Kotitalousvähennys

Lukuaika: n. 5 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Taloushallinto   »   Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on verovähennys tai verohyöty, joka myönnetään yksityishenkilöille tietyistä kotitalouden palveluista aiheutuneista työn osuuden kustannuksista. Se on tarkoitettu kannustamaan ihmisiä ostamaan palveluja, jotka voivat helpottaa arkielämää ja parantaa näin ollen oman kodin asumismukavuutta. 

Kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluja voivat olla esimerkiksi kodin siivous- ja remonttipalvelut, lastenhoito, puutarhanhoito, ikäihmisten tai sairaan hoito, kotitalousapu tai muut samankaltaiset palvelut. Vähennyksen voi saada myös esimerkiksi ostetuista kotona tehtävistä tietoteknisistä töistä tai kielitaidon opettamisesta. 

Vähennyksen suuruus vaihtelee palvelun mukaan, ja se lasketaan yleensä prosenttiosuutena maksetuista kustannuksista ja vähennystä on yleensä rajattu tiettyyn enimmäismäärään. 

Kotitalousvähennyksen hakeminen

Kotitalousvähennystä haetaan ilmoittamalla ostetun työn tiedot henkilökohtaiselle verokortille tai veroilmoitukselle. Vähennyksiä voi lisätä vuoden mittaan Vero.fi palvelun OmaVero-sivustolle, mutta yleisin käytäntö on se, että vähennyksiä haetaan yleensä veroilmoituksen yhteydessä kerran vuodessa esimerkiksi silloin kun kaikki kotitalousvähennykseen liittyvät työt ovat suoritettu.

Kun haet kotitalouteen liittyviä vähennyksiä on tärkeää, että säilytät kaikki laskut sekä tarpeelliset kuitit ostetuista kotitalousvähennykseen oikeuttavista palveluista. Tällöin voit tarvittaessa todistaa, että olet maksanut kyseisestä palvelusta ilmoittamasi hinnan.

Kotitalousvähennykselle on asetettu muutamia ehtoja. Ostettu työ pitää olla suoritettu ulkopuolisen toimijan toimesta ostajan kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Vähennystä on mahdollista saada kun työ ostetaan yritykseltä tai yksityiseltä palveluntarjoajalta, kuten esimerkiksi kevytyrittäjältä. On erityisen tärkeää selvittää, mikäli palvelun toimittajan yritys tai laskutuspalvelu kuuluu ennakkoperintärekisteriin – tarkista täältä kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Et saa vähennystä, mikäli yritys ei kuulu rekisteriin. Huomioi myös, että kotitalousvähennystä ei voi saada palveluista, jotka ovat arvonlisäverottomia.

Lopuksi, enne kotitalousvähennyksien hakemista on hyvä huomioida ja tapauskohtaisesti tarkistaa, mikäli saamasi tuet ja avustukset vaikuttavat mahdolliseen kotitalousvähennykseen. 

Kurkkaa Vero.fi -sivustolta tarkemmin miten haet kotitalousvähennystä ja laske täältä Kotitalousvähennyslaskurilla kuinka paljon saat anoa kotitalousvähennyksiä. Täältä löydät askel askeleelta miten ilmoitat kotitalousvähennyksistä verotuksessa OmaVerossa.

Kotitalousvähennys on mahdollista saada kodin remonttiin ja siivoukseen.

Kotitalousvähennys 2023

Kuten edellä mainittu, voi kotitalousvähennys kattaa kotitaloustyöt, hoiva- ja hoitotyöt sekä remontit, kunnossapito- ja parannustyöt sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista, jotka tehdään joko ostajan kotiin taikka vapaa-ajan asuntoon. 

Vuosittainen raja saamaasi kotitalousvähennykseen saattaa vaihdella vuodesta vuoteen. Vuonna 2023 eri tyyppisissä kotitaloustyössä pystyi yksityishenkilö saamaan vähennystä enintään 3500€ edestä kun taas remonteista 2250€. Vähennyksen saamiseksi on tärkeää säilyttää tilaamasi töiden lasku – suosittelemme myös kuitin säilyttämistä. 

Yleensä kotitaloudet ostavat palveluita yrityksiltä, mutta kotitalous voi myös palkata itsellesi työntekijän, joka auttaa kotitalouteen liittyvissä töissä. Jos palkkaa työntekijän, kotitalousvähennys lasketaan palkan mukaan ja se kattaa myös työnantajan sivukulut. On hyvä pitää mielessä, että kotitalousvähennyksiä ei saa yhtä paljon palkatun työntekijän suoritetuista töistä kun yritykseltä ostettaessa.

Työntekijän palkkaaminen saattaa olla haastavaa, sillä joudut mahdollisesti toimimaan palkanmaksajana. Kevytyrittäjän työllistäminen saattaa näin ollen olla sujuvampi ratkaisu sinulle, mikäli haluat joustoa ja apua arjen askareisiin hyödyntäen yritykseltä ostettavaan palveluun suunnattua kotitalousvähennyskelpoisuutta, mutta samalla tukea “yksinyrittäjää”.

