Rakennusalan YEL, sosiaaliturva ja eläke

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Rakennusalan YEL, sosiaaliturva ja eläke
Yrittäjyyskoulu  »  Yrittäjän sosiaaliturva   »   Rakennusalan YEL, sosiaaliturva ja eläke

Itsensätyöllistäjän sosiaaliturvana toimii Yrittäjän eläkevakuutus. YEL-vakuutus on pakollinen vakuutus yrittäjälle. Olet YEL-velvollinen, jos

  • Olet kevyt- tai toiminimiyrittäjä
  • Olet 18-69-vuotias
  • Arvioitu vuotuinen työtulosi on vähintään 8 575,45 euroa (v. 2023)
  • Työskentelysi kestää yli neljä kuukautta

Yrittäjä huolehtii pakollisesta eläketurvasta itse. Kun käytät FREE.fi:n palvelua, voit hakea ja maksaa YEL-vakuutuksen meidän kauttamme, jolloin FREE.fi maksaa YEL-vakuutusmaksusi palkastasi. Itsensätyöllistäjän on otettava eläkevakuutus viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta.

YEL-työtulon määrittäminen

Eläke, sosiaaliturva ja maksettavat eläkemaksut riippuvat YEL-työtulosta, joka määritellään vuositasolla. YEL-työtulo vastaa työpanoksesi rahallista arvoa, joka ei suoraan tarkoita verotettavia tuloja tai itsellesi maksamaa palkkaa. Apua YEL-työtulon arvioimiseen saat Varman nettisivuilta. Voit laskea Varman YEL-laskurilla YEL-työtulon vaikutuksen sosiaaliturvaasi ja arvioida vakuutusmaksujesi määrää.

Työtulossa huomioidaan

  • työskentelytuntien määrä
  • yritystoiminnan liikevaihto
  • yritystoiminnan mahdollinen kausiluonteisuus

YEL-vakuutusmaksut

Maksu riippuu vakuutuksessa arvioidusta ja vakuutusyhtiön vahvistamasta YEL-työtulosta. Mitä enemmän maksat, sitä suuremman eläkkeen saat. YEL-vakuutus vaikuttaa myös sairauspäivärahaan ja toimii yrittäjän turvana työttömyyden varalta. Jotta voit saada yrittäjän työttömyysturvaa, tulee YEL-työtulosi olla vähintään ​​13 573 euroa (v. 2022). Yrittäjän tulee myös kuulua Yrittäjäkassaan tai ottaa lisäturvavakuutus. Vakuutusmaksun voi laittaa verovähennyksiin eli se pienentää veronalaisen tulon määrää. Voit myös laskea sen niin, että YEL-vakuutusmaksujen nettokustannus on ennakonpidätys-%:n verran alempi: esim. 7 500€ (YEL vuosimaksut) x 25% (ennakonpidätys) = 6 000€ netto.

YEL-vakuutetuilla yrittäjillä omavastuuaika on sairastumispäivä, eli Kelan korvausta voi hakea toisesta sairaspäivästä eteenpäin. Sairauspäivärahan määrä perustuu YEL-vuosituloon. Sairauspäivärahaa maksetaan yleensä enintään 300 arkipäivältä eli noin vuoden ajan. Tämän jälkeen sairaudesta maksetaan sairauspäivärahaa yleensä vasta, kun olet ollut vuoden työkykyinen.

YEL-vuositaso ja Kelan maksamat korvaukset

Alla oletuksena on, että yrittäjän eläkettä on maksettu jo 13 kuukauden ajan ja kyseessä ei ole aloittava yrittäjän alennettu vuosimaksu, vaan 24,1% YEL-vuositasosta. Aloittava yrittäjä maksaa 18,8% ensimmäiset neljä vuotta.

Kaikki ylläolevat luvut ovat arvioita Kelan ja vakuutusyhtiö Ilmarisen laskureita käyttäen. Määriin voi vaikuttaa myös mahdollisesti maksettavat etuudet, muut tulot ja aikaisemmin maksetut eläkemaksut.
FREE.fi Whatsapp