Luonnollisesti luonnon puolella – Free Kevytyrittäjyys

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Luonnollisesti luonnon puolella – Free Kevytyrittäjyys
Ajankohtaista  »  Luonnollisesti luonnon puolella – Free Kevytyrittäjyys

Tänään opiskelijat maailmalla ja Suomessakin lakkoilevat ympäristötekojen puolesta. Globaalisti vaikuttava ilmastomuutos tuntuu harvemmin Suomessa. On silti useita eri tekijöitä, jotka voivat romahduttaa elinoloja maassamme. Niistä suurin lienee valtamerivirtauksien hidastuminen, joka on jo tapahtumassa. Free Kevytyrittäjyys on omalta osaltaan tekemässä asioita, että ilmasto voisi paremmin.

Alaskassa vallitsee täysin erilainen ilmasto, vaikka samalla leveyspiirillä Suomen kanssa sijaitseekin. Syy tähän huimaan eroon on useissa eri asioissa, mutta etenkin Atlantin kautta kulkeva lämpimämpi vesimassa (Golf-virta) nostaa Suomessa lämpötiloja huomattavasti. Mitä enemmän meriveden suolapitoisuus muuttuu, sitä todennäköisemmin virtaus hidastuu. Tuo on jo alkanut tapahtua.

Koemme silti lämpimämpiä säitä vielä toistaiseksi, mutta jos ilmastomuutos jatkuu, saamme mekin nauttia huomattavasti kylmemmästä säästä todennäköisesti.

Vaikka Suomi on useissa ennusteissa ”voittaja” ilmastomuutoksen osalta (verrattaessa esim. Intiaan), niin on silti yleisen elintason kannalta syytä olla mukana estämässä tätä muutosta. Etenkin jos edellä mainittu ilmiö tapahtuu meriveden virtauksien osalta.

Sanotaan, että suomalaisen tekemät valinnat eivät vaikuta mitään. Tuo on kärjistetty ja puhtaan matemaattinen näkökulma. Sen sijaan ilmastomuutokseen vaikuttaa politiikka, psykologiset ilmiöt ja sitten ne päästöt, jotka niistä kumpuavat. On totta, että vaikka Suomi olisi päästöiltään plussan puolella, sillä ei olisi suoranaisesti merkitystä lopputulokseen.

Mutta mitä enemmän alue panostaa vihreisiin valintoihin, sitä paremmin alue menestyy jatkossa taloudellisesti. Joten vaikka unohtaisimme yhtälöstä kokonaan globaalit ilmiöt, on silti järkevämpää panostaa ympäristöystävällisiin ratkaisuihin.

Mainostimme palveluamme jokin aika sitten ”tankkivideolla”. Kävimme Riihimäellä ajamassa diesel savuissa innoissamme. Video näyttää myös tuon nokisen ilman. Mutta valitsimme kyseisen paikan tehdä videota, koska he ylikompensoivat hiilidioksidipäästönsä.

Henkilökuntamme ryhmäruokailut ovat yhä useammin kasvispohjaisia, vaikka emme sitä mitenkään edes edistä (tämän blogauksen kirjoittaja on ollut kasvisruokavaliolla vuosia).

Hyvin pieniä ratkaisuja todella isoa asiaa varten. Meillä ei kukaan saarnaa veganismista, eikä suutu työkaverin syödessä lihaa. Henkilökunnan autoista löytyy niin bensiinillä kulkevaa, kuin ladattavaa hybridiäkin. Ratkaisuja, jotka sopivat elämän tilanteisiinsa.

Ei siis radikaaleja tekoja. Me emme niihin pysty, mutta haluamme niitäkin päätöksiä olla edistämässä. Siinä missä Suomi voi olla politiikan saralla esimerkki muille valtioille – me haluamme Freellä olla esimerkillinen toimija omalla alallamme.

Tänään henkilökuntamme edustavat ovat siis vapaita osallistumaan ympäristölakkoon. Ei koska se on hyväksi liiketoiminnallamme, vaan koska se on eettisesti oikea valinta.

Osa asiakkaistamme saattaa tästä suuttua, mutta me pidämme kiinni siitä tavoitteesta, että maailman on muututtava, että seuraavilla sukupolvilla on hyvä olla.

Free-konsernin operatiivinen johtaja Jarkko Repo.

FREE.fi Whatsapp