Miten saada kotitalousvähennystä

Jotta verottaja mahdollisesti hyväksyy kotitalousvähennyspyyntösi tarvitsee sinun säilyttää ja tietää muutamia tietoja liittyen ostettuun työhön sekä palvelun tarjoajaan. Tarvitset:

 1. Yrityksen Y-tunnuksen – varmista, että yritys on ennakkoperintärekisterissä 
 2. Laskun loppusumman – konkreettisen kirjallisen laskun tehdystä työstä
 3. Sekä työn arvonlisäverollisen osuuden 

Huomioi, että voit saada vähennyksen vain työn osuudesta. Työn tarvikkeista kuten esimerkiksi tapetista tai liimasta sekä matkakuluista, et voi saada kotitalousvähennystä. Pyydä työn tehneen yrityksen erittelemään laskulla kulut, joista ei saa kotitalousvähennystä, työn osuudesta. 

Mikäli työn on suorittanut kevytyrittäjä pitää sinun pyytää hänen erittelemään kulut sekä työn osuus samalla lailla kun yritykseltä pyydettäessä. Kevytyrittäjä lähettää laskun työstään sinulle maksettavaksi samalla tavalla kun yritys tekisi, et näin ollen joudu palkan maksajaksi.

Remontti kotitalousvähennys 

Kodin parannus- tai kunnostustyöt eli pienten remonttien tehdyn työn osuus on yksi tavallisimmista kotitalousvähennykseen menevistä töistä. On hyvä tiedostaa, että kotitalousvähennys remonteissa on maksimissaan 2250€ per henkilö/vuosi 2023 ja sen omavastuu on 100€ vuodessa kun kyseessä on remonttityöt (huomioi, että nämä luvut saattavat muuttua vuosittain).

Remontteihin kohdistuvissa töistä saat vähentää 40% työn osuudesta kotitalousvähennyksenä, mikäli työ on ostettu yritykseltä tai FREE.fi laskutuspalvelua käyttävältä kevytyrittäjältä. Tämä tarkoittaa, että saat maksimaalisen hyödyn vähennyksestä kun työn osuus on noin 5875€/vuosi (vuonna 2023).

Seuraa lyhyt lista remonttitöistä, josta saat kotitalousvähennystä:

 • keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden remontointi
 • omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontointi
 • omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt
 • ulkorakennuksen maalaus
 • turvalukon asennus. 

Katso tarkempi luettelo remontteihin liittyvistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä täältä.

Siivous kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen maksimisumma on 3500€ per henkilö per vuosi (2023). Omavastuu on tässäkin tapauksessa 100€/vuosi/henkilö. Kotitalousvähennystä saa vähentää 60% koko työn osuudesta, mikäli työ on ostettu ennakkorekisteriin kuuluvalta yritykseltä tai FREE.fi laskutuspalvelua käyttävältä kevytyrittäjältä.

Lista kotitaloustöistä, jotka oikeuttavat kotitalousvähennyksiin:

 • siivous
 • ruoanlaitto
 • pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
 • piha-alueen ja puutarhan hoito
 • lumen luonti.

Katso tarkempi luettelo siivouksiin ja ylläpitoon liittyvistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä täältä.

Siivousalan kevytyrittäjä on oiva valinta kotitalouden siivoukseen.

Esimerkki kotitalousvähennyksestä

Teetät kotiisi pintaremontin jonka yritys “X” suorittaa, yritys X kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Ostat sen lisäksi vuoden mittaan viikoittaista siivousta kotiisi kevytyrittäjältä, joka käyttää ennakkoperintärekisteriin kuuluvaa FREE.fi laskutuspalvelua.

Remontti maksaa 5000€, josta työn osuus on 2000€, ja siivoustöiden laskut maksavat koko vuodelta yhteensä 3000€. 

Saat näin ollen vähentää 40% työn osuudesta remonttiin liitännäisistä kustannuksista kotitalousvähennyksissä eli yhteensä 800€ (2000€ x 40%). Tästä summasta vähennetään omavastuu (100€). Mikäli hakemuksesi hyväksytään tulet näin ollen saamaan 700€ vähennystä remontista.

Kevytyrittäjän siivouksesta vähennystä saa laskuista 60% verran eli 3000€ x 60% = 1800€, josta omavastuuta ei enää vähennetä tässä esimerkissä, sillä se vähennetään vain kerran vuodessa. 

Näin ollen saisit kotitalousvähennystä yhteensä 700€ + 1800€ = 2500€ kyseisen vuoden ajalta.

Muistilista

 1. Varmista aina Vero.fi -sivustolta mitkä työt ovat kotitalousvähennyskelpoisia ja tarkista samalla päivitetyt rajat sekä prosessit kotitalousvähennyksen hakemiseen. 
 2. Kotitalousvähennystä saa ainoastaan työn osuudesta. 
 3. Kotitalousvähennys on tarkoitettu helpottamaan henkilön arkielämää ja parantamaan kodin asumismukavuutta.
 4. Kotitalousvähennyksessä on maksimirajat eri kategorioihin.
 5. Normaaleimmat vähennyskelpoiset kategoriat ovat siivous- sekä remonttikustannukset.
 6. Muista aina säilyttää lasku sekä kuitti tehdystä työstä.

PS. Puolisot voivat jakaa vähennystä ja myös siirtää vähennyksiä toiselle verotuksessa puolisoina pidettävälle henkilölle. 

Näin loppuun on hyvä tarkentaa, että yllä oleva teksti, on Verottajan (vero.fi, 2023) sivuston tietojen perusteella koostettu artikkeli. Sinun kuuluu aina selvittää viimeisimmät kotitalousvähennykseen liittyvä ohjeistukset suoraan Verottajalta.  

FREE.fi Whatsapp