Alppihiihtäjä Aada Kanto: “Moni ei ymmärrä, kuinka pienestä voittaminen on kiinni.”

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Alppihiihtäjä Aada Kanto: “Moni ei ymmärrä, kuinka pienestä voittaminen on kiinni.”

Porilainen alppihiihtäjä Aada Kanto, 15, on peruskoulun viimeisellä luokalla ja elää tavallista nuoren elämää – paitsi treenaa joka päivä ennen koulua sekä jälkeen.

“Mäkitreeniä sekä fysiikkatreeniä vuorotellen. Sunnuntaisin on lepopäivä.” Aada kuvailee.

Aada muutti 9-luokalle Nilsiään testatakseen, miltä yksin asuminen sekä Tahkovuoren läheisyydessä oleminen tuntuu.Tähtäimessä on Tahkon alppikoulu, jonka tarkoituksena on tukea nuoria urheilijoita urheilun sekä koulun yhteensovittamisessa.

“Aikaa on säästynyt paljon enemmän, kun Tahkovuori on niin lähellä ja sinne pääsee helposti treenaamaan. Urheilupiirit ovat sen verran pienet, että täällä on paljon tuttuja kavereita ja Porista pääsee tänne aina kyläilemään sekä toisinpäin.Taidan kyllä jäädä tänne!”

Aada jakaa arkensa parinkymmenen muun nuoren kanssa, jotka tavoittelevat huippu-urheilijan uraa.

Kova palo

Lajia kohtaan Aadalla on palo, jota hän ei itsekään osaa sanoin kuvailla.

“Joskus väsyttää, mutta eipä se ole hirveästi haitannut. Sitten vaan mennään ja itse laji on vaan niin kiva, että sitä kyllä jaksaa tehdä.”

Alppihiihto on lajina monipuolisempi, kuin uskotaan.

“Harjoittelu koostuu paljon kaikesta muustakin kuin laskemisesta tasapainoilusta painonnostoon. Yksipyöräily on mun ja iskän lemppari ajanviete.”

Aada ei stressaa turhia, mutta yksi epäonnistuminen on painunut mieleen:

“Jos laji ei ole kovin tuttu, ei katsojalle välttämättä ole ymmärrystä siitä, kuinka pienistä seikoista voittaminen on kiinni. Kaikki on laitettava peliin yhden suorituksen tähden ja voittaminen saattaa jäädä kiinni sadasosa nanosekunneista”, Aada selventää.

”Treenaan iskän kanssa enemmän kuin yksin”

Aadan kaksi veljeä lopettivat kisaamisen 4 vuotta sitten, mutta Adalle on itsestäänselvyys luoda uraa alppihiihtäjänä.

“Olen hiihtänyt niin kauan, että siitä on tullut elämäntapa. Ensikosketus suksiin on ollut varmaan 5-vuotiaana ja olen koittanut pysyä aina veljieni perässä. Lopettaisin heti, jos alkaisi tuntua, etten halua tätä. Niin paljon tähän hommaan menee rahaa, kun täytyy kustantaa valmennukset, sukset, asuminen jne..”

Suuri osa lajia onkin suksien huolto ja ylläpito. Aadalla on monia erilaista suksea eri tarkoituksiin.

“Iskä duunaa mun sukset, niin voin itse keskittyä treeniin. Me ollaan iskän kanssa aina tultu hyvin toimeen ja suhteemme on kaverillinen. Jos joskus riidellään, se on vaan leikkimielistä.”

“Olen hiihtänyt niin kauan, että siitä on tullut elämäntapa.”

“Kansainvälisten kisojen karsinnassa jäi ihan muutamasta sadasosasta kiinni karsiutuminen. Se harmitti monta päivää, mutta siitä sitten noustiin ja pääsin seuraavana vuonna samoihin kisoihin.”

Nuoresta iästään huolimatta ovat Aadan tavoitteet korkealla. Tällä kaudella kilpailuja on noin parikymmentä ja seuraava askel on siirtyä kohti aikuisten sarjaa. Sekä pärjätä siellä.

“Enemmän olen innoissani kuin peloissani!”

“Aluksi laskutusasiat tuntuivat tietenkin vaikealta, mutta yrittäjyys on tuonut tukea ja turvaa sekä helpotusta moneen asiaan. Ollaan iskän kanssa molemmat tosi kiinnostuneita asiasta ja meistä on ollut kiva oppia uusia asioita yrittämisestä.”

Aadan ja isän lämpimästä suhteesta kertoo myös se, että kesäisin treenikaverina on melkein aina isä.

“Treenaan enemmän iskän kanssa kuin yksin, se on hauskempaa! On tosi tärkeää, että on lajista kiinnostuneet sekä auttavaiset vanhemmat, se tekee tästä paljon helpompaa! Mun vanhemmat tekee tosi paljon duunia sen eteen, että mä saan toteuttaa mun unelmia tän lajin parissa!”

Aadan tavoitteena on tehdä alppihiihdosta tulevaisuuden ammatti sekä nauttia joka hetkestä! 🙂

Mikäli sinua kiinnostaa rakkaasta urheilulajista ammattin rakentaminen itsellesi, joka urheilijana tai lajin ohessa muuten, niin tervetuloa aloittamaan itsensä työllistäminen kanssamme!

FREE.fi Whatsapp