Mielentilana yrittäjyys

Lukuaika: n. 2 minuuttia
Yrittäjyyskoulu  »  Kokemukset   »   Mielentilana yrittäjyys

Jenny Paalijärvi hyppäsi vuoden kestäneeltä sapattivapaalta suoraan valokuvausalan yrittäjäksi starttirahan turvin. ”Koin, että haluan suuren muutoksen työelämääni, eikä pelkkä työpaikan vaihtaminen tässä tapauksessa riittäisi. Siksi yrittäjyys tuntui minulle ainoalta vaihtoehdolta. Koen yrittäjyyden eri muodot vieläkin hieman epäselkeinä, eikä yhdenmukaista vastausta saa verottajalta tai eri kirjanpitäjiltä tiedustellessa”, toiminimiyrittäjänä itsensä työllistävä Jenny kertoo. Hän kannustaakin puhumaan muiden yrittäjien kanssa, sillä monesti monella muullakin on sama ongelma ja kokemusten jakaminen usein auttaa itselle sopivan tavan löytämisessä.

Viimeisimpänä havaintonaan virallisten instanssien suhtautumiseen eri yritysmuotoja kohtaan Jenny mainitsee Business Finlandin myöntämän, yrityksen kehittämiseen tarkoitetun Innovaatiosetelin. Sen myöntäminen on mahdollista ainoastaan osakeyhtiömuotoisille yrityksille. ”Voin kuvitella, kuinka haastavaa varsinkin työuran alussa oleville on selvittää yrittäjyyteen liittyviä asioita, kun ei edes tiedä mitä pitää selvittää”, Jenny toteaa.

”Yrittäjyyden alussa apuna toimivat alueelliset uusyrityskeskukset, itse sain apua Turku Business Regionin tarjoamista palveluista, niidenkin ääreen pitää ensin löytää. Harva tietää mitä kaikkia tukia tai palveluseteseteleitä voisi hakea yritystoiminnan tueksi. Starttirahan tietävät kaikki, mutta muut tukimuodot ovat varmasti useammalle – itseni mukaan lukien – varsin tuntemattomia”, kertoo Jenny.

Ennen yrittäjyyttään Jenny ehti työskennellä erilaisissa liikkeenjohdon tehtävissä isoissa yrityksissä, joten lähtökohdat oman yrityksen liiketoiminnan ymmärrykseen ovat moneen aloittelevaan yrittäjään verrattuna hyvät.

Yrittäjyys on elämäntapa

Omakohtaisten kokemusten ja mielenkiinnon saattelemana pienyrittäjyyteen liittyviä teemoja kohtaan, Jenny työstää parhaillaan kirjaa, jollaista olisi itse etenkin yrittäjyyden alkuvaiheessa kaivannut. ”Kävin yritysvalmennuksissa, joissa sain perustiedot yrittäjyyteen. Valmennuksissa täytettiin aika kylmiltään liiketoimintasuunnitelmaa ja puhuttiin starttirahahakemuksesta. Näin jälkeenpäin ajateltuna ensin olisi pitänyt käsitellä inspiraatiota ja motivaatiota yrittäjyyteen, sparrata konseptia ja miettiä millä kulmalla yritys erottuu muista.”

”Yrittäjyys ei suinkaan ole pelkkää juhlaa vaan siihen liittyy paljon arkista puurtamista. Sen ei kuitenkaan tule olla pelkkää puurtamista, sillä silloinhan yrittäjänä olemiselle ei löydy enää mitään perusteita”, Jenny pohtii. Hänen mukaansa yrittäjyys on tapa elää ja ennen kaikkea yrittäjyys on mielentila. Itsensä työllistäminen yrittäjänä oli houkutellut Jennyä jo jonkin aikaa, kunnes burnout pysäytti hänet tekemään irtisanoutumispäätöksen ison korporaation työtehtävistä. Yrittäjyydessä hän arvostaa vapautta itse määrittää millaisia palveluita yritys tarjoaa ja millä arvopohjalla. Oma yritys myös mahdollistaa rakkaiden harrastusten valjastamisen myytäviksi palveluiksi. Valokuvaajan työn lisäksi Jenny myy asiakkailleen metsäelämyksiä luontoliikunnan ohjaajana sekä hyödyntää karttunutta työkokemustaan liikkeenjohdon konsulttina.

Create your opportunities

”Ole kiinnostunut ihmisistä ja verkostoidu laajasti eri alan toimijoiden kanssa. Älä pyri täydellisyyteen – muuten ei tule ikinä valmista. Hyväksy jatkuva oppiminen. Kerro rohkeasti mitä myyt ja arvosta omaa osaamistasi. Näe mahdollisuudet ympärilläsi – create your opportunities”, summaa Jenny viisivuotisen toiminimiyrittäjyytensä aikana tekemiään oivalluksia.

FREE.fi Whatsapp