Kevytyrittäjän vakuutukset selkokielellä

Lukuaika: n. 4 minuuttia
kevytyrittajan-vakuutukset-selkokielella
Yrittäjyyskoulu  »  Vakuutukset & lakiasiat   »   Kevytyrittäjän vakuutukset selkokielellä

Laskutuspalveluiden yleinen linjaus on vakuuttaa kevytyrittäjät esim. vastuu -ja tapaturmavakuutuksella.YEL-vakuutus on lakisääteinen, joka on otettava aina, kun sen ehdot täyttyvät.

Tässä blogipostauksessa käyn lävitse mitä nämä vakuutukset tarkoittavat käytännössä, ja mitä sinun on hyvä tietää.

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus

Meidän Free:n asiakaspalveluun tulleista yhteydenotoista moni mieltä askarruttavista kysymyksistä on liittynyt YEL-vakuutuksiin. YEL:ssa on huomioitava monia asioita, joka herättää monesti lisäkysymyksiä.

Kun olet ollut palkkatyössä työntekijänä, on työnantajasi huolehtinut eläkemaksuistasi. Palkkakuitissasi on aina ollut eriteltynä työntekijän eläke, eli TyEL. Kevytyrittäjänä huolehdit eläkemaksuistasi itse, tai laskutuspalvelun kautta. Tämä eläkemaksu maksetaan yellinä, eli yrittäjäneläkkeenä.

Yksi iso ero näiden kahden vakuutuksen välillä on se, että palkkatyössä TyEL vähennetään bruttopalkastasi. Kevytyrittäjänä YEL-maksusi lasketaan valitsemastasi työtulosta.

Mikä on sitten työtulo? Kun puhutaan työtulosta tässä yhteydessä, tarkoitetaan sillä kevytyrittäjänä saamaasi palkkaa, ei laskutushintaasi. Kun lähetät laskun, ja siitä aletaan muodostaa palkkaasi, maksamme ensin arvonlisäveron, jonka jälkeen vähennämme sotu- maksun, mikäli sinulla on YEL- vakuutus. YEL- vakuutusmaksusi eivät ole prosentuaalisesti vähennettävissä laskutuksessasi, vaan summa määräytyy valitsemasi työtulon perusteella ja tämä summa vähennetään laskutuksestasi.

Milloin YEL tarvitaan?

Olen koonnut sinulle muutamia esimerkkejä YEL-vakuutuksen liittyen. Pääsääntöisesti yel-vakuutuksessa meillä on kaksi tärkeää kysymystä, jotka määrittelevät vakuutuksen pakollisuuden:

Kestääkö työskentelysi kevytyrittäjänä yli 4 kuukautta?
Jos vastasit kyllä, olet yel-velvollinen
Jos vastasit ei, sinun ei ole pakko hankkia yelliä.

Onko tuo työtulosi yli 7769,37 euroa 12 kk aikana?
Jos vastasit kyllä, olet yel-velvollinen.
Jos vastasit ei, sinun ei ole pakko hankkia yelliä.

Aloitamme käyttäjiemme ohjeistuksen monesti näiden kysymysten kautta. Ne ovat tärkeimmät kulmakivet, mitä tulee yel-vakuutukseen. Kuitenkin on tilanteita, joissa YEL-velvollisuus katsotaan taas eri tavoin.

Kokosin sinulle muutaman esimerkin, miten YEL-vakuutuksen ottoa tarkastellaan erilaisissa tilanteissa.

Esimerkki 1.

Jenni on ottanut vastaan työkeikan, jonka aikoo laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Hän käy palkkatöissä, eikä aio laskuttaa seuraavan 12 kuukauden aikana muuta. Laskutussummaksi on sovittu 9 000 euroa. Työtulo ylittää siis YEL-rajan. Tarvitseeko Jenni lainmukaisesti yel-vakuutusta?

