Palkka ja laskutushinta rakennusalalla

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Taloushallinto   »   Palkka ja laskutushinta rakennusalalla

Jotta itsensätyöllistäjä hinnoittelee työnsä oikein, on otettava huomioon se, ettei hänen laskutushintansa ole sama, kuin hänen bruttopalkkansa. Hinnoittelussa tulee ottaa huomioon muun muassa ennakonpidätys, hankitut materiaalit, YEL-vakuutusmaksu, matkakulut sekä mahdolliset muut kulut. Huomioitavaa on myös rakennusalalla usein käytettävä käänteinen arvonlisävero, kun palvelun ostaja on rakennusalan yritys.

Itsensätyöllistäjän palkka ja laskutushinta

Rakennusalan vähimmäispalkat määräytyvät työehtosopimuksen perusteella. Palkkaan vaikuttavat myös alue ja määrätyt työtehtävät. Rakennusalalla voidaan käyttää aika- ja palkkiopalkkausta tai urakkapalkkausta. Rakennusalan tuntipalkka määräytyy palkkaryhmien perusteella:

Palkkaryhmä1.9.20201.9.2021
I Aloitteleva työntekijä10,90 €11,04 €
II Vähän kokemusta omaava työntekijä12,27 €12,43 €
III Aloitteleva ammattilainen13,45 €13,62 €
IV Ammattilainen14,81 €15,00 €
V Kokenut ammattilainen16,11 €16,32 €
VI Erittäin kokenut ammattilainen17,24 €17,46 €

Esimerkki 1

Asiakkaasi on yksityishenkilö. Toimit kevytyrittäjänä tai toiminimiyrittäjänä ja käytät laskutuspalvelua. Olet hankkinut työtä varten materiaaleja ja matkustat työpaikalle omalla autollasi. Laskutushintaa muodostaessa, tulee huomioida:

 1. Arvonlisävero, koska kyseessä on yksityishenkilö, eikä rakennuttaja
 2. Hankitut materiaalit
 3. Matkakulut
 4. Laskutuspalvelun palvelumaksu
 5. YEL-vakuutusmaksu
 6. Ennakonpidätysprosentti

Esimerkki 2

Asiakkaasi on rakennuttaja, joka on palkannut aliurakoitsijoita työmaalle. Olet toiminimiyrittäjä tai kevytyrittäjä ja käytät laskutuspalvelua apuna laskutuksessa sekä kirjanpidossa. Hankit materiaaleja työtä varten ja matkustat työpaikalle omalla autollasi. Laskutushintaa muodostaessa, tulee huomioida:

 1. Käänteinen arvonlisäverovelvollisuus – tällöin ALV on laskussasi 0 %, sillä rakennuttaja maksaa lopulta ALV:n
 2. Hankitut materiaalit
 3. Matkakulut
 4. Laskutuspalvelun palvelumaksu
 5. YEL-vakuutusmaksu

Työntekijän palkka

Talonrakennusalan työt tehdään urakkapalkalla, aikapalkalla tai palkkiopalkalla. Työntekijän palkka on TES:ssa määritellyn palkkaryhmän mukainen ja palkkaryhmä määräytyy työntekijän ammattitaidon perusteella.

FREE.fi Whatsapp