ALV-korotus Suomessa: Mitä sinun tulee tietää

Lukuaika: n. 3 minuuttia
ALV-korotus Suomessa: Mitä sinun tulee tietää
Ajankohtaista  »  ALV-korotus Suomessa: Mitä sinun tulee tietää

Kesäkuussa Suomen eduskunta päätti hyväksyä arvonlisäverolain muutoksen, joka nostaa yleisen arvonlisäverokannan 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos astuu voimaan 01.09.2024.

Tämä arvonlisäveron korotus koskee kaikkia ostoksia, palveluita ja laskuja, joissa käytetään yleistä arvonlisäverokantaa. Täten päivitämme myös palvelussamme oletusarvonlisäverokannaksi 25,5%.

Miksi arvonlisävero nousee?

Arvonlisäveroa nostetaan eduskunnan hyväksyttyä hallituksen esityksen (HE61/2024) mukaiset arvonlisäverolain muutokset.

Esitys liittyy valtion vuoden 2024 toiseen lisätalousarvioesitykseen. Lakimuutokset hyväksyttiin äänestysten jälkeen valtiovarainvaliokunnan mietinnön (VaVM 11/2024)​ mukaisina.

Korotusten on arvioitu vahvistavan julkista taloutta noin 3 miljardilla eurolla vuodesta 2025 alkaen.

Keneen arvonlisäveron korotus vaikuttaa?

Arvonlisäveron korotus Suomessa vaikuttaa moneen osapuoleen laajasti:

  • Palveluntarjoajat: Kevytyrittäjät, jotka käyttävät laskutuspalveluita kuten FREE.fi:tä, joutuvat mahdollisesti sopeuttamaan hinnoitteluaan tehdylle työlle ja ilmoittamaan asiakkaille uudesta arvonlisäverokannasta.
  • Kuluttajat: Tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat, mikä lisää päivittäisiä kuluja.
  • Yritykset: Yritysten on päivitettävä hinnoittelunsa, kirjanpitonsa ja laskutusjärjestelmänsä vastaamaan uutta arvonlisäverokantaa.

Miten tämä muutos vaikuttaa hinnoitteluun ja laskutukseen?

Suomen tuleva arvonlisäveron korotus, jossa ALV nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1. syyskuuta 2024 alkaen, vaikuttaa hinnoitteluun ja laskutukseen seuraavilla tavoilla:

  1. Hinnoittelun sopeutukset: Kaikissa tavaroissa tai palveluissa tulee heijastua uusi arvonlisäverokanta, mikäli ne kuuluvat yleisen arvonlisäkannan alle. Jos laskutussummaasi sisältyy arvonlisävero, harkitse hintojen korottamista.
  2. Kulut: Jos sinulla on kuluja, jotka laskutat asiakkaaltasi, huomiothan, että kulujen arvonlisävero lasketaan kulupäivämäärän mukaan.

    Esimerkiksi, jos kulu on ostettu tai tapahtuu ennen 1. syyskuuta 2024, se lasketaan 24 prosentin arvonlisäverolla, mikäli se kuuluu yleiseen arvonlisäveron alle. Kulut, jotka syntyvät 1. syyskuuta 2024 jälkeen, lasketaan uudella 25,5 prosentin arvonlisäverokannalla, mikäli ne kuuluvat yleisen arvonlisäveron piiriin.
  3. Laskutusjärjestelmät: Laskutusjärjestelmämme päivitetään varmistaaksemme, että kaikissa laskuissa sovelletaan oikeaa arvonlisäverokantaa.
  4. Sopimusten sopeutukset: Kun asetat hintoja palveluille jotka tehdään 1. syyskuuta jälkeen, varmista, että arvonlisäveron korotus on huomioitu hinnoittelussa.
  5. Ostopäätökset: Suunnittele merkittävät ostokset ennen syyskuuta hyötyäksesi nykyisestä alemmasta arvonlisäverokannasta.

Esimerkkitilanteet

Kaikki esimerkkitilanteet ovat 01.09.2024 jälkeen, jossa uusi 25,5 prosentin arvonlisäverokanta on voimassa. Huomioithan, että tilanteet ovat hypoteettisia ja voivat muuttua, jos ja kun lainsäädäntö tai Verohallinnon ohjeet muuttuvat.

Esimerkki 1 (Laskutus syyskuussa elokuussa tehdystä työstä)

Pekka on puutarhuri, joka on tehnyt työtä asiakkaalle elokuun aikana. Pekka ja asiakas ovat sopineet, että Pekka laskuttaa syyskuussa elokuussa tehdystä työstä.

Laskun päiväys asettuu automaattisesti nykyisen luontipäivämäärän mukaan, mutta Pekan on asetettava laskurivien päiväykset erikseen siihen päivään, milloin työ on suoritettu.

Koska työ on suoritettu elokuussa, Pekka asettaa laskurivin päivämäärät elokuulle. Täten Pekan lasku kuuluu 24 prosentin arvonlisäverokannan piiriin.

Esimerkki 2 (Laskutus elokuussa ja syyskuussa tehdystä työstä)

Kalle toteuttaa projektin asiakkaalle, joka alkaa elokuun lopussa ja jatkuu syyskuun ajan. Projekti päättyy 23. syyskuuta, ja Kalle lähettää laskun asiakkaalle 26. syyskuuta.

Kalle lisää laskuun useita laskurivejä tehdystä työstä, joista jokaisella on eri päivämäärät:

  • Ensimmäinen laskurivi: päivämäärällä 20. elokuuta, kuuluu 24 prosentin arvonlisäverokannan piiriin, koska se on tehty ennen 1. syyskuuta 2024.
  • Toinen laskurivi: päivämäärällä 1. syyskuuta, kuuluu uuteen 25,5 prosentin arvonlisäverokantaan.
  • Kolmas laskurivi: päivämäärällä 23. syyskuuta, kuuluu myös uuteen 25,5 prosentin arvonlisäverokantaan.

FREE.fi laskee näiden laskurivien arvonlisät automaattisesti, perustuen kunkin laskurivin päivämäärään.

Esimerkki 3 (Laskutus perushinnalla + arvonlisävero)

Matti on konsultti, joka laskuttaa työstään käyttäen FREE.fi:tä. Matti on sopinut asiakkaan kanssa, että hän laskuttaa kerran kuukaudessa 3000€ + arvonlisävero.

Koska Matin ala ja tehty työ kuuluvat yleisen arvonlisäveron piiriin, Matti luo laskun normaalisti asiakkaalle ja valitsee luodessaan laskua, että arvonlisävero ei ole osa laskun nettosummaa (3000€).

Arvonlisävero lasketaan automaattisesti FREE.fi:llä 3000 eurosta käyttäen uutta 25,5 prosentin arvonlisäveroa ja lisätään laskun päälle asiakkaalle maksettavaksi.

Esimerkki 4 (Laskutus perushinnalla SISÄLTÄEN arvonlisäveron)

Sanna toteuttaa projektin asiakkaalle. Sanna ja asiakas ovat sopineet, että hän laskuttaa asiakasta kerran kuukaudessa yhteensä 2000€, arvonlisävero mukaan lukien.

Sillä arvonlisäverokanta muuttui 1. syyskuuta 2024, 25.5 prosentin arvonlisävero lasketaan ja vähennetään automaattisesti nettohinnasta, koska Sanna on valinnut, että arvonlisävero sisältyy laskutussummaan.

Tästä syystä Sannan tulisi harkita hintojen korottamista, koska arvonlisäverokanta on nyt korkeampi.

FREE.fi Whatsapp