Onko sinut lomautettu? – Nyt on hyvä aika kokeilla jotain uutta!

Lukuaika: n. 3 minuuttia
onko-sinut-lomautettu--nyt-on-hyva-aika-kokeilla-jotain-uutta
Yrittäjyyskoulu  »  Liiketoiminnan aloittaminen   »   Onko sinut lomautettu? – Nyt on hyvä aika kokeilla jotain uutta!

Koronan aiheuttaman poikkeustilan myötä monien toimialojen yrittäjät ovat joutuneet lomauttamaan henkilöstöään tilapäisesti vähentyneiden töiden sekä taloudellisten hankaluuksien vuoksi. Lomautetuksi tulemiseen liittyy aina ikäviä tunteita, kuten pelkoa taloudellisesta tilanteesta sekä tulevaisuudesta. Lomautuksen aikana sinulla on kuitenkin oikeus mennä toiselle työnantajalle töihin oman taloutesi takaamiseksi. Nyt onkin oiva tilaisuus kokeilla mielessä hautunutta liikeideaa tai mukauttaa oma osaaminen poikkeustilan myötä muodostuneille tarpeille!

Lomautuksesta ilmoittaminen

Lomautuksessa työnantaja saa työsopimuslaissa määriteltyjen ehtojen täyttyessä keskeyttää työn ja palkanmaksun sekä työntekijän työn tekemisen, vaikka työsuhde pysyy voimassa. Lomauttamiseen on oltava työsopimuslain mukainen peruste.Kun lomautustarve on tullut tietoon, työnantajan tulee viipymättä esittää työntekijälle tai heidän edustajillene suunniteltua lomauttamista koskevaa ennakkoselvitys, joka voidaan antaa suullisesti tai kirjallisesti.
Poikkeusajan muutokset:

Lomautus koskee ensisijaisesti vakituisia työntekijöitä, mutta poikkeustilan myötä 1.4.-30.6.2020 aikavälille asetetun lakimuutoksen mukaan myös määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa, jos työnantajalla on taloudellinen tai tuotannollinen peruste irtisanoa työsopimus tai työnantajan ei poikkeustilanteen vuoksi tilapäisesti pysty tarjota työtä. Lomautukseen ei ole kuitenkaan oikeutta, jos työnantajalla on tarjota muuta työntekijälle sopivaa työtä tai koulutusta toisiin tehtäviin.

Kun saat tiedon lomauttamisesta on sinun ilmoitettava itsesi työttömäksi työnhakijaksi Työ- ja elinkeinotoimistoon. Kun tietyt ehdot täyttyvät, olet oikeutettu työttömyysetuuteen. Ehtoihin voit tutustua lisää täältä ja tarkistaa, mihin etuuksiin sinulla on oikeus.Kevytyrittäjät tulkitaan työttömyysturvassa yrittäjiksi ja ovat oikeutettuja työttömyysetuuteen, jos toiminta tulkitaan sivutoimiseksi. Myös yrittäjät voivat saada uuden määräaikaisen lakimuutoksen (1.4.2020 -31.7.2020) myötä työttömyysetuutta ilman yritystoiminnan lakkauttamista.Yksinyrittäjillä sekä kevytyrittäjillä on myös mahdollisuus hakea 2000 euron toimintatukea kunnalta 9.4 alkaen, joka ei vaikuta työttömyysturvan määrään.

Lomautettuna töihin – mitä pitää ottaa huomioon?

Lomautettuna sinulla on oikeus tehdä toiselle työnantajalle töitä. Muista kuitenkin, että työsuhteesi on edelleen voimassa ja näin ollen myös kilpailukielto: et saa perustaa kilpailevaa yritystä tai tehdä töitä, jotka voisivat tuottaa vahinkoa työnantajallesi.Lomautettuna voit tehdä osa-aikaista tai keikkamuotoista työtä ja saada soviteltua päivärahaa. Myös tilapäistä kokoaikatyötä voi tehdä, mutta työsuhteen on kestettävä enintään kaksi viikkoa. Kevytyrittäjänä työskennellessä sinulla on myös oikeus työttömyysetuuteen, kunhan toimintasi katsotaan sivutoimiseksi. Toimintasi sivutoimisuuden arvioi TE-toimisto. Arviointiin vaikuttavat muun muassa työhön käytetty aika sekä suunnitelmat toiminnan laajentamisesta, mutta se on aina tapauskohtaista.Kevytyrittäjyys onkin hyvä väylä saada tuloja, jotka ei eivät ole ajasta tai paikasta riippuvaisia. Poikkeusoloissa on haastavaa tehdä pysyviä ratkaisuja ja kevytyrittäjyyden voit aloittaa sekä lopettaa sinulle sopivana ajankohtana. Huomioithan, että jos sinulla on lomautetusta työstä luontaisetuna esimerkiksi tietokone tai kännykkä, on sinulla oikeus käyttää niitä, jos niiden on sovittu säilyvän lomautusaikana.Tiesitkö? Lomautettuna voit myös irtisanoa työsopimuksesi ilman irtisanomisaikaa.

Älä jää tumput suoriksi – muutos on mahdollisuus!

Lomautus saattaa olla kova isku työidentiteetille, joka voi vaikuttaa hetkellisesti resilienssiin ja mieltä on vaikea saada positiiviseksi. Muutos on kuitenkin mahdollisuus ja nyt on hyvä aika uskaltaa hypätä tuntemattomaan ja kokeilla mielessä hautunutta liikeideaa.Vallitsevan poikkeustilan aikana monet ovatkin mukautuneet muutokseen ja kehittäneet liikeidealleen uuden tarvelähtöisen suunnan. Yritysten työskennellessä etänä liikeideat ovatkin siirtyneet suurimmaksi osaksi verkkoon esimerkiksi nettikaupan muotoon. Pinnalle ovat nousseet erityisesti myös verkossa tapahtuvat koulutukset, webinaarit sekä liikuntatunnit, kun normaalissa olosuhteessa nämä vaatisivat suurempien ihmisryhmien kokoontumisen. Mitä sinä voisit tarjota tai opettaa muille? Hyvä viestintä sekä tiedottaminen asiakkaillesi onkin nyt avainasemassa!

Jos kaipaat sparrailua omaan työtilanteeseen, Tunnista Talenttisi -palvelu tarjoaa ilmaista ohjausta työpsykologi Erika Palomäen kanssa.

Kun olet kehittänyt liikeideasi valmiiksi, muista myös ilmoittaa siitä FREE! Talent markkinapaikassa!

FREE.fi Whatsapp