Kevytyrittäjyys rakennusala – kevytyrittäjyys sopii rakennusalalle vastuullisesti

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Kevytyrittäjyys rakennusala – kevytyrittäjyys sopii rakennusalalle vastuullisesti
Ajankohtaista  »  Kevytyrittäjyys rakennusala – kevytyrittäjyys sopii rakennusalalle vastuullisesti

“Rakennusalan työmarkkinaosapuolet Rakennusteollisuus RT ry ja Rakennusliitto ry ovat todenneet, että ns. kevytyrittäjyys ei sovi rakennustyömaille.” kirjoittaa Rakennusliitto sivuillaan 13.11.2023. 

Moni laskutuspalvelu on täysin eri mieltä asiasta – kevytyrittäjyys kuuluu ja sopii rakennusalalle vastuullisella tavalla. Kevytyrittäjyys on monesti se järkevin ja ainoa tapa työllistää henkilö, myös rakennusalalla. Esimerkiksi FREE.fi:tä käyttävä Anastassia on toiminut kevytyrittäjänä rakennusalalla jo kauan ja on siihen todella tyytyväinen koska ansaitsee enemmän kevytyrittäjänä. 

Hyvä perehdytys pakolliseksi

Rakennusalalla ei pitäisi keskittyä siihen, että miten työstä saa palkan vaan siihen, että työtä tehdään vastuullisesti, myös kevytyrittäjänä. Vastuullisuus on tiedon lisäämistä ja perehdytystä. Olemme täten samaa mieltä Rakennusliitton kanssa siitä, että työhön perehdyttäminen ontuu rakennusalalla ja siihen pitäisi panostaa enemmän, myös silloin kun uusi kevytyrittäjä aloittaa työt työmaalla. Artikkelin selvityksen mukaan joka kymmenessä perehdytyksessä on puutteita ja laajempi kysymys onkin: miten voisimme kollektiivisesti auttaa rakennusalaa perehdyttämään henkilöitä paremmin työhön – on sitten kyseessä kevytyrittäjä vai ei. 

Haluamme painottaa, että FREE.fi tarjoaa alasta riippumatta läpikotaisen perehdytyksen yhteistyökumppaneidemme kevytyrittäjille yrityksen pyytäessä sitä – jopa viidellä eri kielellä. Meille on elinehto, että laskutuspalvelumme käyttäjä ymmärtää mitä kevytyrittäjyys on. Olemme nähneet tarpeen lanseerata Yrittäjyyskoulun, joka auttaa henkilöä itse tutustumaan kevytyrittäjyyden saloihin.

FREE.fi on tehnyt alkuvuodesta 2023 selvitystä siitä että noin 90% Rakennusalalla työskentelevistä kevytyrittäjistä, jotka käyttävät FREE.fi:n palveluita, ymmärtää mitä kevytyrittäjyys tarkoittaa ja miten se eroaa työsuhteesta – lue tarkemmat löydökset täältä. FREE.fi:n mielestä kyseinen tulos oli kuitenkin liian alhainen ja on sen jälkeen implementoinut erilaisia mekanismeja torjuakseen epäselvyyksiä kevytyrittäjyyttä kohtaan – artikkeliin

FREE.fi on vastuullinen toimija

FREE.fi on luotettava kumppani

On hyvä tiedostaa, että laskutuspalvelujen seassa on kuitenkin yrityksiä, jotka toimivat väärin ja laiminlyövät selkeitä ohjeistuksia. Helsingin Sanomien artikkelissa tulee ilmi, että Truster Partners on yksi näistä yrityksistä ja tarjoaa mm. mahdollisuutta tehdä työtä luvanvaraisilla aloilla kevytyrittäjänä. Se, että kyseinen laskutuspalvelu markkinoi kevytyrittäjyyspalveluaan väärin tekee hallaa koko toimialalle. Alan suurimmat toimijat alleviivaavat sitä, että luvanvaraisilla aloilla ei pysty toimimaan kevytyrittäjänä. 

FREE.fi:n mielestä Trusterin saarto on täysin oikea päätös Rakennusliitolta ja tuemme kyseistä päätöstä. 

Me FREE.fi:llä olemme taistelleet tällaista harmaata taloutta vastaan jo vuosia ja samalla tehneet paljon muutoksia havaitaksemme väärinkäytöksiä jo aikaisessa vaiheessa. Puutumme alilaskutuksiin laskutushintojen auditoinneilla, koulutamme henkilöitä palvelumme käyttöön, tunnistamme henkilöt vahvalla tunnistautumisen avulla ja vakuutamme jokaisen kevytyrittäjän vastuu-, tapaturma- sekä oikeusturvavakuutuksella jokaista työkeikkaa varten.

Me FREE.fi:llä pyrimme siihen että rakennusalalla työskentelevä henkilö laskuttaa vähintään 20€ tuntipalkkaa kauttamme. Kun huomaamme tilanteen missä näin ei ole toimittu kontaktoimme sekä kevytyrittäjän että yrityksen. Jos yritys ei suostu maksamaan käypää palkkaa työstä, emme enää jatka yhteistyötä kyseisen yrityksen kanssa.

FREE.fi kevytyrittäjyys kuuluu rakennustyömaalle

Se, että kevytyrittäjyys kiellettäisiin työmaalla uutena työn tekemisen muotona sen takia, että joku toimii vasten säädöksiä on mielestämme konservatiivinen ajatustapa. On hyvä, että uusia työn tekemisen muotoja ilmenee haastamaan yhteiskunnan työn tekemiseen liittyviä raameja – haastoa kuuluu harjoittaa vastuullisesti ja sääntöjä noudattaen.

Kevytyrittäjänä olet vapaa sopimaan asioista. Voit itse neuvotella palkkasi, projektisi sekä työaikasi ja päättää mitä työtä haluat ottaa vastaan. FREE.fi opastaa sinua myös tekemään hyvän toimeksiantosopimuksen ja ohjaa sinua oikean palkkatason saavuttamiseen. 

FREE.fi:n arvoihin kuuluu luotettavuus, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus sekä vapaus ja autamme kevytyrittäjiämme sopimaan työstään vapaammin. FREE.fi:n arvot ovat säilyneet läpi vuosien muuttumattomana ja toivomme, että muutkin, eteenkin rakennusalan työllistäjät sekä liittojen päättäjät pitäisivät nämä mielessä.

Näin loppuun on hyvä muistaa, että kevytyrittäjyys ei sovi kaikille rakennusalan osa-alueille. Kevytyrittäjä ei voi esimerkiksi tehdä bitumikatto- ja tulitöitä, sillä FREE.fi:n vakuutus ei kata näitä töitä. Muista myös kysyä erikseen asiakaspalvelustamme, mikäli olet epävarma, jos jokin kevytyrittäjänä suoritettu työ rakennustyömaalla mietityttää.

FREE.fi Whatsapp