Ei. Tällaisessa tilanteessa, kun työn kesto on alle 4 kuukautta, Jenni ei ole velvollinen ottamaan YEL-vakuutusta, vaikka tienaakin yli YEL-rajan 7769,37. YEL-velvollisuus katsotaan tällaisessa tilanteessa työn keston mukaan, joka on alle 4kk.

Esimerkki 2.

Sami on opiskelija, mutta tekee kevytyrittäjänä pienimuotoisesti keikkaa tarjoilijana. Työvuoroja on harvoin ja hän tienaakin noin 5000 euroa laskutuspalvelun kautta vuoden aikana. Koska työ kestää yli 4kk, tarvitseeko Sami YEL-vakuutusta?

Ei. Tälläisessä tilanteessa, kun kevytyrittäjänä toiminen on sivutoimista ja niin vähäistä, eivätkä vuositulot yllä YEL-rajaan 7769,37, ei hänen tarvitse ottaa YEL-vakuutusta.

Näissä kahdessa esimerkissä YEL-velvollisuus määräytyi siis työn keston perusteella Jennin tapauksessa, ja Samin tapauksessa ratkaisevaksi tekijäksi määräytyi kevytyrittäjä toimminan vähäisyys, vaikka työ kestikin yli 4 kk.

YEL-velvollisuus olisi tullut, mikäli Jennin projekti työ olisi kestänyt yli 4 kuukautta. Sami olisi joutunut huolehtimaan YEL-maksuista, mikäli hän olisi tienannut yli yel-rajan 7769,37.

Summatakseni asiaa, kevytyrittäjänä et tarvitse YEL-vakuutusta, mikäli toimeksiantosi kestää alle 4 kk, tai kevytyrittäjänä tekemäsi työ on niin sivutoimista, ettei tulosi vuoden aikana yllä YEL- rajaan, 7769,37€, saakka (v. 2019).

Olethan aina yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli YEL-vakuutus mietityttää tai haluaisit saada neuvoa asiaan liittyen.

*YEL-vakuutuksen alaraja on esitetty tässä tekstissä vuoden 2019 summalla. YEL-vakuutuksen summa on voinut muuttua.

Vastuuvakuutus

Kevytyrittäjämme ovat aina vastuuvakuutetettuja toimeksiantojensa aikana. Mitä vastuuvakuutus tarkoittaa sitten käytännössä? Työtä tehdessä meille jokaiselle voi sattua vahinkoja työn teon yhteydessä. Saatat asiakkaasi luona vahingossa särkeä arvokkaan antiikkimaljakon tai ikkuna voi mennä rikki. Vastuuvakuutus korvaa tälläisissä tilanteissa aiheutuneet materiaaliset vahingot.

Sinulla saattaa olla kotivakuutuksessakin omavastuu, eli summa, jonka jälkeen vakuutusyhtiö korvaa esim rikkoutuneen puhelimen tai vesivahingosta aiheutuneet haitat. Free-Kevytyrittäjänä vastuuvakuutus korvaa myös vahingot samalla periaatteella, omavastuun jälkeen. Vakuutusyhtiö tekee korvauspäätökset aina tapauskohtaisesti.

Tapaturmavakuutus

Kun loukkaat itsesi palkkatyössä, on sinut tapaturmavakuutettu. Kaadut matkalla töihin liukkaalla kelillä, horjahdat työpaikan portaissa, veitsi lipsahtaa kädestäsi ja tekee haavan -meille kaikille voi sattua tapaturmia. Kevytyrittäjänä sinulla on myös tapaturmavakuutus tällaisia tilanteita varten.

Mikäli sinulle sattuu tapaturma, otathan aina yhteyttä asiakaspalveluumme. Numero kannattaakin tallentaa puhelimeen: 020332345

Vakuutukset ovat 2,5% + alv palkastasi. Sinun ei siis tarvitse tehdä mitään, vaan olet automaattisesti saamassa kattavat vakuutukset kevytyrittäjyytesi turvaamiseen.

Vastuu -ja tapaturmavakuutuksessa lopullisen päätöksen tekee aina vakuutusyhtiö Fennia.

FREE.fi Whatsapp