Mielipide: Kevytyrittäjyys mahdollistaa työllistymisen heikommassa asemassa oleville.

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Mielipide: Kevytyrittäjyys mahdollistaa työllistymisen heikommassa asemassa oleville.
Ajankohtaista  »  Mielipide: Kevytyrittäjyys mahdollistaa työllistymisen heikommassa asemassa oleville.

Uutinen (HS 8.5.2024) Eläketurvakeskuksen (ETK) tuoreesta tutkimuksesta kertoi, että kevytyrittäjyys on ollut kasvussa viimeisen viiden vuoden aikana. Samassa ajassa kevytyrittäjien määrä on lähes kolminkertaistunut, ja moni heistä on ulkomailla syntynyt tai iäkkäämpi henkilö. Uutisesta sai kuvan, että ongelmana olisi kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjyydellä on paljon positiivisia vaikutuksia niin yksilöön kuin yhteiskuntaan, joita ei tulisi jättää huomiotta.

Kevytyrittäjyys tarjoaa joustavan ja saavutettavan tavan ansaita tuloja sekä pääsyn osaksi  työyhteisöä. Tämä korostuu niillä henkilöillä, jotka saattavat kohdata haasteita perinteisillä työmarkkinoilla. Esimerkiksi ulkomailla syntyneille tai iäkkäämmille henkilöille kevytyrittäjyys on usein ainut mahdollisuus päästä mukaan työelämään, kehittää taitojaan ja kartuttaa tulojaan. Ilman tätä mahdollisuutta moni heistä jäisi sosiaalitukien varaan ja työyhteisön ulkopuolelle, mikä lisää tutkitusti syrjäytymisen riskiä. Olemme ylpeitä, että voimme olla mahdollistamassa tällaista mahdollisuutta!

ETK:n Sten-Gahmbergin mukaan iäkkäämpien ja ulkomaalaistaustaisten kevytyrittäjien toimeentulo näyttää usein riippuvan merkittävästi kevytyrittäjyydestä. Tämä ei ole heikkous, vaan osoitus siitä, kuinka kevytyrittäjyys toimii elintärkeänä tulonlähteenä ja elinkeinona, tarjoten taloudellista turvaa ja osallisuutta yhteiskuntaan.

Mielestämme on selvää, että kevytyrittäjyyden sosiaaliturvaa ja eläketurvaa on tarpeen kehittää vastaamaan paremmin nykyajan työelämän muotoja. Tätä ei voi sivuuttaa, jotta voimme varmistaa, että kevytyrittäjät saavat ansaitsemansa tukiverkon ja voivat rakentaa kestävästi tulevaisuutta. On olennaista tunnustaa kevytyrittäjyyden rooli siltojen rakentajana eri työntekemisen muotojen välillä.

Kevytyrittäjyys ei ole vain tulonlähde; se on myös mahdollisuus osallistua, kehittyä ja tuntea kuuluvansa yhteisöön. Tämä tekee siitä arvokkaan työtekemisen muodon, jota tulisi tukea ja kehittää, ei vähätellä.

Joonas Tuompo
Perustaja ja toimitusjohtaja, FREE-Laskutus Oy

FREE.fi Whatsapp