“Voittaminen ei olekaan tärkeintä.“

Lukuaika: n. 4 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   “Voittaminen ei olekaan tärkeintä.“

Lue, miten entinen jalkapalloilija ja nykyinen yrittäjä Miro Olsoni löysi omat arvonsa ja kiteytti ne sanaan “bisneshippi”.

Miro kysyi ensimmäisenä haastattelun alkaessa “Miten sulla muuten menee?”. Hän vaikuttaa rennolta sekä esteettömältä ja oli kuin olikin haastattelijan unelma. Hänen puheissaan toistuu turhautuneisuus maailman tilasta, mietteet kapitalismista sekä työskenteleminen omien arvojen mukaisesti. Hänen on helppo kertoa itsestään, mutta näin ei ole ollut aina.

Identiteettiä ei pitäisi rakentaa yhden asian varaan

Miro Olsonin, 29, lapsuuden haaveena oli ammattijalkapalloilijan ura ulkomailla.

“Pelasin jalkapalloa 20 vuotta. Sain 14-vuotiaana HJK:hon diilin ja pelasin maajoukkueessa 19-vuotiaaksi asti”, Miro taustoittaa.

Elämä tuli kuitenkin uran tielle, kun seurustelusuhteet, kaverit ja muut asiat veivät mukanaan. Urheilu-uran loputtua Miro kamppaili oman identiteetin sekä epäonnistumisen tunteen kanssa.

“Koin olevani epäonnistunut ja mieltäni varjosti katkeruus ja viha. Olin ollut ihan varma siitä, mitä halusin. Sitten en enää ollutkaan. On tärkeää, ettei identiteettiä rakenna vain yhden asian ympärille, vaikka se tuntuisikin luonnolliselta, oli kyseessä sitten parisuhde, työ tai harrastus.”

Bisneshippi?

Miro opiskeli itsensä tradenomiksi ja sai hyvät lähtökohdat yrittäjyyteen. Hän perustikin pian hyvän ystävänsä kanssa myyntiin keskittyvän yrityksen.

“Yrityksemme menestyi aluksi yllättävän hyvin ja saimme solmittua isojakin diilejä. Kaikki näytti menevän hyvin, mutta ei oltukaan tekemässä itsellemme merkityksellisiä asioita täydellä sydämellä. Lopulta meidän välit meinasivat mennä poikki, mutta päätimme nostaa ystävyyden bisneksen edelle.”

Tämä oli Mirolle iso opetus.

“Kun jalkapallossa tekemistä ohjasi vahvasti kilpailu ja voittaminen, niin ensimmäisen yrityksen myötä opin, että voittaminen ei olekaan tärkeintä, vaan arvot ja työn merkityksellisyys. Myös ystävyys on tärkeämpää.”

”Voittaminen ei olekaan tärkeintä, vaan arvot ja työn merkityksellisyys.”

Omalla toiminnallaan Miro haluaa vaikuttaa ympäristön hyvinvointia kehittäviin arvoihin.

“Nykyisin kuvailen itseäni bisneshipiksi. Haluan nostattaa työelämässä esille omien arvojen tärkeyden. Maapallomme tarvitsee kestävää toimintaa ja ilmastoystävällistä ajattelutapaa. Öljyän kapitalismin rattaita, mutta työnnän niitä samalla oikeaan suuntaan!“ hän kiteyttää hauskasti.

“Maailma toimii tietyllä tavalla ja meidän täytyy toimia jossain määrin sen mukaan. On tärkeää kuitenkin avata suunsa ja seisoa rohkeasti niiden asioiden takana, jotka ovat tärkeitä itselle ja joihin uskoo. Tunnen onneksi muutoksen tuulessa!”

Managerina voi auttaa ihmisiä vilpittömästi

Vaikka ura jalkapalloilijana loppui, Mirolle jäi tästä käteen lukuisia ominaisuuksia, joita hyödyntää elämässään.

“Tavoitteellisuus, periksiantamattomuus, yhteisöllisyys, systemaattinen tapa tehdä töitä…“, Miro luettelee.

“Mun piti koskettaa pohjaan, jotta pystyin löytämään uusia suuntia. Niin kauan, kun on syvässä kuopassa eikä hyväksy kaikkia tunteitaan, ei pysty nousemaan. Se on sellainen itsetutkiskelun prosessi. Nykyään olen ylpeä taustastani.”

Urheilutaustasta on hyötyä myös yrittäjyydessä.

“Olen ollut aina yrittäjähenkinen ja nykyisin siitä on tehty vieläkin helpompaa. On vain oppeja, ei epäonnistumisia.”

Nykyisin Miro toimii managerina eri alojen vaikuttajille, artisteille ja taiteilijoille sekä tekee yhteistyötä yhden ilmastoaktivistin kanssa.

“Managerointia voi tehdä lukuisilla eri aloilla, eikä minulla ole mitään rajoituksia sille, ketä voin edustaa. Tässä hommassa pääsen auttamaan ihmisiä omalla urallaan eteenpäin ja se antaa itselleni paljon. Tähän hommaan sopii kykyni puhua suoraan ja kertoa, mitä oikeasti ajattelen. Se on tärkein lisäarvo, jota voin asiakkailleni antaa. Edustettava tekee silti aina päätöksen loppukädessä.”

Pienet, suuret unelmat

Mirolla on paljon ideoita tulevaisuuteen, mutta hän huomauttaa kuitenkin, että välillä on myös hyvä vaan osata olla.

”Nykyään pitäisi vain kehittyä ja kehittyä koko ajan, mutta hetkessä eläminen on myös tärkeää.“

Uusimpana projektina Miro ja hänen ystävänsä aloittivat “Jäbät ja tunteet” -nimisen podcastin, jonka tarkoituksena on normalisoida jäbien herkkyyttä ja tunteista puhumista.

“Jäbät&Tunteet -podcast on syntynyt tarpeeseen. Meillä suomalaisilla miehillä tuntuu olevan vähän vaikeuksia välillä puhua tunteista tai näyttää niitä. Me aloitettiin talvella ja tavoite on luoda tilaa uudenlaiselle miehisyydelle. Koen äärimmäistä merkitystä juuri tällaisista projekteista, jossa pääsee yhdistämään merkityksen, ihmisiä ja intohimoja, kasvavan alustan kanssa. Jäbät&Tunteet voi kuunnella esimerkiksi Spotifystä!”

Tulevaisuudessa Miro unelmoi siitä, että saisi tehdä merkityksellistä työtä.

“Toivon, että saan tehdä merkityksellisiä juttuja esimerkiksi ilmastoon liittyen. Haluan olla mukana vapauttamassa työelämää ja sen normeja. Haluan kannustaa myös kaikkia hakemaan rohkeasti duuneja, joita ei voisi kuvitella saavansa. Sen lisäksi, jos sellaista unelmaduunia ei tunnu löytyvän, sen voi rakentaa itselleen yrittäjänä.”

Miron elämänviisaus kaikille on: “Nauti elämästä, hetkessä, ilon kautta!”

Näitä ja muita elämänviisauksia pohditaan Miron ja kumppaneiden Jäbät ja tunteet -podcastissa, jonka voit ottaa haltuun täältä: https://rb.gy/1obrqf

FREE.fi Whatsapp