. Ei ole ollut mitään järkeä perustaa toiminimeä, saati sitten Oy:tä”, hän kertoo. Kun mahdollisuus ruokalähetiksi ryhtymisestä tuli, oli Tia heti kiinnostunut: “Voin valita milloin teen töitä ja kuinka paljon teen.”

Ratkaisu työllistymiseen

Valitettavasti eläke ei riitä kattamaan Tian kuluja. “Maksan itse kaiken. Jos en saisi tätä kevytyrittäjänä tienattua lisäansiota, en tiedä mitä tekisin”, Tia kertoo. Hän kertoo sairauksien kuormittavan hänen elämäänsä huomattavasti sekä vaikeuttavan työllistymistä. “En ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt sellaista työtä, mitä voisin tehdä palkkasuhteessa. En voi tietää huomisesta saati ensi viikosta. Ilman tätä lisäansiota, elämäni olisi paljon vaikeampaa”, hän kertoo.

Työkokeilut ja kuntoutukset ovat jääneet kesken toistuvan masennuksen takia. Kevytyrittäjyyden helppous ja vapaus ovat asioita, jotka motivoivat – ja mahdollistavat – Tian työn tekemisen. “Tekemällä töitä edes vähän, minulla on tunne, että olen edes joskus hyödyksi.”

Rohkeutta sosiaalisiin tilanteisiin

Tia on toiminut kevytyrittäjänä jo parin vuoden ajan. Työkyvyttömyyseläkkeellä kevytyrittäjyys on sopinut hänen tilanteeseensa täydellisesti. Tian sairaudet ovat estäneet perinteisessä työsuhteessa työskentelyn ja hän kertookin saaneensa kevytyrittäjänä toimimisesta itsevarmuutta. “Olen saanut mennä miten haluan, mistä olen saanut rohkeutta kohdata ihmisiä. Aikaisemmin en ole ollut mielelläni ihmisten ilmoilla.” Tian mukaan asiakaspalvelutaidot, avuliaisuus ja ystävällisyys ovat ruokalähetille hyödyllisiä ominaisuuksia.

Kevytyrittäjänä Tia saa itse päättää, milloin tekee töitä. “Jos minulla on sellainen päivä, että paniikki on hallitseva tai olen nukkunut huonosti, niin ei tarvitse mennä”, Tia kertoo. “Se ei onnistuisi työsuhteisena.”

FREE.fi Whatsapp