Yrittäjän muistilista loppuvuodelle 2023

Lukuaika: n. 3 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kevytyrittäjille   »   Yrittäjän muistilista loppuvuodelle 2023

Vuoden 2023 loppu lähestyy ja tämä tarkoittaa monelle yrittäjälle kiirettä monessa muodossa. Kokosimme oheiseen artikkeliin muistilistan, jonka avulla yrittäjänä tai kevytyrittäjänä sinun on helppo suunnitella loppuvuotesi kulku ja valmistella liiketoimintasi menestys ja kasvu tulevalle vuodelle. 

Mitä minun tulee muistaa kevytyrittäjänä loppuvuodesta?

Kevytyrittäjänä et kohtaa yrittäjän velvollisuuksia vaan voit keskittyä oman työn tekemiseen ilman byrokratiaa ja paperitöitä. Me FREE.fi:llä hoidamme kaiken tarvittavan ilmoituksista ennakonpidätyksiin puolestasi. Vuoden lopun lähestyessä kevytyrittäjänä sinun tulee kuitenkin kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään asiaan. 

Tarkista verokorttillesi asettama tuloraja ja tarvittaessa päivittää se vastaamaan vuoden 2023 arviota tuloistasi. Jos aiemmin luomasi verokortti ei enää riitä, voit kätevästi luoda uuden verokortin OmaVerossa kirjautumalla palveluun. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin luoda uusi verokortti, saamme tiedot verokortista automaattisesti. Jos veroasiasi eivät ole muuttuneet aiemmasta, sinun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä. 

Jos sinulla on kertynyt verovähennyskelpoisia kuluja vuodelta 2023, muistathan säilyttää kuluihin liittyvät kuitit. Kulujen vähennystä voit hakea omassa veroilmoituksessasi. Tutustu myös verottajan kevytyrittäjyyteen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.

Onko YEL-vakuutuksesi kunnossa?

Vuoden loppua kohden on tärkeää myös muistaa kohdistaa huomiota YEL-vakuutukseen. Mikäli täytät seuraavat kriteerit olet velvollinen hankkimaan YEL-vakuutuksen.

  • Olet yrittäjä tai itsensä työllistävä ammatinharjoittaja, kuten kevytyrittäjä
  • Olet 18-69 -vuotias
  • Työtulosi ylittää vuosittain asetetun YEL-rajan – 8 575,45€ vuodessa (v. 2023)
  • Sinulla on pysyvä asuinpaikka Suomessa
  • Yritystoimintasi on kestänyt yli neljä (4) kuukautta.

Mikäli sinulla on jo YEL-vakuutus, on hyvä tarkistaa, että työtulosi on oikealla tasolla. YEL-vakuutus on merkittävä osa yrittäjän sosiaaliturvaa, joten on hyvä muistaa pitää huoli, että tarvittavat tiedot pysyvät ajantasalla. Muista tarkistaa myös, että vakuutuksesi näkyy verotiedoissasi.

Onko yrityksesi talous ajantasalla?

Tarkista yrityksesi talous budjetista ja arvioi onko toimintasi menot ja tulot linjassa sen kanssa. Tarvittaessa luo loppu vuodelle lisäbudjetti. Tarkista, että yrityksesi on myös maksanut kaikki siltä vaadittavat veromaksut ajallaan ja että yrityksen kirjanpito on kunnossa. Jos olet laskutuspalvelun asiakas, palvelu hoitaa yleensä vero- sekä kirjanpitoon liittyvät tehtävät puolestasi.

Loppuvuodesta on myös hyvä katsoa, että olet saanut suorituksen kaikkiin avoimiin laskuihisi. Jos et, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta voimme lähettää muistutuslaskun asiakkaallesi.  

Jos yrittäjänä kaipaat ammatilaisen apua yrityksen talousasioiden ylläpidossa, voit kääntyä aina ammattilaisen puoleen. 

Iloinen yrittäjä

Oletko oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen?

Arvonlisäveron alarajahuojennus on verohelpotus yritykselle, eli toimi- tai osakeyhtiölle, niille yrityksille tai yrittäjille joiden tilikauden (12kk) liikevaihto jää alle 30 000€ ja jotka ovat rekisteröityneet alv-rekisteriin. Yrittäjä voi hakea alarajahuojennusta itse arvonlisäveroilmoituksella OmaVerossa tai vaihtoehtoisesti antaa ammattilaisen hoitaa ilmoitus puolestaan. Alarajahuojennus ei ole mahdollinen kevytyrittäjälle.

Oletko valmis loppuvuoden sesonkeihin?

Kasvaako yrityksesi kysyntä loppuvuoden sesongeissa. Jos toimintasi on sidoksissa esimerkiksi Black Friday tai joulusesonkiin, muista aloittaa valmistautuminen hyvissä ajoin, jotta varmistat, että kaikki tarvittava kuten markkinointikampanjat ja muu resursointi on kunnossa ennen kiireen alkua. Hyvin valmistautumalla pääset hyödyntämään sesonkien mahdollisuudet paremmin. Muistathan myös aina tehdä kirjallisen toimeksiantosopimuksen asiakkaidesi kanssa molempien oikeusturvan takaamiseksi. 

Tiesitkö, että FREE.fi:n kautta voit käteväti löytää tarvittavaa lisäapua loppuvuoden sesonkeihin!  FREE.fi Keikkapaikka-alustan kautta voit yrittäjänä kätevästi löytää lisäresursseja yrityksesi tarpeiden mukaan ja myös ilmoittaa itsesi alustalle resurssiksi. Tutustu Keikkapaikkaan nettisivuiltamme ja jätä yhteystietosi meille! Keikkapaikasta voit myös löydät myös työkeikkoja vaikka loppuvuodelle.

Loppuvuosi on monelle yrittäjälle kiireistä aikaa niin sesonkien tuoman kiiren myötä kuin yrityksen hallintoon liittyvissä valmisteluissa. Valmistelemalla sinunkin yritykselle muistilistan loppuvuodelle varmistat, että mitään tärkeää ei pääse unohtumaan sekä voit rauhassa valmistautua ajallaan tärkeisiin tehtäviin. Yrittäjänä, muista myös pitää huoli omasta jaksamisesta, sillä energinen ja terve yrittäjä luo parhaan pohjan toiminnan onnistumiseen. 

FREE.fi Whatsapp